Ik ben gek op dips en sausjes, maar vreemd genoeg heb ik nog geen fatsoenlijk recept voor hummus op de blog! Tijd om daar verandering in te brengen!
Wat is Hummus?
Hummus is in feite kikkererwtenpasta en wordt veel in het Midden Oosten en Mediterrane landen gegeten. Als je ooit zelfgemaakte hummus hebt geproefd, dan wil je never nooit meer terug naar zo’n plastic bakje uit de supermarkt. Geloof me.
Welke olie?
Op zich zitten er niet veel rare dingen in zo’n bakje, hummus is vrij basis, maar het probleem zit ‘m in het soort olie dat gebruikt wordt. Dit is vaak raapolie. Deze olie wordt sterk geraffineerd en bevat een hoog gehalte Omega-6 vetzuren (lees hier meer over de Omega’s). Traditioneel gezien wordt hummus bereid met olijfolie. En dat doe ik ook het liefst.
Goeie olijfolie koop ik bij een mannetje hier in de stad die elke winter teruggaat naar Sicilië en daar zijn olijfboomgaard onderhoud. Die olijfolie kost mij pak ‘m beet €15 voor een liter, maar jongens die smaak! Onovertroffen. Als je dus de kans krijgt om zulke olijfolie te bemachtigen (koud geperst, Extra vergiene en duidelijk waar het geproduceerd is), is het de investering meer dan waard.
Het verschil tussen de hummus uit een supermarkt en mijn eigen is dus 100% de smaak. Plus, je voegt op een heel eenvoudige manier extra Omega-9 toe en die smikkel je lekker op met verse groenten, een stukje zuurdesembrood en een glas goeie wijn 🙂 Ja, levensgenieter, ik!
Variaties en Tips
Met dit basisrecept maak je genoeg voor ruim 300 gram. Dat is niet zo heel veel dat je het niet gemakkelijk in een weekend op kunt maken. Verdubbel het recept wanneer je een feestje hebt of wilt uitdelen. Voor extra pit kun je een theelepel gedroogde chilivlokken toevoegen. Of wat denk je van een halve theelepel harissa voor die typisch Marokkaanse smaak? Je kan er ook allerlei verschillende soorten groenten in meepureren. Denk hierbij aan wortel, biet of pompoen. De hummus wordt hier wel zoeter door, maar het is een lekkere combi dus zeker het proberen waard.
Een truc waar ik achter ben gekomen, is de toevoeging van ijskoud water. Dit zorgt er voor dat de hummus heerlijk luchtig van textuur wordt. Geen idee waarom, maar iemand vertelde me dat eens en toen ik het zelf uitprobeerde bleek het inderdaad zo te zijn. Sindsdien gebruik ik dus ijskoud water in mijn hummus.
En vind je de smaak van rauwe knoflook iets teveel van het goeie? Mix hem dan eerst met het citroensap en het zout in de keukenmachine en laat een minuut of 10 staan. Hierdoor wordt die scherpe smaak van knoflook milder en dat proef je!
Zelf Hummus maken!
Ingrediënten
- 250 gram voorgekookte kikkererwten
- 2 el tahin
- 4 el olijfolie Extra Vergiene
- 1 teen knoflook
- 1/2 tl zout
- 1/2 citroen uitgeperst
- 4 el ijskoud water
- 1/2 tl komijnpoeder
Instructies
- Doe het teentje knoflook in de keukenmachine met messen en voeg de citroensap en zout toe. Maal kort zodat de knoflook fijn is. Laat minstens 10 minuten staan.
- Voeg de tahin en 2 el ijskoud water toe en laat de keukenmachine draaien. Maal net zo lang tot de tahin romig en zijdezacht van textuur is. Als het vrij dik is, voeg je wat extra ijskoud water toe. Schraap de zijkant van de kom af en toe schoon met een pannenlikker.
- Voeg nu de kikkererwten en de komijnpoeder toe en pureer tot je een mooi glad resultaat hebt. Laat terwijl de machine draait de olijfolie er in lopen. Blijft de hummus vrij dik? Voeg dan wederom wat extra ijswater toe.
- Breng als laatste de hummus verder op smaak. Beetje meer zout? Of juist wat citroensap?
- Doe de hummus in een afsluitbare kom en serveer met extra toppings als olijfolie, geroosterde zaden en pitten, verse kruiden of juist chilivlokken. Net wat je het lekkerst vindt.
- Afgesloten blijft de hummus wel een week goed in de koelkast.
Sandra zegt
Hi Heleen, ik ben zoooo benieuwd naar jouw olijfolie! Kun je het merk of andere info hierover delen? Alvast bedankt! Liefs, Sandra