Zomerse dagen vragen om mijn zomerse kersen en blauwe bessen clafoutis!
Clafoutis is een bijzonder makkelijke cake die ook bijzonder makkelijk zonder gluten of geraffineerde suiker gemaakt kan worden en toch ontzettend lekker smaakt! Ik heb al eerder een heerlijk recept gepubliceerd voor clafoutis. Toen met perziken! Ook heel zomers en zeker het proberen waard.
Clafoutis is in feite niets meer dan fruit overgoten met een pannenkoekbeslag en gebakken in de oven. Dus als je een goed pannenkoekbeslag recept hebt, kun je dat dus gebruiken om over elk soort fruit te schenken. Denk aan banaan, steenfruit, rood fruit, appels en peren of pruimen. Het maakt niet uit. Smaakt het lekker ín een pannenkoek? Dan smaakt het ook lekker als clafoutis!
Zomerse Kersen en Blauwe bessen Clafoutis
Deze zomerse kersen en blauwe bessen clafoutis is mijn hommage aan de mysterieus donkerpaarse kers en de immer betrouwbare blauwe bes. Beiden hebben een speciaal plekje in mijn hart 😉 Blauwe bessen heb ik het hele jaar in huis in de vorm van een vriezerzak vol. Lekker in smoothies, pannenkoeken en over een salade. Kersen, daar wacht ik mee tot ze echt in seizoen zijn. Dan smaken ze het heerlijkst! En behalve uit het vuistje eten, doe ik er over het algemeen niet veel mee. Maar soms komt het voor dat ik een pond kersen haal die om wat voor reden dan ook vergeten worden. Drukte, andere dingen die eerst op moeten… je kent het wel.
Hoe dan ook, wanneer dat gebeurd, zorg ik dat ik ze zo snel mogelijk ontpit en verwerk in een clafoutis! Ontpitten kan met zo’n ontpitter en dat raad ik je wel aan. In mijn ervaring is dat het meest praktisch, ook omdat je er de minste afwas van hebt. Plus, Westmark is een oerdegelijk merk. Duits. Net als Braun. Ook zo’n topmerk. Nooit vanaf wijken! 😉
Laat ik ophouden met bazelen en ga lekker deze clafoutis maken. Glutenvrij, lactosevrij en je kan ‘m zelfs helemaal suikervrij maken door de honing achterwege te laten, maar vanwege de citroen vond ik dat wel een lekkere combi. Het is aan jou!
Zomerse Kersen en Blauwe Bessen Clafoutis
Ingrediënten
- 250 gram kersen ontpit
- 250 gram blauwe bessen vers of uit diepvries
- 4 eieren
- 100 ml amandelmelk
- 1 tl citroenrasp
- 25 gram kokosmeel
- 3 el honing
- kokosolie
Instructies
- Verwarm een oven voor op 180 graden en smeer een ronde bakvorm in met kokosolie.
- Doe hier het fruit in en zet even apart.
- Kluts de eieren met de amandelmelk los en voeg de citroenrasp en honing toe.
- Zeef de kokosmeel in de eieren en kluts goed door.
- Laat het beslag 5 minuten staan om te checken of het dik genoeg is. Je wilt een soort pannenkoekbeslag hebben.
- Als het beslag naar je zin is, schenk je het over het fruit in de bakvorm en zet je de clafoutis in de oven.
- Bak de clafoutis in 30 minuten gaar en licht goudbruin. De clafoutis mag in het midden nog iets wiebelen.
Notities
- Is je beslag te dik en loopt het niet mooi van de garde af? Voeg dan steeds een eetlepel water of amandelmelk toe en roer door tot het dun genoeg is.
- Is je beslag te dun en blijft het niet hangen aan de garde? Voeg dan een theelepel kokosmelk toe, roer door en herhaal dit tot het dik genoeg is.
- In plaats van honing kun je ook ahornsiroop of een paar drupjes stevia toevoegen.
Mieke zegt
Ik ben de enige die dit zou eten. Hoe lang kan ik dit dan iin de koelkast bewaren?
Heleen Quantrill zegt
Ik zou het hooguit drie tot vier dagen in de koelkast bewaren. Of maak hem wanneer je visite krijgt of ergens een lekkere taart voor mee moet nemen 🙂
Lia van Sluijsveld zegt
Hallo Heleen,
In plaats van amandelmelk, kan ik andere melk gebruiken in verband met notenallergie,
Met lieve groet,
Lia
Heleen Quantrill zegt
Hey Lia,
Jazeker! Gebruik melk die jou het beste bevalt. Het gaat er alleen maar om dat de melk het beslag verdunt.
Groetjes! xx