Zomerse Kersen en Blauwe Bessen Clafoutis

Zomerse dagen vragen om mijn zomerse kersen en blauwe bessen clafoutis!

Clafoutis is een bijzonder makkelijke cake die ook bijzonder makkelijk zonder gluten of geraffineerde suiker gemaakt kan worden en toch ontzettend lekker smaakt! Ik heb al eerder een heerlijk recept gepubliceerd voor clafoutis. Toen met perziken! Ook heel zomers en zeker het proberen waard.

Clafoutis is in feite niets meer dan fruit overgoten met een pannenkoekbeslag en gebakken in de oven. Dus als je een goed pannenkoekbeslag recept hebt, kun je dat dus gebruiken om over elk soort fruit te schenken. Denk aan banaan, steenfruit, rood fruit, appels en peren of pruimen. Het maakt niet uit. Smaakt het lekker ín een pannenkoek? Dan smaakt het ook lekker als clafoutis!

Zomerse Kersen en Blauwe bessen Clafoutis

Deze zomerse kersen en blauwe bessen clafoutis is mijn hommage aan de mysterieus donkerpaarse kers en de immer betrouwbare blauwe bes. Beiden hebben een speciaal plekje in mijn hart 😉 Blauwe bessen heb ik het hele jaar in huis in de vorm van een vriezerzak vol. Lekker in smoothies, pannenkoeken en over een salade. Kersen, daar wacht ik mee tot ze echt in seizoen zijn. Dan smaken ze het heerlijkst! En behalve uit het vuistje eten, doe ik er over het algemeen niet veel mee. Maar soms komt het voor dat ik een pond kersen haal die om wat voor reden dan ook vergeten worden. Drukte, andere dingen die eerst op moeten… je kent het wel. Lees hier of kersen gezond zijn!

Hoe dan ook, wanneer dat gebeurd, zorg ik dat ik ze zo snel mogelijk ontpit en verwerk in een clafoutis! Ontpitten kan met zo’n ontpitter en dat raad ik je wel aan. In mijn ervaring is dat het meest praktisch, ook omdat je er de minste afwas van hebt. Plus, Westmark is een oerdegelijk merk. Duits. Net als Braun. Ook zo’n topmerk. Nooit vanaf wijken! 😉

Laat ik ophouden met bazelen en ga lekker deze clafoutis maken. Glutenvrij, lactosevrij en je kan ‘m zelfs helemaal suikervrij maken door de honing achterwege te laten, maar vanwege de citroen vond ik dat wel een lekkere combi. Het is aan jou!

Kersen en blauwe bessen clafoutis

Zomerse Kersen en Blauwe Bessen Clafoutis

Een zomerse kersen en blauwe bessen clafoutis is ontzettend eenvoudig te maken en smaakt altijd goed. Als dessert met een bolletje ijs, of gewoon als ontbijt. Heerlijk!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 6 porties

Ingrediënten
  

  • 250 gram kersen ontpit
  • 250 gram blauwe bessen vers of uit diepvries
  • 4 eieren
  • 100 ml amandelmelk
  • 1 tl citroenrasp
  • 25 gram kokosmeel
  • 3 el honing
  • kokosolie

Instructies
 

  • Verwarm een oven voor op 180 graden en smeer een ronde bakvorm in met kokosolie.
  • Doe hier het fruit in en zet even apart.
  • Kluts de eieren met de amandelmelk los en voeg de citroenrasp en honing toe.
  • Zeef de kokosmeel in de eieren en kluts goed door.
  • Laat het beslag 5 minuten staan om te checken of het dik genoeg is. Je wilt een soort pannenkoekbeslag hebben.
  • Als het beslag naar je zin is, schenk je het over het fruit in de bakvorm en zet je de clafoutis in de oven.
  • Bak de clafoutis in 30 minuten gaar en licht goudbruin. De clafoutis mag in het midden nog iets wiebelen.

Notities

  • Is je beslag te dik en loopt het niet mooi van de garde af? Voeg dan steeds een eetlepel water of amandelmelk toe en roer door tot het dun genoeg is.
  • Is je beslag te dun en blijft het niet hangen aan de garde? Voeg dan een theelepel kokosmelk toe, roer door en herhaal dit tot het dik genoeg is.
  • In plaats van honing kun je ook ahornsiroop of een paar drupjes stevia toevoegen.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »