5 Goeie Redenen om meer Kokosolie te eten

Redenen om meer Kokosolie te eten

Ik weet niet meer wanneer ik ben begonnen met het eten van kokosolie, het zal ondertussen een aantal jaar geleden zijn. Wat ik wel weet is dat ik er nooit meer van af geweken ben. Kokosolie is zoiets als eieren in mijn huishouden: onmisbaar en in verschillende varianten aanwezig. Zo heb ik bijvoorbeeld goedkopere vrije uitloop eieren om mee te bakken, verse biologische eieren om rauw te eten en van tijd tot tijd ook eendeneieren als vleesvervanger.

Met kokosolie is het net zo. Ik heb een grote pot van 2,2 liter ontgeurde kokosolie om in te bakken en frituren. Onderhand verschillende, kleinere potten met extra vergiene kokosolie (extra vergiene bestaat eigenlijk niet in kokosolie-wereld, het geeft alleen maar aan dat het zo onbewerkt mogelijk is) en een verzameling kokosoliesoorten met toegevoegde kruiden en specerijen om in te bakken. En dan heb ik ook nog een pot kokosolie die ik puur voor uitwendige doeleinden gebruik.

En ja, ik kom heus nog wel eens buiten de deur 😉

Maar waarom zo’n uitgebreide collectie en vanwaar die obsessie met kokosolie? Ik zal dat vandaag proberen uit te leggen.

Kokosolie is Anti-bacterieel

Kokosolie bestaat grotendeels (45% – 50%) uit een middellange keten vetzuur genaamd laurinezuur. Dit vetzuur wordt in het lichaam omgezet in mono-laurine en mono-laurine wordt in het lichaam ingezet om schadelijke bacteriën te bestrijden.

Dr Mary Enig schreef in 2006 een onderzoek naar het effect van mono-laurine op de Staphylococcus aureus. Een pathogeen dat verantwoordelijk was voor meer dan een derde van sterfgevallen vanwege bloedvergiftiging in Groot-Britannië in 1999. Dit pathogeen bleek resistent te zijn tegen veel medicijnen waaronder penicilline. Maar wat bleek uit onderzoek? Het mono-laurine uit kokosolie bleek veel effectiever in het voorkomen en genezen van infecties met bovengenoemd pathogeen.

De enige andere bekende bron van laurinezuur is moedermelk. En van moedermelk is bekend dat het helpt het immuunsysteem van de baby op te bouwen en te versterken.

Helpt tandbederf voorkomen
Een andere bacterie in dezelfde familie is de Streptococcus mutans. Deze bacterie wordt gelinkt aan tandbederf en uit een recent onderzoek blijkt dat het dagelijks innemen van slechts een kleine hoeveelheid kokosolie al kan bijdragen aan het voorkomen van tandbederf. Hoeveel kokosolie er genuttigd moet worden, geeft het onderzoek voor zover ik kon zien, niet aan. Maar als je elke dag je groenten roerbakt in kokosolie en een lepel kokosolie toevoegt aan je smoothie, kom je al een heel eind lijkt mij!

Meer lezen? Cure Tooth Decay van Ramiel Nagel.

Kokosolie is anti-schimmel
Hoe bizar klinkt het dat kokosolie schimmels zou bestrijden? En toch is het zo. Kokosolie veegt haast letterlijk de vloer aan met zwemmers eczeem, ringworm en Candida Albicans. Die laatste leeft in de darmen en is verantwoordelijk voor veel narigheid waaronder schimmelklachten bij vrouwen en spruw bij baby’s.

Kokosolie is anti-viraal
Naast laurinezuur, bevat kokosolie ook een kleine hoeveelheid caprinezuur. Caprinezuur wordt in het lichaam omgezet in mono-caprinezuur en dat gaat het gevecht aan met vele virussen zoals HIV en herpes. Er wordt zelfs al onderzoek gedaan of dit bestanddeel van kokosolie ingezet kan worden bij andere virusziekten als mazelen en hepatitis-C. Bron

Kokosolie helpt bij gewichtsverlies
Te gek voor woorden, vet eten om vet te verliezen? Toch is het niet zo gek als je denkt. De vetzuren in kokosolie helpen allereerst het lichaam om bepaalde nare zaken op te ruimen, zie bovengenoemden, waardoor je beter in je vel zit. En een gezond lichaam is ook beter in staat overtollig gewicht kwijt te raken.

Daar komt bij dat je sneller vol zit als je een vet als kokosolie eet. Hierdoor ben je minder geneigd om te snacken en kun je zoet-aanvallen beter het hoofd bieden of zul je die zelfs niet meer meemaken. Dit alles helpt mee in de strijd tegen de kilo’s. Uiteraard geldt dit alles als je voedingspatroon over het geheel gezond en volwaardig is. Bron

PS: De lepel met kokosolie die op de foto staat, is wat ik dagelijks ongeveer eet.

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

27 reacties

  1. Nicolette schreef:

    Nicolette,

    In elk geval, zoals al eerder ik heb gezegd, ga ik onderzoek doen over deze olie, lijkt me ten eerste een goed plan. Ik zal langs de huisarts en specialist gaan om hier verder onderzoek naar te doen. Juist omdat het ook erg lekker is, vind ik persoonlijk. Maar dat iets niet medisch is onderbouwd, vind ik een slechte zaak. Verder ben ik Tros Radar Panel lid en zal daar ook eens navraag naar doen om dit eens te onderzoeken. Met vriendelijke groet.

    1. Nicolette, klinkt mij als een goed plan in de oren 🙂 Lekker is het zekers, maar wat ik al zei: Het gaat uiteindelijk om jouw gezondheid, dus doe idd je eigen onderzoek.

      Heel veel succes en goed weekend alvast!

  2. Nicolette schreef:

    Nicolette,

    Ja anonieme dame of heer, ik weet het niet, maar dit is toch een forum om je vragen kwijt te kunnen en antwoorden te krijgen. Mag iemand er voor het eerst mee in aanraking komen? Dank u wel. Deze website heb ik alweer verlaten. Ik wens iedereen het allerbeste met allerlei goede antwoorden op beginners. Merci. U doet nu net alsof ik moet weten hoevéél ik in een pan moet gebruiken en inderdaad, dat wist ik niet. Dan maar van mijn schoondochter.

  3. Nicolette schreef:

    Heleen Quantrill,

    U heeft mij niet goed berepen. Ten eerste vroeg ik of het mij zou helpen? Ten tweede ging ik deze olie uitproberen. Ten derde is olijfolie ook een prima optie. Ik had vandaag op het menu: (alles gebakken in kokosolie), een vissoort, lekker vers, wok groentes en zoete aardappelpuree, héérlijk met mijn eigen kruiden. Het was de eerste keer dat ik dit ging uitproberen. Lekker, ik zal er verder gebruik van gaan maken, maar om nu te zeggen dat ik niet sceptisch mag zijn voor de eerste keer. Je moet dit toch uitproberen?? Lijkt mij. Ik heb me alweer uitgeschreven, want feed-back van anderen lees je ook niet helaas. Ik zie maar een paar mensen op uw site, welke elkaar dan blijkbaar kennen, maar antwoorden voor b.v. een schildklier (stond erop), krijg ik niet. Jammer Met vriendelijke groet en zeker véél succes met uw verhuizing.

  4. Nicolette schreef:

    Anonymous,

    Jammer, dat hier absoluut niet op gereageerd is?? Mijn vraagtekens worden groter en groter en dan nog de hoeveelheid om in te bakken, ook weer zoiets nieuws.

    1. Nicolette,

      Het recente nieuws rondom kokosolie en dat het niet gezond zou zijn, is inmiddels meerdere keren ontkracht o.a. gezien de belangen van de organisatie die dat artikel publiceerde. En waarom zou een product minder goed zijn als het duur is? Kokosolie is net als al het ander vet waar je in wilt bakken, dat je zelf inschat hoeveel je nodig hebt of wilt gebruiken. Maar eerlijk is eerlijk, als jij je beter voelt bij olijfolie en geen toegevoegde waarde ziet in het gebruiken van kokosolie, dan lijkt mij dat olijfolie gewoon voor jou een betere keus is. Zeker als je zelf al aangeeft sceptisch te zijn.

      En ja, er zijn nogal wat verschillende adviezen, dat is erg frustrerend. Maar ik denk dat het belangrijker is om goed naar je lichaam te luisteren en eventueel een therapeut of een goeie huisarts in de arm te nemen om te bepalen wat voor jou echt werkt. De vele verschillende adviezen in blogland bijvoorbeeld komen grotendeels voort uit wat voor de desbetreffende blogger goed werkte.

      Ik hoop werkelijk dat je je weg hierin gaat vinden en ik wil je echt op het hart drukken om geen dingen te proberen of radicaal mee te stoppen of juist te starten als je zelf (nog) niet overtuigd bent van het voordeel voor jou.

      Succes!

      1. Nicolette schreef:

        Dat lijkt me niet onbelangrijk Heleen! De meeste mensen hebben 0-positief, dus een verdieping hierin lijkt mij zéér bevordelijk om kokosolie wel of niet te gebruiken. Zo jammer dat je nergens goede “feed-back”krijgt. En als het zo slecht is voor mensen met deze bloedgroep, lijkt het me zéér zinvol om u hierin te gaan verdiepen. Anders kunt u dit maar slecht onderbouwen. Het lijkt mij inderdaad beter om eerst eens de huisarts te raadplegen, ondanks dat de olie gewoon lekker is en makkelijk met de pannen. Er was een vraag van iemand over de pannen. Ik zal u 1 advies geven; 1 met een prima anti aanbaklaag (Tefal b.v.)) Alstublieft.

  5. Nicolette schreef:

    Wat een aparte manier van koken. Vandaag voor het eerst van mijn leven kokosolie gehaald helemaal bio, maar ik wil er vis in bakken en ik wil ermee kunnen wokken, nu zie ik dat er méér mogelijk is en lees ik dat het helemaal niet zo gezond is. Vooruit aan de slag met de vis en wok groentes, maar heb hier mijn twijfels bij, waarom, omdat het weer belachelijk duur is en vaak zijn nu juist de duurdere producten niet goed. Ik was van plan om wat af te vallen, Al die adviezen, denk gebruik gewoon olijfolie, dat is toch ook goed. Nu heb ik twee goedaardige tumoren op mijn schildklier. Ik denk toch echt niet dat deze zullen verdwijnen of er moet een wonder gebeuren. Ben erg sceptisch, maar ik ga het proberen.

  6. het Voedingscentrum..?
    Door wie worden die gesubsidieerd denk je..
    Evenals al die inentingsbureaus..
    Volg je hart en niet dat van een ander..

  7. Anonymous schreef:

    Vandaag las ik een link van het voedingscentrum, deze raden kokosvet juist af. Ik raak helemaal in de wat van dit soort tegenstrijdige berichten. Wat vind jij hiervan?

  8. Sunny van Zijst schreef:

    Hallo Heleen. Super dit blog, ik heb er veel aan. Nog een vraagje over kokosolie: bij gekruid kun je de extravierge kopen, en ontgeurd. Nu vind ik die extra vierge heerlijk maar wel wat duur. Heb je bij de grotere goedkopere pot ontgeurde kokosolie dezelfde gezondheidsvoordelen?

  9. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen,

    volgens het ‘bloedgroep-dieet'(van P. D’Adamo) werken kokosprodukten als ‘gif’ voor mensen met het bloedgroeptype ‘O’, in plaats van als medicijn. Zijn dieet-adviezen helpen me enorm om me beter te voelen. Nu vraag ik me af, of jij hier iets meer vanaf weet, in relatie tot kokosolie. Ik gebruik het namelijk regelmatig om in te bakken maar ik zou het jammer vinden als het eigenlijk niet goed voor me is. Groetjes Esther

  10. Anonymous schreef:

    m’n kleindochter van een half jaar na haar badje helemaal ingesmeerd met kokosolie….ze had last van een droog huidje (net als haar moeder) maar nu is haar huidje heerlijk zacht!!

  11. Anonymous schreef:

    ben je er zelf mee afgevallen? groetjes Sylvia

  12. Anonymous schreef:

    1 eetlepel voor het bakken EN 1 eetlepel om zo op te eten ;-).

  13. Ta-lien schreef:

    Dank je wel. Ik wist niet waar het allemaal goed voor was/is. Alleen krijg ik altijd zo’n ruwe mond als ik iets eet waar kokos in verwerkt is. En ik wordt er hees van. Dus ik durf kokosolie niet te gaan gebruiken, denk ik.

  14. Anonymous schreef:

    wanneer je last hebt van tandvleesontstekingen dan kun je ook goed je mond spoelen met kokosolie. Gewoon min 5-10 minuten rond laten gaan in je mond, daarna uitspugen. (niet in de gootsteen ;-))
    Het haalt ook toxische stoffen uit je gebit ( almagaanvullingen)
    Staat overigens goed beschreven in het boek Tandbederf. Aanrader!

    Danielle

  15. Met het warme weer van de afgelopen dagen heb ik altijd snel last van smetplekken onder borsten/buik en in bilnaad. Dit jaar voor het eerst kokosolie van te voren gesmeerd en ja hoor het helpt!!!!

    Ook littekens voorkom je er heel goed mee, bv schaafwondjes, wel regelmatig smeren.

    1. Nee joh! Kokosolie hoef je echt nooit in de koelkast te bewaren. Haal het er nu uit, laat het wat op temperatuur komen en ik beloof je dat tegen het eind van de ochtend, begin van de middag je zo een lepel uit de pot kan scheppen 😉

    2. Ik koop zo ’n hele grote pot en schep hem dan over in kleinere potten die ik gebruik in de keuken, in de badkamer en in mijn sporttas. Maar ik ben toch bang dat mijn grote pot ranzig wordt, dus bewaar ik hem in de koelkast. Is dit dan niet nodig? Toen ik nog niet zoveel kokosolie gebruikte (en ik het nog in kleine potten kocht) is me eens een pot ranzig geworden. Zou het nu wel heel spijtig vinden als ik de grote pot zou moeten weggooien.

  16. Nienke schreef:

    Dit is een goeie reminder voor me. Ik heb een poosje veel kokosvet gegeten, maar tegenwoordig gebruik ik het vooral uitwendig. Gebruik een biologische vergiene kokosvet om op mn huid te smeren, en een gewone (niet-biologisch) om mn wekelijkse haarmasker mee te doen.

  17. Sandra schreef:

    Bedoel je met die lepel de totale hoeveelheid met bakken ed erbij of hetgeen dat je zo puur eet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »