Rijstolie Gezond of Niet? | Ontdek de Feiten!

rijstolie

Naar aanleiding van het gastblog van Rob over geschikte bakvetten, kwamen er verschillende vragen over rijstolie. Rijstolie wordt vanwege het hoge rookpunt nogal eens aangeraden om te gebruiken om in te bakken en zelfs frituren. De vraag was dus veelal waarom deze olie niet werd genoemd in Rob zijn artikel.

Regelmatig krijg ik de vraag of dit een goed alternatief is voor bijvoorbeeld zonnebloemolie om in te bakken. Om deze vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden, heb ik besloten hier meteen maar een blog aan te wijden.

Wat is rijstolie?

Rijstolie, ook bekend als rijstkiemolie, wordt gewonnen uit de kiem en zilvervliezen van rijstkorrels. Het is licht van kleur, heeft een milde nootachtige smaak en een indrukwekkend hoog rookpunt van 255°C. Dit maakt het ideaal voor bakken, braden en zelfs frituren. Vooral in Japanse, Indiase en Chinese keukens is rijstolie een populaire keuze.

Waarom wordt rijstolie als gezond gezien?

1. Rijk aan antioxidanten

Hetbevat krachtige antioxidanten zoals vitamine E en oryzanol. Oryzanol, uniek voor rijst, heeft een krachtigere werking dan vitamine E en kan helpen om cholesterol te verlagen en ontstekingen te verminderen.

2. Plantensterolen

Deze olie bevat meer plantensterolen dan andere plantaardige oliën. Plantensterolen staan bekend om hun vermogen om cholesterol te verlagen, het immuunsysteem te versterken en mogelijk zelfs het risico op bepaalde kankers te verlagen.

3. Tocotriënolen: een krachtige vorm van vitamine E

Het is een bron van tocotriënolen, een specifieke vorm van vitamine E die in dierstudies heeft aangetoond:

  • Aderverkalking in slagaders te herstellen.
  • Ouderdomsdiabetes te voorkomen.
  • Hoge bloeddruk en beroertes te verminderen.
  • De ontwikkeling van borstkanker en prostaatkanker te remmen.

4. Gunstige vetzuurverhouding

De verhouding van verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren in rijstolie is volgens het National Institute of Nutrition (NIN) ideaal. Deze balans is gunstig voor de gezondheid, zolang het met mate wordt gebruikt.

Toch liever geen rijstolie!

Echter, heeft ook het een keerzijde: het hoge gehalte aan omega-6 vetzuren. Zoals je weet, is de ideale verhouding omega-3 tot omega-6 1:1. In westerse diëten ligt dit vaak op 1:15, ten gunste van omega-6.

Waarom is dat een probleem? Omega-6 en omega-3 concurreren om enzymen in je lichaam. Een teveel aan omega-6 kan ontstekingen bevorderen en bijdragen aan ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en artritis.

Lees er meer over in het Engelstalige artikel ‘How too much omega-6 and not enough omega-3 is making us sick‘, van Chris Kresser.

Alleen als je dieet rijk is aan omega-3 vetzuren, kun je rijstolie overwegen. Zorg er dan voor dat je kiest voor koudgeperste, minimaal bewerkte rijstolie. De zwaar bewerkte varianten verliezen veel van hun voedingswaarde.

Is rijstolie gezond?

Rijstolie kan een gezonde keuze zijn vanwege antioxidanten, plantensterolen en een gunstige vetzuurverhouding. Echter, door het hoge omega-6-gehalte is matig gebruik aanbevolen, vooral als je dieet weinig omega-3 bevat. Kies voor koudgeperste, minimaal bewerkte varianten voor maximaal voordeel.

Wil je ook weten of koolzaadolie gezond is?

32 reacties

  1. Nicole schreef:

    Ik lees hier niets over omega 9, wat ontstekingsremmend is en waar meer van in zit in rijstolie dan de omega 6. Hoe kijk je daar tegen aan?
    Zelf gebruik ik een scheutje rijstolie bij roomboter en olijfolie bij het bakken.

  2. Goede dag,

    Ik lees het artikel. Altijd goed om informatie te krijgen over wat goed en wat wellicht minder goed is.

    Nu stuit ik op een nader atriek waarin wordt aangegeven welke Omega’s in welke verhouding in olien zitten. Maar dan is er geen enkele die de gewenste verhouding heeftEn die olien die dichtbij komen hebben een te laag rook punt.

    in dit lijstje doet rijstolie het niet eens zo slecht . . . ik weet natuurlijk niet of het lijstje klopt 🙂

    https://www.womenshealthmag.com/nl/gezondheid/a35307626/olie-olijfolie-kokosolie-zonnebloemolie-arachideolie-gebruiken/

    Groet Bart

  3. Marcel Blauw schreef:

    Ik gebruik rijstolie om te frituren vanwege het hoge rookpunt.
    Te hoog verhitte olie is namelijk wel echt schadelijk en geen enkele huishoudfriteuse
    kan hoger dan het rookpunt van rijstolie (215).
    Zonnebloemolie mag tot 175 graden wat al heel gauw overschreden wordt.

    Frituren doen wij ongeveer een keer in de twee weken.
    Als het geen goede olie zou zijn, vanwege het omega 6 en 3 verhaal, dan bekruipt
    mij de gedachte hoe groot de inname dan wel moet zijn voordat dat een rol gaat spelen.

    Iedereen die negatief doet over het frituurverhaal (ongeacht in welk medium) doet het
    voorkomen of je dan liters van dat spul naar binnen werkt en dat is uiteraard niet zo
    bij frituren.
    Gebruik je olie op salades en dergelijke dan zou het een ander verhaal kunnen zijn.
    Die olie consumeer je daadwerkelijk en vermoedelijk vaker en zeker meer dan bij frituren.

    Overigens is het met rijstolie hetzelfde als met heel veel andere (voedings)middelen.
    Als je je er mee volpropt is bijna alles schadelijk.
    Een gebakken eitje op brood kan echt geen kwaad, maar tien eitjes per dag gaat je
    gegarandeerd een keer opbreken.

    Kortom, de rijstolie blijft in de friteuse.

  4. Nelleke van Raaij schreef:

    Je moet gewoon nemen wat je zelf denkt dat goed is en gewoon niet te veel van alles want overal waar te voor staat is niet goed alleen tevreden en dat geld voor alles, de één zegt dir en de ander dat.

  5. Koen Blom schreef:

    Ach, die twee keer in het jaar dat we fonduen. Heb geen slechte ervaringen met rijstolie dus neem die omega’s maar voor lief

  6. Peter Sattva schreef:

    Dank je wel voor jouw duidelijke schrijven, ik ben hier al een tijdje mee bezig, met hele leuke resultaten! Mijn tandarts wordt gek van mij, omdat ik geen kiezen laat trekken, waar zij wortelontstekingen heeft geconstateerd. Volgens het ’tandartsen-protocol’, moeten ontstoken kiezen verwijderd worden, maar dat weiger ik steeds. Nu heeft mijn tandarts zelf een kaakchirurg benaderd, die een kies moet trekken, die er nu al drie jaar lang, volgens haar tenminste, te lang in zit.
    Wanneer die kies gevoelig wordt, eet ik een harinkje extra en roer wat extra lijnzaadolie door mijn ontbijt en dat gaat dus al drie jaar goed! Héél af en toe zeurt die kies wat, maar ik heb nog geen pijnstiller hoeven gebruiken. Er zit nu een gaatje in, dat ze weigert te vullen, omdat zij vindt dat die kies eruit moet. We moeten als patiënt natuurlijk wel voldoen aan de protocollen die artsen hebben opgesteld, getuige haar inschakelen van die kaakchirurg.

    1. Richard Beek schreef:

      Tja, als je maar regelmatig een foto ervan laat nemen want je kunt dan wel zeggen hij blijft erin, wat overigens ook verholpen kan worden met een wortelkanaal behandeling (lijkt mij) waardoor een tand of kies met een ontstoken wortel niet direct verwijderd hoeft te worden.
      Die foto kan van belang zijn bij het constateren of het je bot niet aantast. Dan ben je toch de pineut, op en gegeven ogenblik kan dat lijden tot botkanker en dan heb je uiteindelijk het tegendeel bereikt in je vorm van halsstarrigheid.

  7. Als men de raad volg van 10 experten heb ge 7 verschillende meningen over rijstolie maar het is wel veel beter dan harde boter en als men denkt dat olijfolie uit de supermarkt beter is slaat men de bal volledig mis

  8. I.F. Eelman-van der Wal schreef:

    Wat ik hier niet lees, en waar wij last van hebben is, dat rijstolie ontzettend spettert!

  9. “Regelmatig krijg ik de vraag of rijstolie een goed alternatief is voor bijvoorbeeld zonnebloemolie om in te bakken. Om deze vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden, heb ik besloten hier meteen maar een blog aan te wijden.”

    Leuk, maar ik lees nou nergens in je artikel een eenduidig antwoord op deze vraag. Is het nu ‘Ja, je kunt het als alternatief gebruiken’, of ‘Nee, je kunt het niet als alternatief gebruiken’. De vraag waar het artikel om gaat wordt vervolgens niet beantwoord in het artikel zelf.

    1. De titel van dit artikel geeft ook aan dat er een belangrijke reden is om deze olie niet te gebruiken: het hoge omega-6 gehalte. Verder wijdt Iris uit over de eigenschappen en voordelen van rijstolie. De intentie van dit artikel was dus nooit om met een heel stellig ja of nee te beantwoorden.

      De conclusie van dit artikel vind ik weloverwogen en helder. Niet alles is altijd zwart-wit 🙂

  10. Voor de goede orde: geen enkele olie is ECHT gezond, in die zin dat je er beter van wordt, maar olie is een stuk minder slecht dan boter. Alle olie is slecht maar punt is de minst slechte uit te zoeken en dan ZEER MATIG te zijn met het gebruik. En olijfolie dan? Dat heeft alleen maar het imago van gezond maar beter wordt je echt niet van, integendeel.!

    Lees dit maar eens!
    https://www.pritikin.com/your-health/healthy-living/eating-right/1103-whats-wrong-with-olive-oil.html

    1. Hallo Henk,

      Bedankt voor je reactie en de link. Ik heb je reactie wel iets aangepast, want ik wil geen scheldwoorden op mijn blog (https://eetgoedvoeljegoed.nl/begin-hier/opmerkingen-beleid/). En voor wat betreft je opmerking dat alle olie slecht is, ben je wel wat kort door de bocht. Je hebt vetten nodig o.a. voor de hersenen en je geestelijke gesteldheid. Pritikin zelf leed aan depressie en heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. Daar komt bij dat Dr. Pritikin altijd erg anti-vet was en weinig oog had voor pro-vet onderzoeken. Een beetje eenzijdig dus.

      Groeten,
      Heleen

      1. Christa schreef:

        Inderdaad heb je vetten nodig , ook om vitamines op te kunnen nemen. Ik kies zelf heel af en toe voor rijstolie aangezien dit een zeer hoog rookpunt heeft en dit belangrijk is als je hoog en/of langdurig wil verhitten. Als je geen margarine op je brood smeert , geen voedsel in blik koopt waarbij zonnebloemolie is gebruikt en je elke dag of regelmatig omgea-3-vetzuren in neemt (bv uit vis of supplementen) dan zou je rijstolie zelfs elke dag kunnen gebruiken vind ik.

        1. Uiteindelijk gaat het om de balans. En zoals jij al aangeeft, als je op andere fronten oppast met de omega-6 inname, kun je prima rijstolie gebruiken.

      2. Sommigen hebben geen vetten nodig,daar zij toch geen hersens hebben…haha..

  11. karlein schreef:

    Jammer dat deze olie bij veel voedingscoaches ten onrechte zo negatief wordt neergezet.Voor mij is het de gezondste keuze ivm bakken en wokken. Ik heb aan den lijve ondervonden dat kokosolie bij mij niet gezond is (ik vond het wel erg lekker dus helaas) .Kokosolie is ook opnieuw onderzocht en bleek dat zowel goed als slecht cholesterol omhoog gaat. Ik geef niet zo om onderzoeken omdat ik het aan mijn lijf ervaar,maar het bevestigde wél mn eigen ervaring met kokosolie Olijfolie prima,maar rijstkiemolie nog beter. Ik gebruik dan wel de vierge,koudgeperste ongeraffineerde rijstkiemolie (rice germ oil) van Deshima (macrobiotische kwaliteit) .Ik gebruik deze ook als draagolie voor medicinale olie die ik maak ,omdat de smaak veel milder is dan van olijfolie. De olie is in glas verpakt . (Natuurlijk zijn de goedkopere supermarktvarianten van deze olie niet zo gezond ,maar dat geldt voor meer olieën)

  12. Piet Neele schreef:

    Vertel nu eens de temp die cocosolie kan hebben zonder gevolgen voor de kwaliteit. Dat kan je overal lezen van rijstolie. Maar je zegt dat cocosolie beter is, maar je legt er geen enkel bewijs tegen ovrr
    En nog een heel belangrijk probleem van paleo vind ik dat alles naar cocos smaakt het is altijd cocosolie cocos melk cocosroom etc.Rijst olie is gelukkig niet smaak beinvloedend.

  13. Geloof mij maar dat de extra koude king rijstolie beter is dan bijna elke andere olie om hoog te verhitten.
    Welke olie is beter om te wokken? ik ken er geen.
    Arachide olie van ah verbrand binnen no time en maakt alles wat je frituurt in je wok zwart;zelfs op laag vuur in een wok.
    Met rijstolie heb ik dit probleem nooit gehad.
    En zonnebloemolie is tien keer ongezonder dan rijstolie.
    En van kokosolie wat ik ook gebruikt hebt ,is geen enkel gezondheidsvoordeel aangetoond.
    Dat is ook allemaal zeer onduidelijk.
    Ikdacht dat dat gezond was ,toen ik meer geen lezen.
    Zijn net zoveel voor als tegenstanders van.

  14. Henny Barning schreef:

    Gebruik al een tijdje rijstolie om zelf verrukkelijke mayonaise te maken nu dit zo boordevol met omega 6 zit moet ik het mijden, maar waar kan ik dan wel mooie lekkere linolzuur arme mayo van maken? Help!

    1. Ik maak mijn mayonaise vaak met een milde (dus niet de extra virgin, want die is te sterk van smaak, vinden vooral de kinderen) en ontgeurde kokosolie, vaak half om half. Nadeel is alleen dat deze wel hard wordt in de koelkast…

  15. Geralda schreef:

    Ook gevonden via okevlees.nl, biologisch en behoorlijk duur, voor een frituurpan heb ik toch bijna 3 liter nodig..

  16. Bij Landwinkel Arkelandshoeve in Telgt (gemeente Ermelo).

    http://landwinkel.nl/landwinkels/landwinkel-arkelandshoeve/

  17. Ontgeurde kokosolie van welk merk? Ik zie door de bomen het bos niet meer…:(

    1. Als je ontgeurde kokosolie kiest, is het belangrijk dat je een biologische kiest, want bij veel niet-biologische wordt er nogal wat bende gebruikt bij het ontgeuren enzo. Zelf gebruik ik meestal Omega&More in grote verpakkingen. Dit omdat deze niet zo duur is en goed verkrijgbaar.

  18. Hoi! Dank voor deze informatie. Wij zijn een jaar geleden overgestapt om te frituren in rijstolie (in de veronderstelling dat dit gezonder zou zijn… :-()). Nu vraag ik me af: welke olie is wel goed om in te frituren?

    1. Graag gedaan Anita! Het beste om in te frituren schijnt ossenwit te zijn. Omdat ik hier maar mondjesmaat aan kan komen, gebruik ik in plaats daarvan ontgeurde kokosolie als second best.

      1. Geralda schreef:

        Ossenwit? Nu dacht ik dat dit slecht en gehard vet was, waar anti-schuimmiddel aan was toegevoegd.
        Ik gebruik ook rijstolie, omdat de keren dat ik ontgeurde kokosolie gebruikte deze snel erg bruin, en niet meer was, dat vond ik zonde, want het is behoorlijk duur.

        1. Ja, ossenwit, maar wel de pure, echte ossenwit gesmolten van het niervet van runderen, bijvoorkeur grasgevoerd. Niet die rommel uit de supermarkt…

          1. Ik heb pure ossewit gevonden bij de Landwinkel. Even wachten tot de bestelling binnen is. Ben benieuwd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »
file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »