Het is weer een winter van niks en bij zo’n kwakkelende winter horen kwakkelende mensen, lijkt het wel. Om mij heen hoor ik voortdurend snipverkouden stemmen of ik kom mensen tegen die zich een dagje grieperig voelen, er dan weer lijken te zijn, maar een weekje later toch weer niet lekker zijn en het liefst onder de wol kruipen. Mij en mijn gezin is het tot nu toe gespaard gebleven, gelukkig! Wie weet komt het wel door de soep die ik gemaakt heb: Romige Knoflooksoep {Zuivel- en Graanvrij} met kippenbouillon!
Kippenbouillon wordt van oudsher ingezet bij griep en verkoudheden. Volgens Joodse moeders geneest kippensoep alle ziekten. Het wordt dan ook wel Joodse penicilline genoemd. Nu is kippenbouillon nog geen kippensoep, maar de bouillon is wel het belangrijkste deel ervan. Het is de bouillon die de soep zo krachtig en gezond maakt! Er schijnt zelfs bewijs te zijn dat kippenbouillon een antivirale werking heeft.
De knoflook geeft natuurlijk nog een extra gezonde boost aan deze soep, al werkt knoflook wel vele malen sterker als je deze rauw eet of maar heel kort meekookt.
Schrik vooral niet van de grote hoeveelheid knoflook die in deze soep gaat, eenmaal in de soep verwerkt is de smaak heel zacht en proef je het haast niet als knoflook terug!
Voor je het je gezin voorschotelt, kun je daarom beter eerst laten proeven voordat je ze vertelt dat het knoflooksoep is. Zeker kinderen zullen niet meer zo happig zijn er iets van te eten, als ze weten wat erin is gegaan…
Romige Knoflooksoep {Zuivel- en Graanvrij}
Romige Knoflooksoep {Zuivel- en Graanvrij}
Ingrediënten
- 5 knoflookbollen
- flinke klont boter ghee of kokosolie (voor de zuivelvrije optie)
- 1 liter <a href="https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/lekker-saai-opruimen-ritme-en-kippensoep/" title="Lekker Saai Opruimen, Ritme en Kippensoep">kippenbouillon
- 1 eetlepel arrowroot te koop in de natuurvoedingswinkel of een eierdooier
- peper uit de molen
- keltisch zeezout
Instructies
- Maak de teentjes los uit de knoflookbollen en kneus ze door er met een groot mes en de palm van je hand een klap op te geven. Op deze manier kun je ze gemakkelijk pellen.
- Pel de teentjes en hak ze fijn.
- Verhit een pan met dikke bodem en smelt daarin de klont boter (of ghee of kokosolie).
- Fruit de knoflook kort op een laag vuur. De knoflook mag niet bruin worden!
- Giet er de bouillon bij en breng aan de kook. Laat het geheel zo'n 15 í 20 minuutjes zachtjes pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer, in een blender of keukenmachine.
- Je kunt de soep nu binden met een eierdooier en/of arrowroot.
- Met arrowroot: maak een papje van de arrowroot met wat water en roer dit, van het vuur af, door de soep tot deze bindt.
- Met eierdooier: klop de dooier los, roer er een lepel soep doorheen en giet het vervolgens al roerend bij de soep. Blijven roeren tot de soep bindt.
- Maak de soep af met peper en zout naar smaak.
- Eet smakelijk!
Nanda zegt
Vandaag gemaakt en ‘wow’ wat lekker (en vullend)!
Alleen blijken wij toch wel gevoelig voor een dergelijke hoeveelheid knoflook… Mijn keel, slokdarm en maag hebben behoorlijk te kampen gehad met een heftig branderig gevoel. Jammer 🙁
Gelukkig is het nu, zo’n 2,5 uur later, bijna weggetrokken 😉
Iris Maier zegt
Jee, dat is ook vervelend zeg, dat het zo op jouw gebeuren inwerkt! Heel vervelend, dat branderige gevoel, lijkt me! Heb het nog niet eerder gehoord dat iemand er zo’n last van had. Je zou het eens kunnen proberen met minder knoflook, als je dat nog durft…
Har zegt
Zuivelvrij? Boter is toch echt zuivel. Tenzij je met “boter” margarine bedoelt. Maar dat zou raar zijn. 🙂
Iris Maier zegt
Ja, je hebt helemaal gelijk hoor Har, maar gelukkig geef ik ook kokosolie als optie:-) Ik zal het aanpassen!
Annie Laumen zegt
Ik vind soep heerlijk
en vooral in deze tijd.
Vanmorgen nog Poolse rode koolsoep gemaakt.
Deze soep ga ik snel maken.
Lijkt me lekker.
Grt Annie Laumen
Yvette zegt
Klinkt goed! Moet nog even wachten totdat de biologische kip afgeprijsd is 😉