De herfst komt er aan! Dat betekent elke week verplicht pompoenen eten. 😉 De komende weken kunnen jullie hier recepten vinden voor pompoentaart, kruidige pompoen muffins en uiteraard pompoensoep. En de basis hiervoor is zelfgemaakte pompoenpuree. Op Facebook is mij al verteld dat je pompoenpuree goed kan invriezen, dus tijd om zoveel mogelijk pompoenen te verzamelen (ken je iemand met een tuin vol pompoenen?), je mouwen op te stropen en een middag de keuken in te duiken.
En dus bij deze een tutorial over hoe je een pompoen roostert en zo het zachte vruchtvlees/ groentevlees (?) los kan krijgen om te gebruiken in verschillende gerechten. Mij is al verteld dat als je soep wilt maken, je eigenlijk alles wel kan gebruiken en je de pompoen niet hoeft te schillen, alleen maar in stukken te hakken. Kijk, dat scheelt al aanzienlijk veel tijd!
Zo Rooster je een Pompoen
Stap 1: Maak de pompoen schoon om zand en andere ongerechtigheden te verwijderen.
Stap 2: Snij de pompoen door midden.
Stap 3: Neem een lepel en schep de zaadjes er uit.
Stap 4: Leg de pompoenhelften op de kop in een overschaal
Stap 5: Doe hier een beetje water bij, tot ongeveer 1cm
Stap 6: Stel de oven in op 175 graden (elektrisch)
Stap 7: Rooster de pompoen in 40 – 60 minuten gaar of tot het vruchtvlees zacht is
Stap 8: Laat de pompoen iets afkoelen
Stap 9: Schep het zachte vruchtvlees met een lepel er uit en pureer met een staafmixer tot het een fijne structuur heeft.
Stap 10: Je kunt de puree tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Of verdeel het in vriesbakjes en bewaar in de vriezer voor later gebruik.
Als je niet zoveel tijd hebt, kun je de pompoen in kleinere stukken snijden, dan hoeft het niet zo lang in de oven. De pompoen die ik hier gebruikt heb was een kleintje, ik denk ongeveer 1 kilo, zo niet minder.
Deze techniek is toe te passen op elk soort pompoen en de grootte maakt echt niks uit, iets meer water en langer in de oven.
Bewaar de zaadjes om het komende jaar je eigen pompoenen te kweken! Wie heeft hier ervaring mee? Waar moet je op letten en wat garandeert een goeie opbrengst? Deel het in de reacties!