Hoe Rooster je een Pompoen in 10 Stappen

pompoen

De herfst komt er aan! Dat betekent elke week verplicht pompoenen eten. 😉 De komende weken kunnen jullie hier recepten vinden voor pompoentaart, kruidige pompoen muffins en uiteraard pompoensoep. En de basis hiervoor is zelfgemaakte pompoenpuree. Op Facebook is mij al verteld dat je pompoenpuree goed kan invriezen, dus tijd om zoveel mogelijk pompoenen te verzamelen (ken je iemand met een tuin vol pompoenen?), je mouwen op te stropen en een middag de keuken in te duiken.

En dus bij deze een tutorial over hoe je een pompoen roostert en zo het zachte vruchtvlees/ groentevlees (?) los kan krijgen om te gebruiken in verschillende gerechten. Mij is al verteld dat als je soep wilt maken, je eigenlijk alles wel kan gebruiken en je de pompoen niet hoeft te schillen, alleen maar in stukken te hakken. Kijk, dat scheelt al aanzienlijk veel tijd!

Zo Rooster je een Pompoen

Stap 1: Maak de pompoen schoon om zand en andere ongerechtigheden te verwijderen.

Stap 2: Snij de pompoen door midden.

Stap 3: Neem een lepel en schep de zaadjes er uit.

Stap 4: Leg de pompoenhelften op de kop in een overschaal

Stap 5: Doe hier een beetje water bij, tot ongeveer 1cm
Stap 6: Stel de oven in op 175 graden (elektrisch)
Stap 7: Rooster de pompoen in 40 – 60 minuten gaar of tot het vruchtvlees zacht is
Stap 8: Laat de pompoen iets afkoelen
Stap 9: Schep het zachte vruchtvlees met een lepel er uit en pureer met een staafmixer tot het een fijne structuur heeft.

Stap 10: Je kunt de puree tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Of verdeel het in vriesbakjes en bewaar in de vriezer voor later gebruik.

Als je niet zoveel tijd hebt, kun je de pompoen in kleinere stukken snijden, dan hoeft het niet zo lang in de oven. De pompoen die ik hier gebruikt heb was een kleintje, ik denk ongeveer 1 kilo, zo niet minder.
Deze techniek is toe te passen op elk soort pompoen en de grootte maakt echt niks uit, iets meer water en langer in de oven.

Bewaar de zaadjes om het komende jaar je eigen pompoenen te kweken! Wie heeft hier ervaring mee? Waar moet je op letten en wat garandeert een goeie opbrengst? Deel het in de reacties!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een gezond ontbijt met yoghurt en fruit
Gezond eten

Wat is een gezond ontbijt? Ontdek het hier

Een gezond ontbijt is volgens mij een onmisbare start van de dag. Zoals je weet, geeft het je lichaam de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Zelf merk ik dat een goed ontbijt mijn focus en productiviteit enorm verbetert. Maar wat maakt een ontbijt nu

Lees verder »
Nummer 5 met allemaal eten erin
Gezond eten

Wat is de Schijf van 5? Ontdek het hier

De Schijf van 5 is een wetenschappelijk onderbouwd voedingsmodel dat door het Voedingscentrum is ontwikkeld om gezond eten eenvoudiger te maken. Het biedt duidelijke richtlijnen die zijn gebaseerd op onderzoek naar voeding en gezondheid. Zoals je misschien weet, helpt het je om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik vind

Lees verder »
ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »