Een groente die dit seizoen veel in de winkels te vinden is, is schorseneren. Veel mensen, mijzelf voorheen ook, vermijden deze groente wellicht omdat het nogal bewerkelijk lijkt. Hoewel het inderdaad niet een 1 2 3 klaar groente is zoals bijvoorbeeld boerenkool uit een zak 😉 is daarom niet minder de moeite waard. In tegendeel! Ik vond het de moeite juist zeker waard en ik hoop dat jullie deze soep van schorseneren net zoveel zullen gaan waarderen als ik!
Hoe maak je schorseneren schoon?
De volgende tekst heb ik overgenomen van Schorseneren.nl. Ik heb het op deze manier aangepakt en dit werkte prima.
Bij het schillen van schorseneren komt er een wit kleverig sap vrij. Al snel zitten je handen vol met bruine kleverige vlekken waar je niet zo makkelijk vanaf komt. Om deze reden noemden ze schorseneren vroeger ook ‘keukenmeidenverdriet’. Toch valt het best mee om schorseneren schoon te maken zonder problemen.
Schorseneren schoonmaken in 4 stappen
Stap 1: Trek keukenhandschoenen aan
Wat je ook bedenkt, schorseneren geven altijd een kleverig sap af waar je bruine plakkerige handen van krijgt. Er zijn adviezen om ze eerst te blancheren en daarna pas te schillen. Al deze oplossingen heb ik ook geprobeerd. De beste oplossing is, zoals dat zo vaak het geval is, ook de meest eenvoudige: trek keukenhandschoenen aan! Inderdaad het ziet er niet uit maar dit is geen modellenwedstrijd. Hier wordt gewerkt aan een van de lekkerste groentes die er maar zijn!
Stap 2: Schrob de schorseneren schoon met een borstel
Door de schorseneren onder stromend water te schrobben verwijder je al het zand. Na het schillen heb je dan veel beter zicht of alle zwarte pitjes nu echt geschild zijn. Je mist dus geen stukjes schil. Belangrijk, want dat valt ontzettend op op een mooie blanke schorseneer. Natuurlijk kun je hier een luxe groenteborstel voor kopen als je jezelf wilt verwennen met overbodige keuken gadgets. Mijn tip: gewoon de afwasborstel gebruiken.
Stap 3: Schil schorseneren met een dunschiller
Schil schorseneren grondig. Dit is even wat werk maar gekookte schorseneren worden mooi spierwit. Een stukje schil die je vergeten bent valt dus enorm op. Op delen van de schorseneren zitten veel kleine zwarte stipjes waar ooit kleine haarwortels zaten. Ook die schil je er mooi af. Doe dit onder stromend water en al het overgebleven vuil loopt ervan af zodat je ziet of je echt alles mooi geschild hebt.
Stap 4: Doe de schorseneren in een pan met water met azijn
Na het schillen kleuren schorseneren al heel snel roodbruin. Door ze onder stromend water te schillen voorkom je dit. Als de schorseneren helemaal geschild zijn doe je ze in een pan water waar je een scheutje azijn aan toegevoegd hebt. Je kunt in dit water met wat zout de schorseneren koken totdat ze gaar zijn. Je kunt de schorseneren ook in een laagje melk leggen om het verkleuren te voorkomen.
Als de schorseneren dan gekookt zijn, kun je er heerlijke soep van maken.
Dikke Schorsenerensoep
4 porties
Schorseneren, schoongemaakt, in stukken gesneden en gekookt
1 ui
Boter om in te bakken
2 laurierblaadjes
1 tl gedroogde tijm
1 tl gemalen koriander
500 ml groentebouillon (zie voor recept ‘Eet Goed, Voel je Goed’)
1 kruimige aardappel, geschild en in blokjes gesneden
Zout en peper
Evt. 50 ml slagroom
- Neem een ruime pan en smelt hierin de boter.
- Fruit de ui tot deze glazig is en voeg dan de kruiden en de bouillon toe.
- Voeg nu de schorseneren toe en breng aan de kook.
- Doe de aardappel er bij en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken.
- Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg eventueel de room toe en breng op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.