Schorseneren Tips en Trucs

Een groente die dit seizoen veel in de winkels te vinden is, is schorseneren. Veel mensen, mijzelf voorheen ook, vermijden deze groente wellicht omdat het nogal bewerkelijk lijkt. Hoewel het inderdaad niet een 1 2 3 klaar groente is zoals bijvoorbeeld boerenkool uit een zak 😉 is daarom niet minder de moeite waard. In tegendeel! Ik vond het de moeite juist zeker waard en ik hoop dat jullie deze soep van schorseneren net zoveel zullen gaan waarderen als ik!

Hoe maak je schorseneren schoon?
De volgende tekst heb ik overgenomen van Schorseneren.nl. Ik heb het op deze manier aangepakt en dit werkte prima.

Bij het schillen van schorseneren komt er een wit kleverig sap vrij. Al snel zitten je handen vol met bruine kleverige vlekken waar je niet zo makkelijk vanaf komt. Om deze reden noemden ze schorseneren vroeger ook ‘keukenmeidenverdriet’. Toch valt het best mee om schorseneren schoon te maken zonder problemen.

Schorseneren schoonmaken in 4 stappen
Stap 1: Trek keukenhandschoenen aan
Wat je ook bedenkt, schorseneren geven altijd een kleverig sap af waar je bruine plakkerige handen van krijgt. Er zijn adviezen om ze eerst te blancheren en daarna pas te schillen. Al deze oplossingen heb ik ook geprobeerd. De beste oplossing is, zoals dat zo vaak het geval is, ook de meest eenvoudige: trek keukenhandschoenen aan! Inderdaad het ziet er niet uit maar dit is geen modellenwedstrijd. Hier wordt gewerkt aan een van de lekkerste groentes die er maar zijn!

Stap 2: Schrob de schorseneren schoon met een borstel
Door de schorseneren onder stromend water te schrobben verwijder je al het zand. Na het schillen heb je dan veel beter zicht of alle zwarte pitjes nu echt geschild zijn. Je mist dus geen stukjes schil. Belangrijk, want dat valt ontzettend op op een mooie blanke schorseneer. Natuurlijk kun je hier een luxe groenteborstel voor kopen als je jezelf wilt verwennen met overbodige keuken gadgets. Mijn tip: gewoon de afwasborstel gebruiken.

Stap 3: Schil schorseneren met een dunschiller
Schil schorseneren grondig. Dit is even wat werk maar gekookte schorseneren worden mooi spierwit. Een stukje schil die je vergeten bent valt dus enorm op. Op delen van de schorseneren zitten veel kleine zwarte stipjes waar ooit kleine haarwortels zaten. Ook die schil je er mooi af. Doe dit onder stromend water en al het overgebleven vuil loopt ervan af zodat je ziet of je echt alles mooi geschild hebt.

Stap 4: Doe de schorseneren in een pan met water met azijn
Na het schillen kleuren schorseneren al heel snel roodbruin. Door ze onder stromend water te schillen voorkom je dit. Als de schorseneren helemaal geschild zijn doe je ze in een pan water waar je een scheutje azijn aan toegevoegd hebt. Je kunt in dit water met wat zout de schorseneren koken totdat ze gaar zijn. Je kunt de schorseneren ook in een laagje melk leggen om het verkleuren te voorkomen.

Als de schorseneren dan gekookt zijn, kun je er heerlijke soep van maken.

Dikke Schorsenerensoep
4 porties

Schorseneren, schoongemaakt, in stukken gesneden en gekookt
1 ui
Boter om in te bakken
2 laurierblaadjes
1 tl gedroogde tijm
1 tl gemalen koriander
500 ml groentebouillon (zie voor recept ‘Eet Goed, Voel je Goed’)
1 kruimige aardappel, geschild en in blokjes gesneden
Zout en peper
Evt. 50 ml slagroom

  1. Neem een ruime pan en smelt hierin de boter.
  2. Fruit de ui tot deze glazig is en voeg dan de kruiden en de bouillon toe.
  3. Voeg nu de schorseneren toe en breng aan de kook.
  4. Doe de aardappel er bij en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken.
  5. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer.
  6. Voeg eventueel de room toe en breng op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

7 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Bedankt weer voor dit recept.

    Ik blancheer ze meestal voordat ik ze schil. Gaat vaak erg goed.
    Misschien toch ook maar eens zo proberen.

    Schorseneren met stukjes hazelnoot vind ik ook een lekkere combinatie.

    Groeten
    Elke

  2. Waar kan ik het recept voor groentebouillon vinden? Ik heb die voor kippenbouillon wel gevonden, maar het lijkt alsof je nu verwijst naar een vegetariche variant? Thanks

  3. Anonymous schreef:

    Jemig toevallig!!! net gisteren gegeten 🙂
    Heb het gekookt, in water beter citroen doen. 15 min en daarna in een klont kokosolie gebakken totdat ze hazelnootbruin waren. Daarna omscheppen met peterselie, peper, zout en nootmuskaat was lekker!

  4. Anonymous schreef:

    Met Kerst hebben wij ook schorseneren gegeten, bij mijn zwager die kok is. Dit was zo lekker, dat ik het later ook zelf gemaakt heb, alleen aangepast. Ik denk dat mij zwager frituur in frituurvet, ik heb kokosolie gebruikt. Het recept: schorsneren heeeeeel goed afwassen, schoonboenen dus. De schil laten zitten. In de lengte in hele dunne plakken schaven en deze vervolgens frituren. Je hebt dan heerlijke schorseneerchips, echt smullen!Gr. Adrielle

    1. annie laumen schreef:

      Ik vind ze nog lekkerder als asperges
      Ik heb ze 14 dagen geleden gemaakt heerlijkkkkk
      Gewoon gekookt op smaak gemaakt met klontje roomboter en wat nootmuskaat
      Het schoonmaken valt best wel mee
      Heb je geen handschoenen krijg je je handen ook schoon met wat citroensap
      Grt Annie Laumen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »