Schweinshaxen Recept – Geroosterde Hammetjes van de BBQ

Schweinshaxen
Schweinshaxen

Afgelopen weekend was het een feit: de eerste barbecue van het jaar. Samen met vrienden en de kinders een genoeglijke avond samen doorgebracht onder het genot van ‘homebrew’ en warme Glühwein. De terraskachel stond ook te knapperen en het heerlijke vlees en goulash op de barbecue verwarmden ons zowel van binnen als van buiten. Naast lekkere hamburgers, die goulash dus en wat worstjes voor de kinderen, had ik ook Schweinshaxen oftewel geroosterde hammetjes klaargemaakt. Dit bijzonder smakelijke recept is Duits van origine. Lekker dus met wat rauwe zuurkool en mosterd en ideaal voor een zeer vroege voorjaarsbarbecue!

Schweinhaxen Recept

Schweinshaxen zijn dus hammetjes met zwoerd die je eerst een poosje marineert in kruiden en daarna ‘low and slow’ op de barbecue laat garen. Het resultaat is boterzacht vlees dat haast van het bot valt, met een heerlijk knapperig korstje. Ik proefde voor het eerst Schweinshaxen op vakantie in de Elzas. Het werd geserveerd op een grote schotel op een bed van zuurkool, kruimige aardappelen en salade. Het idee was dat we allemaal van die schotel pakten wat we wilden eten. De eigenaar van de camping waar we stonden deed dit regelmatig en in al zijn eenvoud was dit recept iedere keer een hit. Simon dronk er een lekker Duits biertje bij, maar ik ging toch voor de Gewürztraminer. Tsja, je bent tenslotte in de Elzas 🙂

Hammetjes Kopen

Eenmaal thuis raakte de Schweinhaxen een beetje in de vergetelheid, tot een paar weken terug toen we oude foto’s zaten te bekijken. De kinderen wilden hun oude foto’s ook weer eens zien en daar zagen we dus die camping en haalden we herinneringen op aan die leuke avond met mede campinggasten en die verrukkelijke hammetjes. Ik kocht kleine hammetjes bij Beef&Steak tijdens mijn maandelijkse bestelling en poogde het recept na te bootsen. Ik moet eerlijk zeggen dat de smaak deze keer vele malen lekkerder was dan op vakantie! Geen idee waarom, maar het was een hit bij onze vrienden en ik ga het zeker vaker maken!

Schweinshaxen – Gegrilde Hammetjes van de Barbecue

Smakelijke hammetjes volgens Duits recept. Heerlijk op de barbecue!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Marineren 2 uur
Gang Avondeten
Keuken Duits
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 hammetjes
  • 2 el jeneverbessen
  • 2 el zout
  • 2 el venkelzaad
  • 1 el salie
  • 1 el gemalen peper

Instructies
 

  • Doe de kruiden in een vijzel en stamp fijn. Geen vijzel? Je kunt de kruiden ook in een koffiemolen of je Bullet fijn malen.
  • Meng de kruiden met het zout en de peper en wrijf de hammetjes hier lekker mee in. Leg ze in een braadslee en laat onafgedekt twee uur in de koelkast staan.
  • Steek de barbecue aan en rooster en vlees aan de rand van de barbecue in 1,5 uur gaar. De kerntemperatuur moet 88˚ meten.
  • Maak je ze liever in de oven? Verwarm deze dan voor op 140 graden en braad in ongeveer eenzelfde tijd gaar. Check de kerntemperatuur voordat je ze uit de oven haalt.
  • Dit vlees is erg lekker met rauwe zuurkool, dus onverwarmd. Voeg wat extra venkelzaadjes en salie toe om de smaak mooi overeen te laten komen.
  • Serveer met mosterd, gepofte aardappels en een glas Duitse wijn!

Notities

Trefwoord Barbecue

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »