Het Serviesgoed en de Kon Mari Methode

De lente kriebels zijn hier een beetje afgezakt door het vreselijke weer afgelopen weekend, maar we laten ons natuurlijk nergens door weerhouden en gaan deze week stug verder met de volgende stap van de voorjaarsschoonmaak in de keuken waar we vorige week mee zijn begonnen. En omdat we van boven naar beneden aan het werken zijn, zijn nu de bovenkastjes aan de beurt.

De bovenkastjes met het Servies

Nu heeft iedereen natuurlijk weer een andere keuken die ook weer anders wordt ingedeeld. Zo heb ik maar 3 bovenkastjes en daarin heb ik hoofdzakelijk mijn servies staan. Mijn voorraden heb ik voornamelijk in de trapkast die ik in de keuken heb. Omdat de voorraad een apart verhaal is, houd ik het voor vandaag even bij het serviesgoed als onderwerp. Dus ongeacht waar jij je serviesgoed hebt staan, of dat nu de bovenkastjes zijn of niet, we pakken nu dat even aan. Heeft ook te maken met een boek dat ik aan het lezen ben, daarover straks meer, en niet alleen met het feit dat toevallig in mijn bovenkastjes het servies staat. Is overigens ook niet toevallig zo, maar strategisch in de buurt van de vaatwasser, scheelt heel wat heen en weer geloop bij het uitruimen van dat ding!

De Kon Mari Methode

Onlangs ben ik via Facebook op een boekje gestuit dat Opgeruimd! heet, of The Life-Changing Magic of Tidying Up, van Marie Kondo. De methode is ook wel bekend onder de naam Kon Mari. Het schijnt nogal een hype te zijn, dus wellicht heb je er ook al over gehoord. Ik ben nu halverwege het boek en ben nog niet begonnen met het toepassen ervan, dus ik kan er nog niet heel veel over zeggen, maar wellicht is het leuk om deze methode nu in de keuken te gaan uitproberen?

Het idee van deze methode is dat je in 1 keer per categorie, dus niet per ruimte (…) al je spullen gaat uitzoeken, vandaar dus nu niet per se de bovenkastjes, maar ‘het servies’.

Van die categorie zoek je alles bij elkaar, brengt dat naar 1 plek en vervolgens gaat elk item een voor een door je handen. Je voelt wat dat item met je doet, geeft het je een ‘spark of joy‘, dan houd je het, geeft het je dat niet, dan doe je het weg. Pas als alles door je handen is gegaan, ruim je het op.

Wat wij dan nu gaan doen is dus niet helemaal volgens de regels van Kon Mari, want we waren al begonnen met een bepaalde ruimte; de keuken. Bovendien raadt zij aan om met kleding te beginnen, maar wij beginnen deze week met het servies. Doe je mee?

Eenvoudige Allesreiniger

Natuurlijk maken we de ruimte waar het servies staat meteen even schoon, voordat we straks alles dat we willen houden en wat ons een ‘spark of joy’ geeft, erin terugzetten. Dit schoonmaken kun je doen met de sinaasappelazijn van vorige week, maar je kunt ook prima aan de gang met een verdunning van natuurazijn of schoonmaakazijn:

Benodigdheden

  • 1 deel witte natuurazijn of schoonmaakazijn
  • 2 delen water (gekookt en afgekoeld en als je erg hard water hebt, kun je ook nog kiezen voor gedestilleerd water)
  • Etherische oliën, bijvoorbeeld:
    • kruidnagel
    • citroen
    • kaneel
    • eucalyptus
    • rozemarijn
  • Plantenspuit

Werkwijze

Meng alles goed door elkaar, giet het over in een plantenspuit. Je kunt het direct op het schoon te maken oppervlak spuiten of eerst even op een doekje. Bewaar de fles in het donker, dat is beter voor de etherische oliën.

Let op: Niet gebruiken op natuurstenen oppervlakken! Heb je dus een natuurstenen aanrecht of vloer, let op dat je daarop niet morst. Het zuur van de azijn lost het kalk uit het natuursteen op en geeft lelijke vlekken…

Aan de slag!

Het beste kun je dit doen als je alleen bent, maar kinderen om je heen is niet altijd onvermijdelijk. Ik doe het in ieder geval wel met de kinderen erbij, eigenlijk doe ik altijd alles met de kinderen erbij, nou ja… bijna alles 😉

Neem een aantal lege dozen en eventueel een vuilniszak voor serviesgoed dat kapot is.

Zoek een plek uit waar je je serviesgoed en glaswerk allemaal kwijt kunt. Een grote tafel, de vloer, alles moet erop kunnen. Haal nu al je serviesgoed en glaswerk tevoorschijn, alles, dus ook uit kasten die je niet in de keuken hebt staan! Vergeet ook de vaatwasser niet, als deze gedraaid heeft en nog niet is leeggehaald. Vuile vaat kun je even laten voor wat het is.

Laat nu 1 voor 1 elk stuk servies door je handen gaan en voel wat het met je doet. Word je er blij van? Houd het? Word je er niet warm of koud van: in een doos en kapotte spullen gaan in de vuilniszak.

Let op! Doe dit alleen met spullen die van jou zijn en zeker niet met die van de kinderen of met spullen die misschien niet per se van hen zijn, maar waar zij wel aan gehecht zijn! Ook spullen van andere huisgenoten laat je met rust.

Als je alles door je handen hebt laten gaan dat van jou is, maak je de kasten schoon van binnen met een allesreiniger, zoals bijvoorbeeld hierboven of wat groene zeep. Daarna kun je alles terugzetten in de kastjes. Ik heb mijn serviesgoed onder andere in de bovenkastjes gezet, omdat deze het dichtstbij de vaatwasser zijn, dat werkt snel en efficient met het uitruimen daarvan.

Breng de gevulde dozen met het serviesgoed dat nog heel is bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel.
Of, het is immers bijna Koningsdag, misschien vinden je kinderen het wel leuk ermee op de vrijmarkt te gaan staan? Dan kom ik lekker bij ze snuffelen, want ik ben altijd opzoek naar leuke, kopjes, borden, bakjes, bestek etc. voor op de foto’s van dit blog 😉

Geniet van je opgeruimde kasten!

Kende jij de Kon Mari methode al en ben je daar al mee aan de slag gegaan? Spreekt de methode je aan? Laat me weten in de reacties hieronder, ik ben benieuwd!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »