Recentelijk werd ik benaderd door de goeie mensen van Shampoobars.nl met de vraag of ik een shampoobar wilde ontvangen om er een review over te schrijven. Jullie weten dat ik gek ben op zeep in plaats van (plastic) flessen (chemische) shampoo, dus ik nam het aanbod graag aan.
Over Shampoobars.nl
De missie van bovengenoemde goeie mensen van Shampoobars is om het plastic gebruik drastisch terug te dringen. Zij doen dat door ‘bars’ te ontwikkelen en verkopen die niet alleen vrij zijn van onnodige rommel als paraben, siliconen en parfum, maar ook zonder verpakking. Ook het pakje waarin de shampoobar geleverd wordt is 100% recyclebaar. Pluspunt!
Hoe gebruik je shampoobars?
Gebruik is heel simpel: Maak je haar goed nat onder de kraan of douche en wrijf kort met de bar over je haar. Daarna lekker inmasseren en goed uitspoelen. Ik heb kort, fijn haar dus voor mij is één ferme haal over het bolletje al voldoende om een lekker schuimend resultaat te bereiken.
Eén zo’n bar gaat tot wel 80 wasbeurten mee en ik denk dat dit afhankelijk is van haartype en -lengte, maar ga er maar van uit dat je er ongeveer 3 maanden mee kunt doen. Best royaal dus.
Ingrediënten van een Shampoobar
Je kunt verschillende bars kiezen. Voor dof en pluizig haar, vet of juist droog haar, anti-roos of bij een gevoelige hoofdhuid. Ook verkopen ze bars zonder palmolie om zo een nog duurzamer shampoo bar aan te kunnen bieden. Ook zijn alle bars dierproefvrij!
Ook hebben ze conditioner en body bars. Die laatste zijn vierkant en kun je dus gebruiken in plaats van douchegel. Je kunt dus je dus van top tot teen plasticvrij wassen 🙂
Verder zijn de grondstoffen van de meeste bars veilig voor de huid en waar mogelijk van natuurlijke oorsprong. De geurstoffen zijn grotendeels herkenbaar als bijvoorbeeld rozemarijn, citroen of kamille. Wel zie ik her en der ingrediënten als ‘fragrance’ en ‘C-nummers’. Die laatste zijn kleurstoffen, maar veelal chemisch. Ik vraag me af of dat echt noodzakelijk is.
Wat je ook regelmatig tegenkomt is natrium lauryl sulfaat. De Engelse variant is sodium lauryl sulphate oftewel SLS. Dit is een ingrediënten dat ik actief vermijd omdat er teveel controverse omheen hangt. Lees hier meer over. Dit zit niet in alle bars, dus je kan het heel eenvoudig omzeilen.
Mijn ervaring tot nu toe
De shampoo bar heb ik nu een week in huis en tot nu toe drie keer gebruikt. Ik koos de citroenvariant omdat ik helemaal gek ben op alles citroengeur. De bar schuimt lekker, iets dat ik niet meer gewend ben met olijfoliezeep, ruikt subtiel en maakt mijn lokken fris en luchtig. Omdat ik fijn haar heb iets té luchtig wellicht, maar de tijd zal het leren.
Ik houd van een opgeruimde douche-hoek en stukken zeep en shampoobars garanderen dat. De bar die ik dus koos bevat negen ingrediënten waarvan er acht herkenbaar zijn. Wederom: de kleurstof vind ik geen toegevoegde waarde hebben. Ja, de bar is mooi geel, maar dan vind ik geur en werking belangrijker.
Al met al vind ik het geen compleet verkeerd product. De insteek om plastic op deze manier te reduceren en lekker lang met een stuk shampoo te kunnen doen is i-de-aal. Bepaalde ingrediënten vind ik twijfelachtig, maar er is keus genoeg om een bar te kiezen die gewoon prima is. Ook qua prijs vind ik het heel redelijk. Zeker omdat je er best lang mee kan doen.
Mijn conclusie: Een leuke, duurzame tip, maar blijf wel de ingrediënten lezen!
Bettina zegt
Het klinkt allemaal aardig, maar je haar elke keer met shampoo wassen is helemaal niet nodig. Zeker niet als je dun, fijn haar hebt, net als ikzelf. Het wordt alleen maar dunner en slapper.
Ook zie ik dat er opvulmateriaal is gebruikt in de verpakking. Schuimplastic producten zijn nog moeilijker te recyclen. Maar wie weet is dit een ander alternatief.
mar zegt
een waarschuwing voor deze shampoo bars. ze zijn gemaakt van zeep en hebben niet de juiste ph waarde. ik maak zelf stukken zeep , ook vloeibare zeep , syndet shampoobars etc. de syndet shampoo bars hebben een juiste ph waarde. die van olieen, kruiden en etherische olieen niet omdat dit verzeepte stukken haarzeep zijn. . ph verlagen lukt ook niet bij natuurlijke stukken haarzeep. want dan gaat de zeep scheiden van het loog. pas dus goed op voor schade aan je haar met de zeep die je gekregen hebt. het zal je haar op den duur afbreken en hoofdhuid problemen geven , haaruitval, dof haar etc. ik kwam hier zelf ook pas later achter.