Dit recept voor sinaasappel-amandelcake komt uit mijn eerste kookboek Voedingstherapie Receptenboek. Ik zag een soortgelijk recept een keer in de Allerhande. Voor dat recept werd er ook amandelmeel gebruikt. Het schijnt dat dit een typisch Midden-Oosters recept is en soms wordt er extra smaak aan toegevoegd zoals rozenwater. Dat vind ik zelf niet lekker en sinaasappel op zich is al lekker genoeg. Dus ik hou het daar bij!
Sinaasappel-Amandelcake
12-16 punten
2 biologische sinaasappels
250 gram amandelmeel
6 eieren
100 gram honing (of ander zoet naar keuze)
1/2 zout
1/4 tl bicarbonaat
- Doe de twee sinaasappels in een pan met ruim water en laat anderhalf uur zachtjes koken.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Neem een keukenmachine met messen en pureer de sinaasappels vervolgens fijn.
- Meng in een andere kom de amandelmeel met de eieren, zout en bicarbonaat.
- Voeg de honing toe aan de sinaasappelpuree en meng nog even goed door.
- Voeg nu het amandelmeel mengsel toe en laat de machine nog even draaien tot er geen klontjes meer zijn.
- Neem een springvorm van 30 cm doorsnee en leg er een velletje bakpapier in. Vet verder goed in.
- Schenk het beslag in de springvorm en zet in de oven.
- Bak in ongeveer 50 – 60 minuten gaar.
- Laat 15 minuten in de oven afkoelen, ovendeur op een kiertje.
- Haal uit de vorm en laat nog 30 minuten verder afkoelen.
- Snij in punten en serveer met koffie!
Dit is een grote taart, ideaal voor als je koffievisite krijgt. Bewaar hem in de koelkast of op een andere koele plek.
Tip: Garneer met sinaasappelrasp of pure chocolade rasp.
Tips en Trucs
De sinaasappel-amandelcake is heerlijk smeuïg en bitter-zoet van smaak. Ik vind hem niet overdreven zoet, mogelijk omdat een deel van de zoetkracht van honing verdwijnt door het bakken. Toch vonden de kids hem ook erg lekker en vroegen ze om meer! Zelfs na drie dagen was de cake nog prima van smaak, hoewel wel iets droger. Ik heb toen wat sinaasappeljam van St. Dalfour gesmolten en dat over de cake gesmeerd. Dit hielp iets en bracht de sinaasappelsmaak weer wat meer naar de voorgrond.
Of deze cake met een ander soort meel ook zou lukken, weet ik niet. Voorheen zei ik dat dat wel zou kunnen, maar ik begin daar nu op terug te komen. Ik kreeg ook wat vragen over mijn chocoladecake en toen bleek dat de lezeres hem met spelt- en tarwemeel gemaakt had. Ik meende altijd dat dat geen probleem zou hoeven te zijn. Nu vraag ik me dus af of dat wel het geval is. Amandelmeel absorbeert namelijk een deel van het vocht, net als kokosmeel alleen dan minder sterk, waardoor je die smeuïge textuur krijgt. Mogelijk dat dit met een ander meel toch niet zo werkt en het resultaat tegen kan vallen.
Mijn advies in zo’n geval zou zijn om een ei of een extra eetlepel kokosolie of boter toe te voegen. Of ga op zoek naar heerlijke taart- en cakerecepten op basis van regulier meel en vervang het zoet, maar houd verder dat recept aan.
Hoewel ik al mijn recepten grondig test voordat ze op de blog verschijnen en klachten/ opmerkingen van lezers dan ook heel serieus neem, kan ik niet garanderen dat de uitkomst bij iedereen gelijk zal zijn. Verschillende soorten ovens, kwaliteit van producten, temperatuur van ingrediënten en aandacht en tijd voor het recept nemen zijn allemaal van invloed op het uiteindelijke resultaat. Als je dus een probleem hebt met een recept, vertel dan zo gedetailleerd mogelijk hoe je te werk bent gegaan en wat je hebt gebruikt (merk product zelfs als je dat nog weet). Op die manier kan ik je heel goed helpen om een oplossing te vinden. En zo leren we van elkaar (dat van de ovens was me tot een half jaar geleden nog volledig onbekend).
Voor nu blijf ik deze sinaasappel-amandelcake aanraden en ik hoop dat jullie er net zoveel plezier van zullen hebben als ik!
Mar zegt
moet het kookvocht vd sinaasappels ook door de beslag ? en welke maat eieren ?
Heleen Quantrill zegt
Nee hoor, het kookvocht giet je af. Alleen de sinaasappelen heb je nodig. En ik heb altijd maat M eieren.
Groetjes!
Talitha zegt
bicarbonaat, is dat ergens door te vervangen? Ik weet niet wat het is, misschien iets van gist?
Anonymous zegt
Ik maak hem met boter en doe er kaneel door en stevia de bruine. Ik doe hem 25 min op 200 graden Verder als ie te droog is,is het misschien handig om een suikervrije glazuur te maken. Heeft andere naam maar ben ik ff vergeten.
suikervrij glazuren
3 cup Amandelmeel In mandje
1 cup Zoetstof (
1/5 tl Amandel extract of ander zoals sinasappel extract/vanille extract
1 rozenwater
1 Eiwit
Anonymous zegt
Ik heb de cake ook gemaakt. En het grootste compliment kwam van mijn dochter!!
Ze is meestal niet zo happig op mijn amandelmeelbroodjes e.d. maar dit vond ze heerlijk.
Ze neemt hem als ontbijt. En nu kwam de vraag: wil je deze vaker maken? Tuurlijk kind!!:)) Met alle liefde!
Ik heb inmiddels de sinaasappels vervangen door een rijpe banaan en wat kokosmeel.
Bovenop de koek wat nootjes gedrukt. Ook deze was heerlijk! Evt. met wat slagroom erbij. Ik heb net de citroenkoek gemaakt, maar dan met het sap van een hele sinaasappel. Ik had iets teveel om bovenop de koek te doen, dus ik heb eerst een laagje 20 min erop in de oven gedaan, daarna de rest erover nog 15 min, en hij is ook weer super heerlijk. Ik heb 75 Gr. Pecannoten en 225 Gr. Amandelmeel genomen, verrassende combi!
Groet
Ans
Anonymous zegt
Gisteren deze cake gebakken.
Zelf vond ik hem wel wat zoet dus volgende keer doe ik er minder honing in.
Maar ik heb hem vandaag mee genomen naar het werk waar iedereen hem Heerlijk vond.
Wel heb ik wat vocht van de sinaasappels koken bewaard en dit toegevoegd aan het beslag tot ik dacht dat het er goed uitzag.
Prima recept dank je wel.
Anne M zegt
Ziet er heerlijk uit, krijg er trek van!
Anonymous zegt
Ik heb de cake vorige week ook gemaakt voor een groep quiltvrouwen en helaas was niemand enthousiast en ook ik vond de cake te flauw en teveel naar gebakken ei smaken…..ik dacht volgende keer maar eens experimenteren met wat meer ingrediënten…
Marja van der Knaap
Annemieke zegt
Welk ander zoet naar keuze zou je kunnen gebruiken?
Stevia Kristal?? (en zo ja, hoeveel?)
Is 200gr honing niet nog heel veel zoet?
Grtjs!!
Annemieke
Anonymous zegt
Ik heb agave gebruikt.
Ans
Anne Folkeringa zegt
Heleen, wat voor een oven gebruik jij? Ik heb gemerkt dat mijn amandelmeelbaksels snel aanbakken of droog worden in mijn heteluchtoven. Ik zet ‘m nu al vaak standaard 20 graden lager dan in jouw recepten en dan gaat het meestal prima!
Anonymous zegt
Mijn ervaring is ook dat een heteluchtoven te hard gaat, ik verlaag de temperatuur ook met 10 á 20 graden en hou alles beter in de gaten, dunne randjes worden ook veel sneller zwart etc.
Marjolijn.
Heleen Quantrill zegt
Ik heb een elektrische oven, dus dat zal inderdaad heel wat verschil maken.
Anonymous zegt
Eén sinaasappel inwisselen voor een bio citroen vond ik ook heerlijk!!
Barbara Eet zegt
Hi Heleen,
Ik ken dit recept ook. Heerlijk he?
Ik kreeg het van kennissen die lang in Brazilie woonden. Daar wordt dit recept vaak gemaakt. Ook op basis van amandelmeel. Ik heb er vervolgens mijn eigen draai aangegeven. Honing ipv suiker etc. Maar ook heb ik “x sinaasappels” gewijzigd in “x ml sinaasappelpuree” omdat je dan altijd dezelfde smeuigheid hebt. Sinaasappels kunnen nogal eens in maat verschillen. Misschien dat dat nog een goede tip is?
Groetjes,
Barbara
Anonymous zegt
Hele sinasappels? Of eerst schillen?
Mvg Annelien
Heleen Quantrill zegt
Hoi Annelien,
Hele sinaasappels inderdaad. Schil en al.
Groetjes
Heleen
Lot zegt
Bij mij mislukt er nogal regelmatig iets, maar meestal is dat beetje mijn eigen schuld omdat ik het recept dan net niet exact volg, afweeg of dingen vervang.
Zoals bij een eerdere kokos-ananascake gebeurde, maar er is altijd wel wat van te maken. Ik heb ook wel eens plakken cake geprakt met vocht en daar pannenkoekjes van gebakken, toen was het weer heel goed eetbaar. Weggooien is zo zonde.