Sinaasappel-Amandelcake – Glutenvrij

Sinaasappel Amandelcake

Dit recept voor sinaasappel-amandelcake komt uit mijn eerste kookboek Voedingstherapie Receptenboek. Ik zag een soortgelijk recept een keer in de Allerhande. Voor dat recept werd er ook amandelmeel gebruikt. Het schijnt dat dit een typisch Midden-Oosters recept is en soms wordt er extra smaak aan toegevoegd zoals rozenwater. Dat vind ik zelf niet lekker en sinaasappel op zich is al lekker genoeg. Dus ik hou het daar bij!

Sinaasappel-Amandelcake

12-16 punten

2 biologische sinaasappels
250 gram amandelmeel
6 eieren
100 gram honing (of ander zoet naar keuze)
1/2 zout
1/4 tl bicarbonaat

  1. Doe de twee sinaasappels in een pan met ruim water en laat anderhalf uur zachtjes koken.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Neem een keukenmachine met messen en pureer de sinaasappels vervolgens fijn.
  4. Meng in een andere kom de amandelmeel met de eieren, zout en bicarbonaat.
  5. Voeg de honing toe aan de sinaasappelpuree en meng nog even goed door.
  6. Voeg nu het amandelmeel mengsel toe en laat de machine nog even draaien tot er geen klontjes meer zijn.
  7. Neem een springvorm van 30 cm doorsnee en leg er een velletje bakpapier in. Vet verder goed in.
  8. Schenk het beslag in de springvorm en zet in de oven.
  9. Bak in ongeveer 50 – 60 minuten gaar.
  10. Laat 15 minuten in de oven afkoelen, ovendeur op een kiertje.
  11. Haal uit de vorm en laat nog 30 minuten verder afkoelen.
  12. Snij in punten en serveer met koffie!

Dit is een grote taart, ideaal voor als je koffievisite krijgt. Bewaar hem in de koelkast of op een andere koele plek.

Tip: Garneer met sinaasappelrasp of pure chocolade rasp.

Tips en Trucs

De sinaasappel-amandelcake is heerlijk smeuïg en bitter-zoet van smaak. Ik vind hem niet overdreven zoet, mogelijk omdat een deel van de zoetkracht van honing verdwijnt door het bakken. Toch vonden de kids hem ook erg lekker en vroegen ze om meer! Zelfs na drie dagen was de cake nog prima van smaak, hoewel wel iets droger. Ik heb toen wat sinaasappeljam van St. Dalfour gesmolten en dat over de cake gesmeerd. Dit hielp iets en bracht de sinaasappelsmaak weer wat meer naar de voorgrond.

Of deze cake met een ander soort meel ook zou lukken, weet ik niet. Voorheen zei ik dat dat wel zou kunnen, maar ik begin daar nu op terug te komen. Ik kreeg ook wat vragen over mijn chocoladecake en toen bleek dat de lezeres hem met spelt- en tarwemeel gemaakt had. Ik meende altijd dat dat geen probleem zou hoeven te zijn. Nu vraag ik me dus af of dat wel het geval is. Amandelmeel absorbeert namelijk een deel van het vocht, net als kokosmeel alleen dan minder sterk, waardoor je die smeuïge textuur krijgt. Mogelijk dat dit met een ander meel toch niet zo werkt en het resultaat tegen kan vallen.

Mijn advies in zo’n geval zou zijn om een ei of een extra eetlepel kokosolie of boter toe te voegen. Of ga op zoek naar heerlijke taart- en cakerecepten op basis van regulier meel en vervang het zoet, maar houd verder dat recept aan.

Hoewel ik al mijn recepten grondig test voordat ze op de blog verschijnen en klachten/ opmerkingen van lezers dan ook heel serieus neem, kan ik niet garanderen dat de uitkomst bij iedereen gelijk zal zijn. Verschillende soorten ovens, kwaliteit van producten, temperatuur van ingrediënten en aandacht en tijd voor het recept nemen zijn allemaal van invloed op het uiteindelijke resultaat. Als je dus een probleem hebt met een recept, vertel dan zo gedetailleerd mogelijk hoe je te werk bent gegaan en wat je hebt gebruikt (merk product zelfs als je dat nog weet). Op die manier kan ik je heel goed helpen om een oplossing te vinden. En zo leren we van elkaar (dat van de ovens was me tot een half jaar geleden nog volledig onbekend).

Voor nu blijf ik deze sinaasappel-amandelcake aanraden en ik hoop dat jullie er net zoveel plezier van zullen hebben als ik!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Avondeten

Wat een écht goede lunch met je humeur doet

Een lunch is zoveel meer dan een bord eten halverwege de dag. Het is een moment om even stil te staan, nieuwe energie op te doen en jezelf iets lekkers te gunnen. Soms wordt er uitgebreid in de keuken iets klaargemaakt, soms is het juist heerlijk om naar buiten te

Lees verder »
grijstintenfoto van een vrouw in een zwarte jas en gebreide muts die op een boot staat
Overige

Van kombuis tot keuken: gezond koken overal

Gezond eten is een keuze die je overal kunt maken, of je nu in een ruime thuiskeuken staat, een kleine studio hebt of werkt in de krappe kombuis van een schip. Door gebruik van slimme technieken en een beetje creativiteit kun je gezonde maaltijden klaarmaken, ongeacht de ruimte of situatie.

Lees verder »
een vrouw die noten in der handen houdt
Gezond eten

De top 5 gezondste noten voor je lichaam

Noten zijn al jaren populair als gezonde snack. Ze zitten boordevol goede vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Maar zoals je weet: de ene noot is de andere niet. Sommige noten zijn net iets voedzamer dan andere. In dit artikel vertel ik je wat de gezondste noten zijn, waarom ze goed

Lees verder »