Slimme mensen eten Choline

Choline is een zogenaamde half-vitamine. Het is essentieel voor veel lichaamsfuncties en wordt gevonden in elke cel in het lichaam. Choline kan door het lichaam zelf geproduceerd worden maar niet in adequate hoeveelheden. Het werkt samen met andere vitamines, met name foliumzuur en B12.

Wat doet Choline?

Choline ondersteunt de hersenfunctie, leverfunctie en het hart- en vaatsysteem. Het is ook de voorloper van acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter. Choline speelt ook een rol in het vet metabolisme en vetopslag in het lichaam. Het is met name belangrijk voor het reguleren van het vet in de lever en speelt mogelijk een rol in triglyceride regulatie en vetopslag.

Studies tonen aan…

…dat zwangere vrouwen die choline aanvullen, daarmee de hersenontwikkeling van de foetus ondersteunen. Choline suppletie heeft een aangetoond positief effect op het verhogen van het bloed choline niveau. En sporters op hoog niveau hebben ook profijt gehad van extra suppletie omdat dit hun helpt hun uithoudingsvermogen te verhogen.

Waarom het slim is

Choline wordt al langere tijd aangemerkt als een essentiële vitamine (sinds 1998), maar veel mensen zijn vooralsnog niet op de hoogte van het belang ervan voor een goede gezondheid. Deze vitamine helpt het geheugen te verbeteren, hersenontwikkeling en -functies, hart- en vaatgezondheid, vetverbranding, lever gezondheid en energieniveau. Als een essentieel onderdeel van de B-vitamine familie, helpt choline je algehele gezondheid te verbeteren.

Tekorten herkennen

Vervette lever – Onderzoek is erg helder in de link tussen een vervette lever en een tekort aan choline.
Verhoogde homocysteine – Een tekort resulteert in een verminderde capaciteit om homocysteine te methyleren (PDF).
Verslechterd geheugen – Omdat het de voorloper van acetylcholine is, wordt een tekort aan choline vaak merkbaar door een verslechterend geheugen. Een studie toonde zelfs aan dat het aanvullen van choline door middel van suppletie het geheugen van mensen die een duidelijk tekort hadden, verbeterde.

Hoe kan een tekort ontstaan?

Omdat je nog steeds bang bent voor vetten en cholesterol. De beste bronnen voor choline, zijn verpakt in vet en cholesterol. Ik kan me zo voorstellen dat deze angst de ‘stille epidemie’ in vervette levers hier in Nederland veroorzaakt.
Je hebt het nog steeds niet zo op orgaanvlees. Ja ja, ik weet het. Het is viezig, heeft een uitgesproken smaak, je (groot-) moeder kookte de lever helemaal dood en dwong je vervolgens om op te eten, hoe dan ook. Lever en ander orgaanvlees zijn een geweldige voedingsbron en noodzakelijk.
Je bent niet bang voor vet. Huh? Spreekt dit niet punt nummer 1 tegen? Eigenlijk niet, want hoewel er steeds meer mensen zijn die hun neus optrekken voor overheidsadviezen omtrent vetten en lekker roomboter en kokosolie eten, betekent dit ook dat de behoefte aan choline toeneemt. Dit betekent niet dat je daarom minder vet moet eten, maar dat je moet zorgen dat je de juiste voedingsmiddelen eet. Hieronder vind je een lijstje.

Waar zit choline in?

Lever en eidooiers, en hoogstwaarschijnlijk in andere soorten orgaanvlees (hersenen, nieren, etc.)
Als je geen lever en/ of eidooiers eet, krijg je op een bepaald moment een tekort in choline. Andere bronnen, op biefstuk na, bevatten bij lange na niet genoeg choline.
Suppletie. Celmembranen (als in eieren) bevatten fosfatidycholine, dus ga voor die versie als je graag wilt aanvullen door middel van suppletie (hoewel het binnenkrijgen door middel van je voeding, een stuk aangenamer is!)

Dosering

550 mg voor mannen en 425 mg voor vrouwen, absolute minimum. Zwangeren, binnenkort-zwangeren en moeders die borstvoeding geven zouden hun inname aanzienlijk moeten verhogen, omdat een tekort aan choline geassocieerd wordt met afwijkingen in het zenuwstelsel. Weet je, ik durf te wedden dat iedereen baat zal hebben bij een beetje meer choline in hun diëten, zeker als je niet bang bent voor vet!

Klik hier voor een Engelse link waarin de hoeveelheden choline per 100 gram product in staat.

Maar laat ik nog even iets zeggen over tekorten. Het is niet zo dat je door een tekort aan choline acuut in het ziekenhuis belandt. Of dat je er dood bij neervalt. Tekorten in vitaminen en mineralen zijn dingen die zich over langere tijd manifesteren en die ervoor zorgen dat men vreemde klachten ontwikkeld, klachten die afgeschreven worden onder het kopje ‘oud worden’ of ‘iedereen heeft er last van’. En vervolgens kom je zeer gefrustreerd bij de huisarts vandaan omdat die er niks aan wil/ kan doen, omdat er niet naar voeding wordt gekeken. Door optimaal te blijven eten en voeding ook echt als voeding te zien en niet als vulling, kun je veel van dit soort klachten voorkomen of genezen waardoor je meer kwaliteit van leven zult krijgen.

Dus eet gezond, volwaardig en compleet (vetten, proteïnes en koolhydraten op de juiste manier), vul aan daar waar nodig en heb vooral veel plezier in het leven!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »
plantaardige melk
Gezond eten

Wat is de gezondste plantaardige melk?

Plantaardige melk is populairder dan ooit. Steeds meer mensen kiezen voor alternatieven van dierlijke melk, of dat nu is vanwege een lactose-intolerantie, een veganistische levensstijl of simpelweg omdat ze op zoek zijn naar een gezonder alternatief. Maar met zoveel soorten op de markt – van amandelmelk tot haver- en sojamelk

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

Redenen waarom plantaardige producten het verschil kunnen maken

Het is tegenwoordig steeds populairder om gebruik te maken van plantaardige producten. Het is namelijk in korte tijd meer een trend geworden dan een hype. Plantaardige producten kun je op diverse manieren gebruiken. Denk aan het verzorgen van je lichaam, de voeding die je binnenkrijgt of de kleding die jij

Lees verder »