Smoothies, smoothies, smoothies

Gisteren hebben jullie kunnen lezen hoezeer een dieet van invloed is op sportprestaties. Een ding dat daar duidelijk in naar voren kwam, was de eiwitconsumptie. Eiwitten bouwen het lichaam op en zijn nodig voor een heel scala aan processen in het lichaam. Klik hier voor meer informatie daarover. Maar om de juiste hoeveelheid eiwitten per dag binnen te krijgen, is lastig. Op zo’n moment komen smoothies in het zicht. Makkelijk te maken, lekker van smaak en prima aan te vullen met eiwitten! Vandaag een aantal heerlijke suggesties en tips voor smoothies die je als ontbijt, lunch, tussendoortje of inderdaad na het sporten kan nemen.

Om een smoothie te verrijken met eiwitten, is eiwitpoeder erg handig. Ja logisch, hoor ik je zeggen, maar wat is goed eiwitpoeder? Goed eiwitpoeder bestaat alleen uit natuurlijke producten, hoeft geen smaak of geur te bevatten (alleen maar extra kans op zoetstoffen en chemische toevoegingen) en moet een breed scala aan aminozuren bevatten, want daar gaat het om. Veel mensen vonden het erg prettig om dit poeder in huis te hebben voor momenten dat het hectisch is en er geen tijd is om wat klaar te maken of omdat ze vermoeden dat ze niet genoeg eiwitten binnenkrijgen. In zo’n geval is een hoge kwaliteit eiwitpoeder van belang. Klik hier om het te bekijken.

Hoe maak je een smoothie?
Heel simpel, je hebt een blender, staafmixer of een sapmaker nodig. Ik denk dat een blender het meest breed toepasbaar is, hoewel een goede kwaliteit sapmaker zeker een aanwinst is als je regelmatig versgemaakt sap wilt drinken.

Wat ook handig is, zijn grote drinkflessen om mee te nemen. Op deze manier kun je een heerlijke smoothie meenemen naar werk of school.

Verder zijn wat basisingrediënten altijd handig om in huis te hebben. Kokosmelk, amandelmelk, of een andere melk van jou keuze, kokosolie, proteïne poeder, rauwe cacao, rauwe honing en wat specerijen als kardemom, kaneel en kurkuma. Die laatsten geven een smoothie net dat beetje extra en voegen fantastische eigenschappen toe! Ook troebele, biologische appelsap is erg lekker en helpt een smoothie iets te verdunnen.

Nu dat alles klaarstaat, kunnen we beginnen! De volgende recepten zijn slechts suggesties, laat je eigen creativiteit hierop los en pas smoothies aan,  aan je eigen smaak en voorkeur.

Tip: Als je smoothies gaat maken, kies dan zo veel mogelijk voor biologische groenten en fruit. Hier zit de meeste voedingswaarde in. Als dat lastig wordt, kies dan voor groenten en fruit wat weinig bespoten wordt. Klik hier voor een handige lijst hiervan.

Groene Smoothies

2 stronkjes broccoli
1 peer, in stukken gesneden, klokhuis eventueel verwijderd
2 kiwi’s (zonder schil)
2 appels of 250 ml troebel appelsap

Doe alles in een blender of in een sapcentrifuge en vang het vocht op.
Drink direct om oxideren te voorkomen.

1 handvol verse, gewassen spinazie
1 banaan
Sap van 1/2 citroen en eventueel ook de rasp daarvan
Troebele appelsap naar behoefte

Doe alles in een blender en maal even goed door.
Als het sap dik blijft, voeg je wat appelsap toe.
Drink direct op.

Fruitsmoothies

Gekookte rabarber naar smaak
Een handvol verse aardbeien, kroontjes verwijderd
Klein beetje citroensap

Doe alles in een blender of staafmixer en meng het kort.
Lekker als toetje of als tussendoortje!

Sap van 1/2 sinaasappel
1/2 ananas in stukken
2 handjes bosbessen
1/2 banaan
Stukje verse gember, geschild

Doe alle ingrediënten in een blender en meng goed.
Drink direct of bewaar om mee te te nemen naar werk of school.

3 peren
Sap van 1/2 citroen
2 sinaasappelen
1 avocado

Wederom alles goed mengen in een blender of met de staafmixer.

Tip: Verrijk al deze smoothies met wat kokosmelk en eiwitpoeder. Doe dit dan eerst in de kom en laat het eiwitpoeder even oplossen met wat water. Op deze manier krijg je en goede vetten en extra eiwitten binnen!

Voor meer suggesties van smoothies, verwijs ik naar mijn tweede receptenboek: Lekker Gluten- en Suikervrij!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »