Smoothies, smoothies, smoothies

Smoothies

Gisteren hebben jullie kunnen lezen hoezeer een dieet van invloed is op sportprestaties. Een ding dat daar duidelijk in naar voren kwam, was de eiwitconsumptie. Eiwitten bouwen het lichaam op en zijn nodig voor een heel scala aan processen in het lichaam. Klik hier voor meer informatie daarover. Maar om de juiste hoeveelheid eiwitten per dag binnen te krijgen, is lastig. Op zo’n moment komen smoothies in het zicht. Makkelijk te maken, lekker van smaak en prima aan te vullen met eiwitten! Vandaag een aantal heerlijke suggesties en tips voor smoothies die je als ontbijt, lunch, tussendoortje of inderdaad na het sporten kan nemen.

Om een smoothie te verrijken met eiwitten, is eiwitpoeder erg handig. Ja logisch, hoor ik je zeggen, maar wat is goed eiwitpoeder? Goed eiwitpoeder bestaat alleen uit natuurlijke producten, hoeft geen smaak of geur te bevatten (alleen maar extra kans op zoetstoffen en chemische toevoegingen) en moet een breed scala aan aminozuren bevatten, want daar gaat het om. Veel mensen vonden het erg prettig om dit poeder in huis te hebben voor momenten dat het hectisch is en er geen tijd is om wat klaar te maken of omdat ze vermoeden dat ze niet genoeg eiwitten binnenkrijgen. In zo’n geval is een hoge kwaliteit eiwitpoeder van belang. Klik hier om het te bekijken.

Hoe maak je een smoothie?
Heel simpel, je hebt een blender, staafmixer of een sapmaker nodig. Ik denk dat een blender het meest breed toepasbaar is, hoewel een goede kwaliteit sapmaker zeker een aanwinst is als je regelmatig versgemaakt sap wilt drinken.

Wat ook handig is, zijn grote drinkflessen om mee te nemen. Op deze manier kun je een heerlijke smoothie meenemen naar werk of school.

Verder zijn wat basisingrediënten altijd handig om in huis te hebben. Kokosmelk, amandelmelk, of een andere melk van jou keuze, kokosolie, proteïne poeder, rauwe cacao, rauwe honing en wat specerijen als kardemom, kaneel en kurkuma. Die laatsten geven een smoothie net dat beetje extra en voegen fantastische eigenschappen toe! Ook troebele, biologische appelsap is erg lekker en helpt een smoothie iets te verdunnen.

Nu dat alles klaarstaat, kunnen we beginnen! De volgende recepten zijn slechts suggesties, laat je eigen creativiteit hierop los en pas smoothies aan,  aan je eigen smaak en voorkeur.

Tip: Als je smoothies gaat maken, kies dan zo veel mogelijk voor biologische groenten en fruit. Hier zit de meeste voedingswaarde in. Als dat lastig wordt, kies dan voor groenten en fruit wat weinig bespoten wordt. Klik hier voor een handige lijst hiervan.

Groene Smoothies

2 stronkjes broccoli
1 peer, in stukken gesneden, klokhuis eventueel verwijderd
2 kiwi’s (zonder schil)
2 appels of 250 ml troebel appelsap

Doe alles in een blender of in een sapcentrifuge en vang het vocht op.
Drink direct om oxideren te voorkomen.

1 handvol verse, gewassen spinazie
1 banaan
Sap van 1/2 citroen en eventueel ook de rasp daarvan
Troebele appelsap naar behoefte

Doe alles in een blender en maal even goed door.
Als het sap dik blijft, voeg je wat appelsap toe.
Drink direct op.

Fruitsmoothies

Gekookte rabarber naar smaak
Een handvol verse aardbeien, kroontjes verwijderd
Klein beetje citroensap

Doe alles in een blender of staafmixer en meng het kort.
Lekker als toetje of als tussendoortje!

Sap van 1/2 sinaasappel
1/2 ananas in stukken
2 handjes bosbessen
1/2 banaan
Stukje verse gember, geschild

Doe alle ingrediënten in een blender en meng goed.
Drink direct of bewaar om mee te te nemen naar werk of school.

3 peren
Sap van 1/2 citroen
2 sinaasappelen
1 avocado

Wederom alles goed mengen in een blender of met de staafmixer.

Tip: Verrijk al deze smoothies met wat kokosmelk en eiwitpoeder. Doe dit dan eerst in de kom en laat het eiwitpoeder even oplossen met wat water. Op deze manier krijg je en goede vetten en extra eiwitten binnen!

Voor meer suggesties van smoothies, verwijs ik naar mijn tweede receptenboek: Lekker Gluten- en Suikervrij!

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

12 reacties

  1. Ruud Dorlas schreef:

    Ik heb twee vragen die losstaan van dit recept
    1. Waar kun je per email een algemene vraag stellen over deze website? Als je een vraag hebt over een specifiek recept dat op de website staat, dan kun je je reactie onderaan de site vragen. Maar… waar kun je je vraag stellen als je geen specifiek recept kunt vinden dat betrekking heeft op je vraag?
    2. Hebben jullie ook een recept hoe je zelf tomatensap kunt maken zonder zout?

  2. V. SOEREN schreef:

    Kan er dus rauwe broccoli in ?
    Deze hoeft niet voorgekookt te worden ?
    Groetjes

  3. Karin van Rijnsbergen schreef:

    De vitavit webwinkel voor het proteinepoeder is gesloten. Kan er een nieuwe suggestie komen?

  4. Anonymous schreef:

    Hoi, Ik ben ook zo benieuwd waarom een smoothie gezonder is dan het gewoon rauw opeten.
    Hopelijk heb je tusen de bedrijven door even tijd om hier een antwoord op te geven.
    Alvast bedankt!

  5. Ik word geinspireerd door alle verhalen over smoothies en shakes. En het boek ‘Waar de meeste ziekten beginnen’van Andreas Moritz. Gaat over het belang van schone darmen, lever en gal. Erg interessant.

    Kom ook vaak de juicepresso (slowjuicer) tegen. Wel duur 249,-
    Maar beter gelijk een goede koop dan een goekope miskoop!
    Wat zijn jouw ervaringen hiermee, Heleen?

    Wat beginners gemijmer…
    Je kunt het pulp toch ook opeten? Zitten vast ook nog goede voedingsstoffen in.
    Wat is nu het voordeel van persen boven gewoon rauw opknabbelen? Toch alleen het gemak (andijvie is makkelijker in een pers dan dat je weer een hele salade moet gaan maken.

    Alvast bedankt en groetjes van,
    Jenny

  6. Anonymous schreef:

    Heb groene smooties gemaakt van andijvie, banaan, appel, sinaasappel, eetlepel rauwe cacao en kokosolie en ze zijn heerlijk. Één nadeel van de kokosolie, die stolt in de koelkast, laat een beetje cremige smaak in je mond achter.
    Maar heb ze in tupperware bekers in de koelkast gezet en heb zo drie morgens een heerlijk ontbijt. Misschien ook wel een idee voor de lunch, ga ik deze week uitproberen!

  7. Anonymous schreef:

    Dankjewel voor je antwoord Heleen! Het klinkt inderdaad logisch om iets van vet toe te voegen als dat een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Ik blijf ze dus gewoon lekker drinken 🙂 Groetjes Natasja

  8. Anonymous schreef:

    Hai Heleen, ik ben ook zo gek op smoothies! Maar er is mij geadviseerd ze niet (te vaak) te nemen omdat je dan in een keer zoveel koolhydraten binnen krijgt dat je suikerspiegel door t dak gaat. Hoe kijk jij hier naar? In hoeverre hou jij hier bij het maken van smoothies rekening mee? Groetjes Natasja

    1. Hoi Natasja,

      Wat is te veel? Drie keer per dag? Een keer per dag? En het hangt ook af van wat je gebruikt. Tropisch fruit is inderdaad hoog in de koolhydraten, terwijl bessen en avocado’s best meevallen. En ik zorg dat ik altijd iets van vet toevoeg, dit houdt je bloedsuikerspiegel onder controle.

      Als je heel erg last hebt van bloedsuikerschommelingen, zozeer dat je er naar van wordt en je echt merkt dat je een hang naar kh hebt, dan raad ik smoothies inderdaad af. Maar als dat niet het geval is, je geen groot overgewicht hebt en gewoon lekker in de weer bent, zijn smoothies een prima aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon.

      Groetjes
      Heleen

  9. Op het moment maak ik de smoothies van watermeloen en appel en 1/2 banaan, erg lekker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »