Vandaag trakteert gastblogger Rob je weer op een leuk informatief artikel.
Deze keer over aardperen met een heerlijk recept erbij: aardperen-mosterdsoep.
Ik vind het erg leuk dat hij dit onderwerp heeft gekozen, omdat ik dat zelf niet zo gauw zou doen. Niet omdat ik aardperen niet lekker vind, integendeel, maar ik ben dus een van die mensen die er spijtig genoeg niet tegen kan…. Ondanks dat ik ze op de tuin heb, eet ik ze dus nooit meer, helaas, want eigenlijk vind ik ze veel lekkerder dan bijvoorbeeld gewone aardappelen of zoete aardappel….
De Aardpeer
Ik heb voor het eerst aardpeer (Helianthus tuberosus, knolzonnebloem) gegeten in Schotland toen ik op bezoek was bij mijn zus die daar woont. Het was herfst en toen we ’s avonds in de keuken het eten aan het koken waren liep mijn zus de tuin in en kwam even later terug met een paar handen vol met knolletjes die ze Jeruzalem artisjokken noemde. Ik had er nog nooit van gehoord en was aangenaam verrast door de smaak die inderdaad lijkt op artisjokken. Later kwam ik er achter dat deze knolletjes in Nederland aardperen genoemd worden en in Frankrijk topinamboer. Sindsdien eet ik ze regelmatig. Het is een bijzonder knolletje in meerdere opzichten.
Smaak
Ten eerste de smaak. Het heeft een smaak die lijkt op artisjokken en ook een aantal nootachtige tonen heeft. De smaak past goed bij kip en walnoten.
Veelzijdigheid
De veelzijdigheid in de keuken. De aardperen kunnen goed verwerkt worden in een puree, er kunnen heerlijke soepjes van gemaakt worden, geroosterd in een hete oven met andere groente of rauw fijn gesneden in een salade.
Inuline
Daarnaast heeft het knolletje een bijzondere chemische samenstelling. In plaats van zetmeel dat gemaakt is van glucose moleculen bestaat de aardpeer voor het grootste deel uit inuline. Dit zijn relatief korte ketens van fructose die door een gebrek aan benodigde enzymen in de dunne darm niet door de mens verteerd kunnen worden.
In de dikke darm zijn enkele groepen bacteriën aanwezig die dat enzym wel bezitten en dus wel de inuline kunnen afbreken. Daarbij ontstaan behalve allerlei zuren ook gassen die bij personen die daarvoor gevoelig voor zijn, winderigheid, krampen of een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.
Gelukkig ben ik daar niet een van dus eet ze graag. Doordat er geen glucose in de aardpeer zit maar fructose zal het bloedsuiker na het eten van de aardperen hierdoor niet stijgen.
Zelf Telen
Als laatste zijn aardperen zijn zeer makkelijk te verbouwen. In heb ze een aantal jaren in de tuin gehad en regelmatig geoogst. Pas wel op! Deze wortelstokkers zijn met moeite binnen de perken te houden en voor je het weet staat je hele tuin ermee vol.
Aardperensoep met mosterd
Ingrediënten
- 750 gram geschilde aardperen
- 1,5 ltr groentebouillon of water
- 1 laurierblad
- 2 kruidnagels
- 15 takjes tijm
- 2 flinke sjalotten
- 1 eetl citroensap
- Geklaarde boter
- 1 teen knoflook
- 2 eetl Limburgse mosterd
- Zout peper
- Nootmuskaat
Instructies
- Schil de aardperen en kook ze in de groentebouillon.
- Als je geen zelf gemaakte bouillon hebt gebruik dan geen bouillonblokje maar voeg de laurier, kruidnagels en de tijm toe.
- Kook je de aardperen in groentebouillon dan laat je laurier, kruidnagels en de tijm natuurlijk weg. Kook de aardperen in 20 tot 30 minuten goed gaar.
- Snij ondertussen de sjalotten fijn en bak deze in wat geklaarde boter goudbruin.
- Voeg op het laatst de fijn gesneden knoflook toe en bak deze nog even mee.
- Voeg de mosterd toe en bak deze ook nog even mee.
- Voeg de sjalotten toe aan de aardperen.
- Pureer alles met een staafmixer.
- Als de soep te dik is voeg dan wat extra water toe.
- Maak de soep op smaak met citroensap, zout, peper en nootmuskaat.
- Om de soep wat romiger te maken kun je er een flinke scheut slagroom aan toevoegen.
Rob heeft enkele jaren als kok gewerkt in een eigen restaurant in Amsterdam en heeft daarnaast gekookt in diverse hotels en restaurants. Inmiddels heeft hij gekozen voor een rustiger leven met meer tijd voor zijn gezin, maar om toch bezig te kunnen zijn met zijn passie ‘voeding’, is hij zijn blog Passie voor Gezond Eten begonnen.
Bonsje zegt
leuk! ik heb ze wel eens gehaald en gegeten maar had nog niet bedacht om er soep mee te maken 🙂 Ik ga er ook weer eens mee experimenteren!