De feestdagen zijn in zicht, maar Sinterklaas ligt nog vers in het geheugen. December is de maand bij uitstek om qua eten nét even wat extra’s en wat meer te doen. Lekker gourmetten, wat vaker een toetje, feestelijke lekkertjes die je tijdens de rest van het jaar niet haalt… het lijkt zo onschuldig, maar voor je het weet is je spijsvertering helemaal van slag met alle gevolgen van dien.
Zelf heb ik een enorme verbetering gemerkt sinds ik mijn voedingspatroon omgooide in 2008. Glutenvrij en suikervrij eten heeft voor mij echt verschil gemaakt, met name in mijn spijsvertering.
Maar tijdens de feestdagen is het extra lastig om goed in de gaten te houden wat je allemaal eet (en hoeveel!). En dit kan soms leiden tot vervelende klachten als maagzuur, opgeblazen gevoel, kramp of gewoon een algeheel energiegebrek.
Daarom vandaag 7 tips om de spijsvertering tijdens de feestdagen te blijven ondersteunen.
1. Geniet van je eten
Allereerst wil ik als tip meegeven om vooral te genieten van je eten en er ook de tijd voor te nemen. Door bewust te proeven en genieten van wat je eet, ben je je meer bewust van wát je eet. Het is te makkelijk om in een gezelschap het ene na het andere hapje te nemen of iets teveel te drinken. Geniet van die goeie wijn, proef dat hapje dat je gastvrouw je aanbiedt goed en neem even een moment. Geen stress, rustig eten en waarschijnlijk iets minder eten. Allemaal goed voor je spijsvertering!
2. Betere Toilet positie
Cadeautip: Koop een WC-Krukje! Dit maakt zoveel verschil op het toilet en de stoelgang. Wij hebben er nu een aantal jaar eentje en ik kan het echt van harte aanbevelen. De hurkpositie is namelijk veel natuurlijker voor een mens om te poepen. Gevolg: minder lang op het toilet, minder hoeven te drukken en de darmen raken beter leeg. Gevolg daarvan: een blije buik!
3. Eet je prebiotica!
Prebiotica zijn de voedingsbodem voor probiotica, de gunstige bacteriën in de darmen. Prebiotica zit veel in ons voedsel en met name in aardperen, gekookte en afgekoelde aardappelen en rijst, bananen en smaakmakers als knoflook, ui en prei. Door hier regelmatig wat van te eten, zorg je voor een prima basis voor je darmflora. Dus wil je lekker eten? Maak dan eens aardperensoep of smakelijke geroosterde knoflooksoep!
4. Probiotica bij Darmklachten
Het kan nuttig zijn om extra probiotica te slikken tijdens de feestdagen. Met name als je last hebt gekregen van diarree. Bio Kult heeft een nieuw probioticum genaamd S. Boulardii die goed helpt bij acute diarree. Dus heb je last van spanning en stress en slaat dat op de darmen? Lees dan onderstaande informatie eens! (PDF)
5. Kom in beweging!
De dagen zijn kort, koud en nat. Niet bepaald uitnodigend om naar buiten te gaan, maar toch is een wandeling of een eindje fietsen erg goed voor de spijsvertering. Als je merkt dat je toch meer zit dan dat je in de weer bent, maak er een punt van om in beweging te komen. Parkeer de auto verderop en loop iets verder naar de winkel, probeer toch in de lunchpauze een eindje te wandelen of ga op de fiets de stad in. Net wat jou het beste past, maar blijf in beweging!
6. Sla een maaltijd over
Continu eten is helemaal niet nodig en in veel gevallen lang niet zo gezond als dat altijd beweerd wordt. Je lichaam is dan steeds bezig met verteren en komt niet toe aan rust en herstel. Door wat langer zonder eten te gaan, geef je je lichaam de kans om allerlei andere belangrijke processen in gang te zetten die ook je spijsvertering tijdens de feestdagen ten goede komen. Lees hier meer over Intermittent Fasting.
7. Voldoende Maagzuur
Als laatste tip wil ik maagzuur noemen. Veel mensen denken dat brandend maagzuur een gevolg is van te veel maagzuur. Maar vaak is het omgekeerde juist het gevolg: te weinig maagzuur zorgt voor maagbranden! Hoe dat precies zit, kun je hier lezen. Naast dat je op moet passen met wat je eet, kan het de moeite waard zijn om ter ondersteuning een Betaïne HCL supplement te slikken. Dit helpt direct in de maag al met de spijsvertering en vermindert maagzuur klachten.
Uiteraard is het dweilen met de kraan open als je verder niks met je voedingspatroon doet, maar als dat wel snor zit en je toch klachten blijft houden (en er verder niks ernstigs aan de hand is), kan dit supplement ook verlichting bieden voor je spijsvertering tijdens de feestdagen!
Conclusie
Naast gewoon rustig eten en genieten van datgene dat je eet en het gezelschap waarin je bent, zijn er genoeg eenvoudige en plezierige tips om te voorkomen dat je spijsvertering tijdens de feestdagen een loopje met je neemt. Ik hoop dat mijn favoriete tips jou ook kunnen helpen. Zelf nog een top-tip? Deel het hieronder!
Laat een reactie achter