Zoals jullie weten ben ik een die-hard keukenmachine fan. Een beetje keukenmachine is zijn geld echt waard, omdat je er veel verschillende dingen mee kan doen en je in feite maar één machine nodig hebt. Ik gebruik mijn keukenmachine dan ook bijna dagelijks. Smoothies, deeg, slagroom opkloppen of groenten snel snijden: de keukenmachine is gewillig. Ik dacht niet dat ik makkelijk te overtuigen zou zijn om van mijn ‘geloof’ af te vallen. Dus toen Braun mij vroeg of ik een review wilde schrijven over een blender, was ik wat terughoudend.
Ik wilde niet een blender accepteren om er vervolgens nauwelijks gebruik van te maken en een negatieve review er over te schrijven. Tegelijkertijd vind ik eerlijke reviews altijd erg prettig om te lezen omdat ze me echt helpen om een keuze te maken bij de aanschaf van dingen. Maar het bleek dat dit juist het soort review was waar ze naar op zoek waren, dus uiteindelijk is zo’n blender (om precies te zijn de Braun Blender IdentityCollection JB 5160 BK) toegestuurd.
Het begon meteen al goed, toen bleek dat het pakketje was verstuurd maar ik nog altijd niks ontvangen had. Het pakket bleek bij de buurman in de achtertuin neergezet te zijn. Na navraag bleek dat de postbode niet doorhad dat hij nog even door moest lopen. We hebben recht van overpad en de tuinen zijn ruim. Kennelijk was de beste postbode verdwaald! Maar het is uiteindelijk goed gekomen omdat de buurman het pakket na twee dagen vond. Ja, handig is anders!
Keukenmachine vs Blender
Het is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, maar evengoed wil ik een kort overzicht geven van de verschillen en overeenkomsten tussen mijn keukenmachine en de Braun blender.
- Vermogen: Beiden hebben een vermogen van 1000W
- Inhoud: De blender heeft een inhoud van 1,6 liter t.o.v. 1 liter in de blender van de keukenmachine (voor vloeibare gerechten)
- Snelheden: Beiden hebben 11 snelheden, maar de blender heeft 3 voorgeprogrammeerde snelheden t.o.v. de keukenmachine die er geen heeft.
- Extra’s: De keukenmachine kan naast blenden en pureren uiteraard ook snijden en raspen.
- Schoonmaken: De blender is makkelijk uit elkaar te halen en pakt meer ingrediënten op van onderuit de kan vanwege de hoger geplaatste messen. In de blender van de keukenmachine blijft vaak wat achter onderin de kom.
- Formaat: Uiteraard is de blender kleiner en compacter dan een keukenmachine. Hierdoor is het makkelijker om hem permanent op je aanrecht te laten staan.
Wat ik direct erg prettig vond was dat de kom van de blender vrij hoog is. Hierdoor kan ik grotere hoeveelheden tegelijk pureren. In de blender van mijn keukenmachine ben ik beperkt tot kleinere hoeveelheden en stroomt hij over wanneer ik teveel wil. Ondanks dat de kom vrij zwaar is, blijft hij mooi stabiel en stevig staan, ook tijdens heftig pureren. De voet die ook de machine is, is best zwaar.
Spinazie Kokossmoothie
Om meteen wat te testen, maakte ik een lekkere smoothie op basis van kokosmelk en spinazie.
Spinazie Kokossmoothie
Ingrediënten
- 2 Handen vol verse spinazie
- 200 ml kokosmelk
- 1 - 2 el limoensap
- 3 tl verse gember geraspt
Instructies
- Doe alles in de blender en pureer tot het fijn is.
- Verdeel over de glazen en serveer direct.
Notities
Daarna wilden de kids ijs crushen (in goed Nederlands…). IJsblokjes in de blender en draai de knop naar het icoontje met de ijsblokjes. De machine doorloopt dan een voorgeprogrammeerd programma waarbij er een 12-tal pulseringen gemaakt worden die de ijsblokjes kapot hakken. Schenk er een beetje diksap over of hak wat bevroren rood fruit mee en je hebt een heerlijke slushy!
Ook met zelfgemaakte soep weet de Braun blender wel raad. De kan is gemaakt van gehard glas en is hittebestendig. Je kunt dus van ijskoud naar gloeiend heet en omgekeerd pureren. De kan zal er niet onder lijden. En eerst afkoelen is dus niet nodig.
Sindsdien heb ik de blender gebruikt om verschillende keren een soep of saus te pureren. Het gaat sneller dan met de staafmixer en het resultaat is veel gladder. En nu de kids hebben ontdekt dat ijsblokjes heel makkelijk te ‘crushen’ zijn, hebben we een flinke voorraad ijsblokjes gemaakt en maken ze om de haverklap een simpele smoothie maar dan met ijsblokjes erbij. Ik denk dat straks met het warme weer dit echt nog meer gewaardeerd zal worden!
Voor- en Nadelen Braun Blender
De Braun Blender is met recht een fikse blender die zijn mannetje wel staat in de keuken. Toch denk ik niet dat ik volledig over zal stappen op de blender. De multi-functionaliteit van een keukenmachine heeft toch echt mijn voorkeur. En ook daar zit een blenderkan op. Goed, die kan is duidelijk minder handig en krachtig dan deze Braun blender, maar voor een niet al te ingewikkeld smoothie recept draait hij zijn hand niet om. Voor soepen en sauzen is de blender wel weer erg handig. Het glas is hittebestendig en je schenkt de soep of saus heel makkelijk weer terug in de pan.
Ook schoonmaken is niet ingewikkeld bij de blender. Je haalt de kan van de machinevoet en zet hem op de kop onderin de vaatwasser. Vervolgens draai je de twee houders los en pak je die met de messen er zo vanaf. Die leg je waar je ze in de vaatwasser kwijt wilt en je hebt geen geklieder. De blender op mijn keukenmachine heeft veel meer onderdelen! Ook pakt die minder goed alles op van onderin de kan.
Hoewel de draaiknop van de Braun blender helemaal niet moeilijk is om te bedienen en de voorgeprogrammeerde functies veel denkwerk wegnemen, is het toch lastig om te bepalen hoe hard je de blender aan moet zetten. In het boekje staat wel een overzicht met de snelheden en waar je welke snelheid voor nodig hebt, maar er staat bijvoorbeeld ook bij hoeveel seconden je bijvoorbeeld fruit op snelheid ‘7’ moet pureren. Oké? Moet ik er dan ook een timer bijhouden? En er is best veel overlap in de verschillende standen en mogelijkheden. Beetje overkill. Uiteindelijk draait het er op uit dat je maar wat doet en op het oog pureert. Dat geeft mij het gevoel dat 11 snelheden overbodig is.
Ook het deksel is wat onhandig. Hoewel hij goed sluit als je hem eenmaal op de kan hebt gedrukt en je erg makkelijk ingrediënten kunt toevoegen via het kijkgaatje, kun je de deksel niet vastklikken. Mijn keukenmachine gaat niet aan tenzij de deksel echt ‘klik’ heeft gezegd. Veel veiliger voor kids (en overenthousiaste echtgenoten!) vind ik. Het plaatsen van de kan op de blendermachine is wel erg handig. Je kan hem er maar op één manier opzetten en afhalen. Niet draaien, klikken of drukken.
Conclusie
Technisch gezien is dit een topper van een blender. Hij is krachtig, snel en het is erg prettig dat het glas hittebestendig is. Praktisch gezien kan hij wat mij betreft niet op tegen mijn keukenmachine. Maar als je op zoek bent naar een machine die je perfecte smoothies, heerlijke gladde soep en lekker ‘gecrushd’ ijs geeft, dan is deze Braun blender zeker het overwegen waard, de keukenmachine haalt dit bij lange na niet.
Wat heb jij? Een keukenmachine of een blender? Welke heeft jouw voorkeur?
rita zegt
Hoi Heleen
Je blogde tijdje terug over de keukenmachine van Kenwood.
deze heb je niet in gebruik?
Ik ben nm op zoek naar een goede keukenmachine, mn voor blenden en het snijden, raspen van groenten.
heb je tips?
Heleen Quantrill zegt
Ha Rita,
Nee die review was van een ander 🙂 En echt, voor waar jij naar op zoek bent, blijf ik bij Braun. Een foodprocessor doet dat allemaal namelijk.
rita zegt
oke dank je.
Ga ik ff zoeken op Braun.
linda zegt
Hey,
Welke keukenmachine gebruik jij als ik vragen mag?
Groeten,
Linda
Heleen Quantrill zegt
Hoi Linda,
Ik heb een oude Braun keukenmachine, type 3210. Tweedehands gekocht en nog steeds erg veel plezier van. Oerdegelijk wat mij betreft 🙂