De eerste week van de 100 dagen Onbewerkt Eten is nu voorbij. En nu wil ik graag van jullie weten, hoe ging het? Heb je er nog zin in om door te zetten, of viel het toch best tegen? Denk je dat het een eitje is of zie je er toch wel heel erg tegenaan? Deel het hieronder!
Voor mij was het in ieder geval een interessante week. Ik heb OERsterk van Richard de Leth tweemaal uitgelezen en dat sterkte mij nog meer in mijn overtuiging van het belang van onbewerkt eten, voor mijzelf en voor mijn kinderen. Voor iedereen die graag meer informatie wil over wat voeding nou met je doet, raad ik dit boek zeker aan!
Want het zette mij weer aan het denken. Hoe doe ik het, waar liggen mijn prioriteiten en hoe pak ik het allemaal aan? Mijn weekmenu plus acties van afgelopen week is daar een praktische uitwerking daarvan. Ook heb ik het boek aan Simon voor gehouden en dat gebruikt als argument onder meer om ons budget voor eten nog eens aan te scherpen. Ik heb sinds begin vorig jaar een vast budget per week voor boodschappen en dat beviel me altijd erg goed. Maar zoals met zoveel dingen sluipt er op een bepaald moment het gemak weer in en vooral op bepaalde drukke momenten gedurende de week, was het nog erg makkelijk om snel maar even wat te halen. Ik zal jullie de details besparen, maar voedzaam was het niet!
Maar eigenlijk is dat heel scheef. Want je geeft op zo’n moment dus geld aan eten (ik weiger om dat ‘voeding’ te noemen) dat je net zo goed aan boodschappen en een betere voorbereiding kan besteden! Voedingswaarde schiet dan gelijk al omhoog en uit eten of iets halen wordt weer wat het eigenlijk zou moeten zijn: een uitje of een traktatie.
Dus combineer deze twee sterke argumenten en we hebben besloten om hier verandering in te brengen. Uiteindelijk gaat het wel om je gezondheid. En als het betekent dat we dus bezuinigen op buiten de deur eten of daar vandaan halen en er betere kwaliteit producten voor in huis halen, weet ik waar ik voor kies.
Mijn uitdaging voor deze week is dus om eens kritisch te kijken naar wat we per week ongeveer nodig hebben. Want eten verspillen vind ik ook heel erg. Gelukkig hebben we twee honden die dan de restjes opmaken, maar eigenlijk zou dat niet hoeven. Dus wat eten we als gezin per week? Hoeveel fruit eten de kinderen? Wat voor snacks eten we graag en moet ik dus in huis hebben en/ of maken? Hoeveel kost dat? Als we vlees of vis eten, kiezen we liefst voor biologisch of wild. Dit kost wat, maar ik hoop dat ik na deze week er vertrouwen in heb dat we al met al niet meer uitgeven aan eten gedurende de maand, maar dat de kwaliteit daarvan wel stukken beter is!
Verder is mijn slowcooker binnen! Het liep even anders dan ik dacht, maar ik heb er eentje. Een grote van ruim 6 liter en de eerste probeersels zijn al gemaakt: Boekweitpap met appel en kaneel, gestoofde rode kool en romige kip met champignons. Ik denk dat ik de slowcooker ook ga inzetten voor het ‘koken voor mijn vriezer’. Want wat ik al zei: er zijn gewoon bepaalde momenten in de week dat ik echt even niet in de keuken wil staan. En op zo’n moment is heerlijke soep of snel klaar groenten een uitkomst! Recepten en suggesties volgen gauw!
Maar genoeg over mijzelf. Over naar jullie. Vertel hoe het ging afgelopen week en welke dingen jij wellicht aan wil pakken de komende 93 dagen!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Hai, nou we zijn ruim 1,5 week verder en ik moet zeggen het gaat goed. Ik was snert aan het maken maar ik kreeg het niet voor elkaar om er de ouderwetse smaak aan te krijgen. Dus om de komende 6 liter snert niet te smakeloos te eten heb ik maggie runderbouillon kuipjes gebruikt, staan geen e-nrs bij dus dat misstapje zie ik maar door de vingers.
Retro Vrouw zegt
Wij doen ook mee. Nu aten we het ontbijt, lunch en diner al lekker onbewerkt, nu zijn daar de tussendoortjes en drinken erbij gekomen. Afgelopen dinsdag was Retro Man jarig en heb ik jou overheerlijke chocolade cake gebakken. Het was een mega succes! Voor drinken hebben we een slowjuicer aangeschaft. Heerlijk zelfgemaakt vruchten of groentensap. Wat zijn we allemaal gezond bezig! 🙂
Anonymous zegt
Om minder weg te gooien, maak ik soep van de bladeren van bloemkool, de schillen van spruitjes, etc. Vroeg me als kind al af, waarom je de helft van de bloemkool weggooit, terwijl je er wel voor betaalt 🙂
Hier het recept van de bloemkoolblad soep, erg lekker en wat lichter en minder uitgesproken dan bloemkoolsoep: http://livingintheiceage.pjgh.co.uk/2012/11/cauliflower-stalk-soup-with-flaked.html (wel Engels)
Hier mijn recept voor spruitjesschilsoep: http://mlloes.tumblr.com/post/40199284731/vandaag-spruiten-gegeten-en-daarna-soep-gemaakt
Groet, Marloes
Saskia Juijn zegt
Hoi Heleen,
je idee om een weekmenu te maken vond ik een goede en heb ik sinds vorige week ingevoerd. Ik maak nu een weekmenu op woensdagochtend zodat ik ’s middags biologische groenten en fruit en de andere boodschappen kan kopen voor de hele week.
Ik ben van de geleidelijkheid, omdat ik weet dat dat de kans van slagen groter maakt, en dus heb ik nu vooral de avondmaaltijden gepland en een pompoensoep voor 1 of 2 lunches. Ook heb ik speculaas van amandelmeel en palmsuiker gebakken voor de lekkere trek.
Ik eet nu nog vrij veel brood maar als ik zo iedere week wat meer recepten zoek en uitprobeer heb ik hopelijk over een paar weken ook gezondere ontbijten en lunch variaties die ik dan in het weekmenu kan opnemen.
De motivatie is er en ik heb er lol in dus het komt helemaal goed!
Groet, Saskia
Margriet Bol zegt
Het gaat prima. De knop is weer helemaal om.
Heb besloten om de komende tijd helemaal plantaardig te gaan eten.
Was al vegetarier, dus de stap om helemaal plantaardig te gaan eten is niet meer zo groot. Eet nu heel veel fruit en groenten. Bij de lunch een lekkere maaltijdsoep of salade met peulvruchten en een glutenvrije boterham en bij het avond eten rijst of aardappelen, met gekookte groenten en rauwkost, noten of peulvruchten.
Als ik tussendoor( mocht ik trek hebben), dan pak ik fruit of een dadel.
Het bevalt me tot nu toe prima. Ik heb het voordeel er nu al van gemerkt. Overdag geen hongergevoel meer en sávonds geen speurtocht meer naar iets lekkers.
Een leuke bijkomstigheid is dat ik nu al een kilo ben afgevallen.
gr Margriet
Anonymous zegt
Hallo Heleen en alle anderen die meedoen,
Eerste week ging hier erg goed en viel me 100% mee. Merkte dat het me eigenlijk niet eens zoveel moeite kostte. We waren al heel erg op de goede weg en dat heb ik voor mezelf nog eens aangescherpt. Ben de afgelopen week alleen niet echt ergens op visite geweest ofzo, dus ben benieuwd hoe het me dan zal afgaan.
We hebben wel visite hier gehad en die hebben erg genoten van mijn zelfgemaakte notenmix. Ze waren verbaasd dat je dat ook zelf kunt maken 😀
Verder voor hen naast de komkommertjes en worteltjes ook gewoon chips en borrelnootjes op tafel gezet. Manlief houdt daar ook erg van, dus ben bang dat ik daar niet aan zal ontkomen.
Nu op naar week 2! Ik verwacht dat dat lastiger zal gaan worden: de eerste week ben je nog vol energie en nu moet het beter geïntegreerd worden. Elke dag éven op je blog kijken, houdt de moed erin! Dank je wel!
Groetjes Anne
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Op een paar glazen rode biowijn,niet gezondigd aan andere ongezonde producten.
Merk dat ik door de smoothies meer groenten+fruit eet.
Maar een dag zonder desembrood/rozijn/notenbroodje,
dat lukt mij niet,en laat dat er maar in.
Fijne recepten gelezen hier en daar,
en even gaan zitten voor de planning.
Groeten,…..Hansje.
lvdh zegt
Bij mij gaat het ook best wel goed. Het is inderdaad wel goed nadenken. Wat ik nog wel moeilijk vind als de vriendjes/innetjes komen spelen van de kinderen wat zet ik ze dan voor? De kids van mij eten gewoon salade en allerlei soepen ze eten eigenlijk alles. Mijn man gaat ook op de gezonde toer smoothie, salade, appel, speltboterham 2 en citroenwater knap toch? En dat als vrachtwagenchauffeur!
Heeft iemand een idee voor een gezond maal voor de kids en vriendjes??
Lies
Anonymous zegt
Goedenavond,
Mooi dat iedereen er nog goed inzit.
Voor diegene die vlees, gevogelte en vis kopen bij reguliere supermarkt, kijk goed naar de ingrediënten. Zelfs bij puur&eerlijk van de ah worden veel ingrediënten toegevoegd.
Bij mij gaat het goed, afgelopen vrijdag hadden we een aantal (moeilijke) eters en dat was uitdagend.
Op mini-beetje paneermeel en slagroom na, heb ik niets ‘vreemds’ gedaan.
Planning is inderdaad essentieel, dat merk ik ook. Lekkere recepten zoeken en aanpassen kost me aardig wat tijd, maar ik heb er echt lol in.
Succes iedereen, groeten
Elke
Mamakeuze MadeforHafsa zegt
Er zijn momenten die ik lastig vond. Niet zo zeer met het onbewerkt eten, maar meer met het bedenken van de maaltijden. Ik lees hierboven jullie ervaringen met handige ideeën. Ik ga daar maar ook mee aan de slag: een weekmenu maken gekoppeld aan een vast bepaald budget.
Misschien een idee voor een ieder:
Ik zorg ervoor dat ik basis gezonde producten altijd op voorraad heb (heb een vaste checklist) Ik profiteer zoveel mogelijk van aanbiedingen, want het zijn vaak producten die lang houdbaar zijn!
En tja, zoals Nelly hierboven schreef: al die onnodige toevoegingen van o.a. suiker! Zo raar vind ik dat!
Succes allen!
Lot zegt
Over het algemeen is het goed gegaan. Alleen 1x Babi P:angang hehaald omdat het die dag echt niet anders kon, veel te laat, te gespannen, te moe te ongeduldig door spannende dingen -over een tijdje meld nog wel wat dat was. En eigenlijk vond ik het helemaal niet zo lekker, er was nog over en dat heb ik uit de saus gehaald, afgespoeld en zo opgebakken toen was het beter, wel met noodles gegeten.
Voor eieren ben ik helemaal niet bang, ik heb er net 60 gehaald. Want ik ga weer eten volgens de richtlijnen van Dukan en afvallen (hoop ik). Als ik teveel fruit, tevaak iets bak, cruesli zelf maak, noten eet of teveel koolhydraten eet val ik echt niet af, de leeftijd speelt mee ook.
Anonymous zegt
Echt onbewerkt eten lukt gewoon niet. Ik had een zak gemengde vis gekocht en niet de ingredientenlijst gelezen in de winkel. Maar wat zit daar een troep in zeg, ik geloof 4 E-nummers. Die zijn dus wel naar binnen. Ook biologisch groenten en fruit lukt niet 100% en dat is puur financieel. Wel koop ik biologisch vlees en vleeswaren, dat is voor een goede prijs voor mij eenvoudig te verkrijgen. Toch wil ik wel heel graag mijn best gaan doen om ook bio groenten en fruit te kopen. De noten, het amandelmeel en speltmeel, de koudgeslingerde honing zijn behoorlijk prijzige producten. Aangezien wij met 4 volwassen eters zijn hebben wij elke week een behoorlijk hoge boodschappenrekening en ik wil toch proberen de kosten te gaan drukken zonder aan kwaliteit in te moeten leveren. Er wordt heel weinig weggegooid en ik leef met een weekmenu. Iemand bespaar tips? ik hoor het graag. Groetjes, Adrielle
Fotografie Ilse zegt
De rest van het gezin eet eigenlijk best wel heel gezond, het is een gewoonte geworden en de kinderen zijn zo opgevoed. Alleen ga ik nog een stap verder dan hun, ben een beetje een gezondheidsfreak! Ben fotografe, maar had even goed voedingstherapeut kunnen worden; kan me zo verdiepen in die materie! Want voeding doet veel met je lichaam, het is wel zo dat ik na jaaaaaaren zo te eten en leven niks bewerkt en ongezond kan eten of ik word ziek. Heb het boek OERsterk ook gelezen (stukje van op mijn blog: http://fotografieilse.blogspot.be/2012/12/mensen-die-keuzes-durven-maken.html)
Had jou al een berichtje gestuurd omdat het mij niet helemaal duidelijk is of boekweit en wilde rijst nu is toegestaan of niet in het Paleo-dieet? Heb trouwens ook nog een linkje gedaan naar jouw blog: http://fotografieilse.blogspot.be/2012/12/mensen-die-keuzes-durven-maken.html) Grtjes Ilse
annie zegt
De eerste week heb ook ik afkickverschijnselen gehad. Maar het is mij gelukt en ik ben daar best trots op. Want ik ben erg op de proef gesteld en meestal zakte ik door de mand. Maar deze week niet! Op naar de volgende week. Merk wel dat het veel planning vereist en opletten. Want manlief kookt vaak daar ik met een studie bezig ben en hem maakt het niet uit of het uit zak of pot komt. Maar voor mij houdt hij zich eraan om het niet te doen. Ook hij moet dan met eten goed nadenken hoe hij bepaalde dingen vervangt. So far So good! We gaan door naar de volgende week onbewerkt eten.
iedereen heel veel succes!!!
groetjes Annie
Anonymous zegt
Deze week ook hoofdpijn gehad, misschien door het afkicken van tarwe. Ik merkte dat iets eten met (een beetje gewone) tarwe binnen een uur voor het verdwijnen van de hoofdpijn zorgde. Twee keer uitgeprobeerd, dus waarschijnlijk is dit een afkick verschijnsel? Met spelt heb ik geen problemen, of kan ik dat ook beter laten staan? Uitproberen nog.
Ik vind het nog lastig om te plannen voor moeilijke momenten, daar heb ik nog geen energie voor. Ik weet dat dat ook met andere dingen te maken heeft maar ik moet ergens beginnen met veranderen!!!
Groetjes, Marjolijn.
Anonymous zegt
Goedemorgen,
Wat ik mij afvraag: herstelt je lichaam nog volledig van het gebruik van frisdrank, suiker, e-nrs, lightproducten, enz? Of hou je er sowieso restverschijnselen aan over, zoals bv verhoogde kans op botontkalking, enge ziektes, enz?
Groetjes,
Chanel
Iris zegt
Het ging al met al best goed. Veel zelf bakken en klaarmaken, zoals havermoutkoekjes en bananen/speltcakejes zonder geraffineerde suikers. Soepjes, smoothies, salades ook allemaal prima. Maar ook keuzes maken zoals wel in het weekend naturel chips met een zelfgemaakte dipsaus met kruiden ipv gekruide chips met e-nummers. En wel frietjes bakken maar ipv frikandel oid een zelf gemaakt sateetje erbij (ook weer zelf marineren ipv uit een zakje met e-nummers).
Zaterdag een prachtige rollade met geroosterde groenten en aardappels uit de oven gemaakt naar een recept van Jamie O. en daar ben ik best trots op.
Het is en blijft lastig in een gezin met (kieskeurige) kinderen maar we gaan zo door!
Wordt vervolgt…
groetjes Iris
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
Het ging heel goed afgelopen week, ondanks 2 dagen knallende hoofdpijn. Wat me toen heeft gered dat ik van te voren een weekmenu had gemaakt, met alle eetmomenten op een dag en al dingen had gemaakt/voorbereid. Dus ik hoefde alleen te pakken wat ik had gepland.
Het viel me dus reuze mee. De hoofdpijn kan zijn veroorzaakt door het weer afkicken van de suikers, aan de andere kant waarde er hier ook een hoofdpijnvirus rond.
Gisteravond gingen we onverwacht uit eten en toen koos ik gewoon voor het minst slechte van de kaart en nam vanzelfsprekend geen toetje.
Anonymous zegt
Ik was al een week of 8 geleden begonnen met onbewerkt eten en zowel ik als mijn man merkten al heel snel dat het werkt. Alles biologisch, iedere week naar de Ekoplaza in plaats van de ‘gewone supermarkt’, geen pakjes en zakjes meer, geen E-nummers, geen zoetstoffen, alleen nog niet geraffineerde suikers en speltmeel. We hebben veel meer energie, geen trek meer tussendoor en als we een keertje op visite zijn en dus wat bewerkte produkten binnen krijgen, dan krijgen we allebei last van maag en darmen. Net of het lichaam enorm protesteert.
Door jouw 100 dagen actie ben ik nog meer gaan kijken naar mogelijkheden en heb ik besloten om ook de koolhydraten wat in te perken. Ik probeer in ieder geval één maaltijd koolhydraatarm te eten en dat uit te breiden naar twee per dag. Ik heb amandelmeel gehaald, baking soda én keltisch zeezout en ga daar deze week eens mee aan de slag. Ook neem ik een aantal keer per week een smoothie als ontbijt.
Bedankt dat je dit alles met ons deelt !
Annemarie
Nelly zegt
Hoi,
Helemaal gelukt is het niet maar verder vind ik het nu al positief. Ik heb zo wie zo de suiker laten staan (voor mezelf) en wat viel het me tegen dat er in veel dingen suiker zit. Die pot bruine bonen…..zo raar…en nog wel meer dingen. Alleen de jus, dat vind ik erg lastig. Ik vind het erg lekker bij aardappelen en een paar keer geprobeerd om een lekkere jus te maken maar gisteren toch maar weer een zakje van AH gepakt.
Zaterdag wat dingen bij een natuurvoedingswinkel gekocht. En de pot kokosolie is bijna leeg dus vandaag of morgen maar een nieuwe bestellen. Af en toe zoeken naar dingen maar ik probeer het zoveel mogelijk.
Gisteren van een kilo gehakt en kruiden een soort brood gemaakt zodat de kids wat beters op hun brood kunnen doen. Wat een hoop dingen zitten er in vleeswaren en ik moet ook heel vaak iets weggooien omdat “ze’ Het niet meer vers genoeg vinden. Restjes vlees gaan altijd heeeel snel op hier dus vandaar dat gehakt. Kijken of het bevalt.
Straks ga ik de cruesli zonder gluten maken dus we blijven proberen ;-))
Nelly
Saskia Juijn zegt
Hoi Nelly,
ik braad vlees in roomboter en na het bakken gebruik ik dan de aanbaksels en de roomboter en sappen van het vlees, eventueel aangelengd met een beetje water, als jus. Vind ik heerlijk. Misschien ook een tip voor jou? Groetjes, Saskia
Mariëtte zegt
Het ging goed, deze week, totdat ik ziek werd en het energiepeil rap daalde. Simpel voedzaam koken lukte nog net maar dan pak ik toch die boterham i.p.v. smoothie, fruit of salade. Ook het weekend vond ik lastig zonder iets zelf gebakken lekkers bij de koffie. Dat werd dus iets ‘fouts’ uit een pakje. Ontzettend leuke bijkomstigheid is dat zoon van 13 ineens besluit mee te doen (mam, mag 97 dagen onbewerkt eten ook?).Thuis dan, op school koopt hij gewoon die zak chips…! Maar alle kleine beetjes zijn winst. Ik ga vandaag weer met goede moed verder en wens iedereen succes.