Start Week 2 Uitdaging: 1 Hele week Onbewerkt Eten – Hoe ging het?

De eerste week van de 100 dagen Onbewerkt Eten is nu voorbij. En nu wil ik graag van jullie weten, hoe ging het? Heb je er nog zin in om door te zetten, of viel het toch best tegen? Denk je dat het een eitje is of zie je er toch wel heel erg tegenaan? Deel het hieronder!

Voor mij was het in ieder geval een interessante week. Ik heb OERsterk van Richard de Leth tweemaal uitgelezen en dat sterkte mij nog meer in mijn overtuiging van het belang van onbewerkt eten, voor mijzelf en voor mijn kinderen. Voor iedereen die graag meer informatie wil over wat voeding nou met je doet, raad ik dit boek zeker aan!

Want het zette mij weer aan het denken. Hoe doe ik het, waar liggen mijn prioriteiten en hoe pak ik het allemaal aan? Mijn weekmenu plus acties van afgelopen week is daar een praktische uitwerking daarvan. Ook heb ik het boek aan Simon voor gehouden en dat gebruikt als argument onder meer om ons budget voor eten nog eens aan te scherpen. Ik heb sinds begin vorig jaar een vast budget per week voor boodschappen en dat beviel me altijd erg goed. Maar zoals met zoveel dingen sluipt er op een bepaald moment het gemak weer in en vooral op bepaalde drukke momenten gedurende de week, was het nog erg makkelijk om snel maar even wat te halen. Ik zal jullie de details besparen, maar voedzaam was het niet!

Maar eigenlijk is dat heel scheef. Want je geeft op zo’n moment dus geld aan eten (ik weiger om dat ‘voeding’ te noemen) dat je net zo goed aan boodschappen en een betere voorbereiding kan besteden! Voedingswaarde schiet dan gelijk al omhoog en uit eten of iets halen wordt weer wat het eigenlijk zou moeten zijn: een uitje of een traktatie.

Dus combineer deze twee sterke argumenten en we hebben besloten om hier verandering in te brengen. Uiteindelijk gaat het wel om je gezondheid. En als het betekent dat we dus bezuinigen op buiten de deur eten of daar vandaan halen en er betere kwaliteit producten voor in huis halen, weet ik waar ik voor kies.

Mijn uitdaging voor deze week is dus om eens kritisch te kijken naar wat we per week ongeveer nodig hebben. Want eten verspillen vind ik ook heel erg. Gelukkig hebben we twee honden die dan de restjes opmaken, maar eigenlijk zou dat niet hoeven. Dus wat eten we als gezin per week? Hoeveel fruit eten de kinderen? Wat voor snacks eten we graag en moet ik dus in huis hebben en/ of maken? Hoeveel kost dat? Als we vlees of vis eten, kiezen we liefst voor biologisch of wild. Dit kost wat, maar ik hoop dat ik na deze week er vertrouwen in heb dat we al met al niet meer uitgeven aan eten gedurende de maand, maar dat de kwaliteit daarvan wel stukken beter is!

Verder is mijn slowcooker binnen! Het liep even anders dan ik dacht, maar ik heb er eentje. Een grote van ruim 6 liter en de eerste probeersels zijn al gemaakt: Boekweitpap met appel en kaneel, gestoofde rode kool en romige kip met champignons. Ik denk dat ik de slowcooker ook ga inzetten voor het ‘koken voor mijn vriezer’. Want wat ik al zei: er zijn gewoon bepaalde momenten in de week dat ik echt even niet in de keuken wil staan. En op zo’n moment is heerlijke soep of snel klaar groenten een uitkomst! Recepten en suggesties volgen gauw!

Maar genoeg over mijzelf. Over naar jullie. Vertel hoe het ging afgelopen week en welke dingen jij wellicht aan wil pakken de komende 93 dagen!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »