Ook in Suffolk hebben ze flink te lijden gehad van de Watersnoodramp |
Deze week denk ik maar geen gewone artikelen, want we rennen ons rot en inspiratie gebeurd niet als we op zoek zijn naar parkeerplaatsen, moeten opschieten omdat de pub bijna dicht is en eigenlijk te laat zijn voor een bezoekje aan vrienden. En oh ja, de kinderen willen graag dat ik een play date voor ze organiseer… zucht… 😉
Jullie horen het, we hebben het hier reuze naar ons zin. Het weer is erg mooi en een typisch Engels weer-fenomeen is de inkomende mist. Niet van die laaghangende bewolking, witte wieven of grond mist zoals we dat in ons polderland kennen, maar mist die vanaf zee het land binnenkomt. Heel bijzonder om te zien.
Southwold |
De eeuwige fascinatie van de Britten met het weer is trouwens bijzonder vermakelijk. Ik moet me altijd inhouden om niet lukraak te roepen: het is maar weer, mensen! Om er vervolgens achter te komen dat ik zelf net zo hard mee doe. Maar gelukkig zit Nederlandse nuchterheid diep geworteld. Ik kijk naar buiten, bemerk dat het nog steeds februari is en dat ik daarom een warme jas nodig heb en wellicht een paraplu voor eventuele neerslag. Ja het is koud, ja het is nat. Prima aannames dacht ik zo! Niet aan tornen.
Vandaag weer heerlijk gegeten. Pub Grub is een favoriet bij mij omdat pubs steeds beter eten zijn gaan serveren en veel dingen (weer) met rundervet (lard) en boter gemaakt worden. Zo had ik vandaag een Steak & Kidney suet Pie. De suet is een soort rundervet dat gebruikt wordt in gestoomde puddings. Rijk, vol van smaak, goed vullend en schofterig lekker. 😉 Moest gezegd worden.
Ik kreeg er wel genoeg aardappelpuree voor een hele week bij geserveerd, maar daar eet ik wel omheen. Overigens bleek bij navraag dat die ook met boter gemaakt was.
Als ik er de middelen en de tijd voor had, zou ik veel vaker gestoomde puddings willen maken. Het is een geweldige manier om overgebleven groenten en vreemde stukken vlees en organen te verwerken tot een smakelijk geheel. De kinderen vonden het heerlijk en volgens mij is het niet eens zo duur om te maken. Zal het eens bekijken…
Adnams Bier |
Dat zie ik hier ook meer in de supermarkt: De stukken vlees waar oma wel raad mee weet. Varkenspoten, lamsharten, nekken, wangen, staarten en tongen. Gewoon, in de koeling. Ik zal schoonmoeder eens vragen of zij daar wel eens wat mee deed. Vaak zijn dit soort vergeten stukken vlees toch echt heel smakelijk en vooral het orgaanvlees bevat heel veel voedingswaarde. Denk aan vetoplosbare vitamines, mineralen als ijzer en zink en B vitaminen.
Ik kreeg gisteren de opdracht van mijn moeder om Haggis mee te nemen. Ook zo’n product dat men graag verafschuwd. Ik vind het heerlijk! Kruidig, krachtig en bomvol goeie dingen. Je moet niet kinderachtig zijn om zoiets te eten, net als orgaanvlees in het algemeen. Maar producten met orgaanvlees hebben hier duidelijk een meer prominentere plek vooralsnog. Eigenlijk wel bijzonder als je bedenkt dat de jong volwassen generatie toch echt voor gemak en nep-smaak kiest.
Het is wel een aparte smaak, maar ik wilde jullie niet een goed recept voor Steak&Kidney pie onthouden, zonder de granen want suet hebben we niet in Nederland. Maar de vulling op zich is echt heerlijk met kool, wortels en een dikke jus. Kost waar je haar van op je borst krijgt 😉
Foto van The Paleo Mom |
Steak&Kidney Pie Vulling
8 porties
1,5 kilo rund suddervlees
500 gram nieren (rund of lam)
150 gram champignons
1 ui, grof gesneden
1 laurierblaadje
1/2 el Worcestershire saus
Zout en peper naar smaak
3 winterpenen, schoongemaakt en in stukken gesneden
500 ml bouillon van botten
2 el verdikkingsmiddel naar keuze (maizena, aardappelzetmeel, arrowroot)
4 el vet om in te bakken (kokosolie, rundervet, spekvet)
- Snijd het vlees en de dieren in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Neem een pan met een dikke bodem, smelt hierin 2 el van het vet naar keuze en schroei het vlees en de nieren snel dicht. Houd dit apart.
- Verhit meer vet in dezelfde pan als dat nodig is en fruit de ui en de wortel hier in.
- Voeg nu de overige ingrediënten toe, inclusief het verdikkingsmiddel dat je eerst even aangemaakt hebt.
- Breng aan de kook en voeg het vlees en de nieren weer toe.
- Laat 10 minuten zachtjes pruttelen en verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de inhoud van de pan in een grote lasagneschaal en zet in de oven.
- Laat 40 minuten garen.
- Serveer met groenten naar keuze.
Tip: Pas de temperatuur van je oven aan als je geen elektrische oven hebt.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Karin zegt
Mijn moeder was er dol op, ik vond (en vind) het echt niet lekker. Maar…. ik ben afgelopen zomer onverwachts een week in Schotland geweest en heb -heel stoer- haggis geprobeerd: héérlijk! Het rook vaag een beetje naar pens, de lucht die ik van het hondenvoer ken (ik voer rauw) maar de smaak was uitstekend. Alle gruwelverhalen ten spijt, haha..
Heleen Quantrill zegt
Ik vind haggis ook heerlijk en de kinderen gelukkig ook. Het is een aparte smaak en niet iedereen houdt daar van, zo ook niet mijn man helaas! Ik geef onze honden ook rauw vlees en pens en dergelijke, dus om er mee te werken vind ik ook niet onplezierig. Ik ga er zeker meer mee doen!
Lot zegt
Orgaanvlees vind ik heerlijk, nieren, hartjes, maagjes, lever en tong, het meeste is goedkoop en prima eten van jongsaf aan heb ik dat lekker gevonden. Mijn oma experim enteerde nogal eens en vaak was ik de enige die het lekker vond. Ook maakte ze vaan kaantjes van het niervet en klaagde dan wel dat je wel erg veel vet had in verhouding met de kaantjes en dat vet moest eerst op voor ze nieuwe mocht maken.
Anonymous zegt
Hoi heleen,
Waarom zou je geen suet zelf maken thuis, het is heel makkelijk. Suet is niervet, bij die boer van schotse hooglanders (of andere van dat soort boeren) waarvan op je website een link staat. Kan je als je het vraagt vast wel orgaanvlees en vet kopen. Ik heb hier een paar filmpjes en stukjes over hoe je het kan maken:
http://www.modderbaard.nl/vetten/reuzel-maken/
http://www.youtube.com/watch?v=LKD1nCxaATQ
http://www.youtube.com/watch?v=IqkQtiuNbBU
Noortje zegt
Hier in Zuid-Beieren vraag ik ook bij de slager om niervet (van vrolijke runderen).
Deze bak ik zachtjes uit en heb dan potten vol prachtig vet om in de bakken en braden.
Niet dat de roomboter uit mijn keuken is verdwenen hoor 😉
Soms durven ze te vragen waar ik het voor gebruik. Of het soms is om zaadballen voor de vogels te maken.
Als ik dan uitleg waar ik het wel voor gebruik, kijken ze me meewarig aan.
Rare mensen hoor, die hollanders.
Haha, laat ze maar denken.
Heleen Quantrill zegt
Wat een leuk verhaal! Heb meteen gemaild naar de eco boerderij waar ik wel meer van dit soort aparte dingen bestel, kijken of ze me kunnen helpen aan nieren van vrolijke runderen! Ik zie al een leuk artikel in het vooruitzicht 😉