Enige tijd terug heb ik geschreven over de voordelen van stevia ten opzichte van andere zoetstoffen als agave, honing en natuurlijk suiker. Afgelopen zaterdag bevond ik mijzelf op de Internationale Therapeutenbeurs in Apeldoorn en direct na de ingang was daar een stand met steviaproducten. De vriendelijke dame die daarbij hoorde liet ons (mijn moeder en mijzelf) proeven hoe de nieuwe stevia smaakt. Want tegenwoordig wordt er niet per se alcohol gebruikt om stevia in op te lossen en de typische dropsmaak is ook verdwenen. En het was inderdaad nog altijd mierzoet, maar meer ook niet. Een enkel druppeltje op de vinger zorgde voor een intens zoete smaak zonder nasmaak! Hoezee! Meteen een flesje gekocht dus!
En dit is ‘m! Ik heb het vanmorgen direct uitgeprobeerd in de havermoutpap van de kinderen. Tien druppels op een kopje havermout met rozijnen. Het was lekker zoet, maar niet te. Het had wellicht nog iets zoeter gekund, maar ik vond de rozijnen ook al een zoete smaak geven.
(Hoe vaak heb ik het woord ‘zoet’ nu gebruikt?)
Mijn volgende test, hoewel ik moet wachten op het resultaat, is de glutenvrije Christmas Pudding die ik aan het maken ben. Er zit al aardig wat gedroogd fruit in en vandaag gaan er twee appels in, maar ik zal ook stevia toevoegen voor een echt feestelijk zoete smaak (weer eentje!). Meer updates over de Christmas Pudding volgen, want het staat nu alleen nog maar te trekken in de whisky.
Dus wat mij betreft is het een succes! Een druppeltje in de koffie haalt net de bittere smaak er af en ik denk dat ik straks warme chocomelk voor de kids ga maken. Mijn oudste heeft een vriendinnetje te spelen die nu boven de boel afbreken. Een goede test dus of het lekker is met stevia!
Wie van jullie gebruikt al stevia? En wat zijn jou ervaringen?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
7 reacties
Waar koop je deze stevia?
Alvast bedankt
Deze steevia stevia (van de foto van heleen) is erg lekker. Ik heb ook die van de tuinen maar die vond ik een hele nare na- en bijsmaak hebben. Mijn buuf kwam met die van heleen aan en liet me die proeven, gewoon lekker zoet ook geen rare nasmaak. 50 ml flesjes kosten gemiddeld 8,70 op internet
ik vind de smaak van stevia toch anders dan suiker, het gaat meer richting zoethout,kruidig.
ik heb ontdekt dat de tuinen (winkel) stevia als gedroogd groen blaadjes verkoopt ,een hele zak vol voor ongeveer 5 of 6 euro.Dit kun je zelf verder vermalen tot poeder met een koffiemolen. Ik bebruik dan een mespuntje tegelijk in allerlei gerechten.
Maar toch,de smaak blijft wat typisch..in pepermuntthee is het dan weer wel erg lekker,ik laat dan gewoon 3 blaadjes meetrekken,heerlijk !
Hallo Heleen,
Zelf heb ik ook de Stevia zoetstof gevonden en ben er erg blij mee.
Ik heb zoetjes, erg handig en te koop bij de natuurwinkel.
Ook kun je die via internet een stuk voordeliger bestellen.
Het is ook veel lekkerder dan het slechte aspartaam.
Je zei dat je blij wordt van reacties op je blog, dus bij deze.
Herkenbaar. Doe ik ook. Ik heb nog wel eens last van puistjes en als ik ze regelmatig even aanstip met stevia-water, zijn ze sneller verdwenen of worden ze niet zo groot.
Is het als mondwater niet vreselijk zoet? Ik poets met bicarbonaat en hou wel van de zoute smaak in mijn mond! 😉
Groetjes
Heleen
Omdat stevia sterk antibacterieel is gebruik ik het ook op ontstoken wondjes. Ook als mondwater of bij de tandpasta een druppeltje werkt goed.
Gebruik zelf alleen de groene poeder (gedrogen steviablad > gemalen). Dus zoals het oorspronkelijk gegroeid is, niet na vele bewerkingen zodat het oplosbaar wordt in alcohol/witte poeder. Bekijk ook eens deze:
Ga voor 100% natuurlijk en zo min mogelijk onbewerkt, dat heeft voor alles mijn voorkeur.
En ja, zelf rauwe eieren eten 🙂