Na hard werken is het goed eten: Ovenschotel met Worst, Appel en Cider. Herfstkost ten top!
Deze hele maand zijn we bezig geweest in de tuin om het achterste gedeelte af te graven van 20 jaar varens en woekerende struiken. Er kwam zelfs een graafmachine aan pas en inmiddels zijn we vijf weekenden verder en ligt het nieuwe graszaad er in. Het achterste gedeelte van de tuin ligt grotendeels in de schaduw, dus heb ik speciaal schaduw graszaad gezaaid. Ik ben heel benieuwd of en hoe dat zal aanslaan. Ook zitten de voorjaarsbollen in de grond, zijn de heggen geschoren en vordert de bouw van een fietsenhol gestaag (lees: tergend langzaam). Al met al zijn we er maar druk mee!
Maar dit is een opmerking, niet een klacht. Ik geniet volop van het buiten bezig zijn en de tuin onder onze bezielende leiding te zien veranderen van een oerwoud naar een familietuin met Engelse cottagetuin ‘vibes’. En dit is gewoon niet in één jaar klaar. En ook dat geeft niet. In dit geval is het proces ook al erg leuk!
Het mag weer: Herfstkost!
Maar met al dat werken, komt ook een stevige trek! In de zomer staken we geregeld de barbecue aan of maakte ik een soort salade buffet. In de herfst – mijn favoriete seizoen! – vieren stevige smaken en langzaam gegaarde ovenschotels de boventoon. Manlief mist zijn thuisland heel erg, dus probeer ik zo vaak mogelijk dit gemis iets te verzachten met recepten van de andere kant van de vijver.
Ovenschotel van Worst, Appel en Cider
Een ovenschotel van worst, appel en cider is een klassiek school dinner recept. Waarschijnlijk werd er geen cider maar appelsap gebruikt. Maar het is een prima recept om groenten in te verstoppen en de zoete smaak van appel maakt dat zelfs de meest kritische eter (Marjanne, in ons geval) zonder klagen hun bordje leeg eten.
Lekkere Worst van Prima kwaliteit
Voor de worst kies ik voor goeie kwaliteit worst zonder nare toevoegingen als soja, MSG of meel om de worst bulk te geven. De Duitse braadworsten van Beef&Steak heb ik altijd wel in de vriezer liggen. Ze hebben die lekkere worstsmaak die met heel veel smaken en groenten te combineren valt. Mijn favoriet is met appel, wortel en aardappelpuree. Je kunt dit gerecht iets aanpassen door de venkel-sinaasappelworstjes te gebruiken en het te serveren met lekkere rode kool. Liever geen vlees? Gebruik dan je favoriete vega-worsten!
Ovenschotel van Worstjes, Appel en Cider
Equipment
- Ovenvaste pan met deksel
Ingrediënten
- 400 gram varkensworst of andere worst naar voorkeur
- 1 el olijfolie
- 2 uien gesnipperd
- 2 appels, klokhuis verwijderd in vieren
- 2 pastinaken geschild en klein gesneden
- 1 el boekweitmeel
- 275 ml droge cider
- 2 el tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- ½ el gedroogde salie
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180º.
- Neem een ruime ovenvaste pan of ovenschaal met deksel en zet hem op het vuur. Verhit de olie hier in en braad de worstjes rondom bruin.
- Haal de worst uit de pan en leg even apart. Fruit nu de ui en als deze glazig wordt, strooi je de boekweitmeel er overheen. Blijf roeren totdat al het vocht uit de pan opgenomen is en schenk langzaam de cider er bij terwijl je blijft roeren. Voeg daarna de tomatenpuree toe en roer even goed door.
- Doe de worstjes weer in de pan tezamen met de appels, pastinaken, knoflook en salie en breng aan de kook. Strooi wat zout en peper er over en doe de deksel op de pan zodra het lekker pruttelt.
- Zet de pan vervolgens 30 minuten in de oven. Na dat halve uur haal je het deksel van de pan of ovenschaal en laat je de ovenschotel nog 20 – 30 minuten verder garen.
- Kook ondertussen de aardappels en maak puree.
- Serveer direct met de aardappelpuree.
Laat een reactie achter