Volgende week dinsdag gaan wij weer voor een aantal dagen naar mijn schoonfamilie in Engeland. Hoewel het per keer toch maar een paar dagen is dat we er zijn, probeer ik toch altijd bepaalde dingen te doen en te eten als we daar zijn. Met stip op nummer 1 staat Full English breakfast bij Morrisons. Op nummer 2 staat ‘Pub Grub’ met een echte pudding na. Favoriet op dat gebied is de Sticky Toffee pudding. Standaard tjokvol suiker en geraffineerde meel uiteraard, maar onweerstaanbaar lekker! Kleverig, zoet en vet. Tsja… probeer daar maar eens weerstand aan te bieden!
Nee, mij lukt dat ook niet!
Maar ik probeer het wel! Echt heus waar!
Tot ik vandaag, met regenachtig weer, verder niks te doen, weer eens op Joyofbaking zat te kijken. En daar kwam ik het recept voor Sticky Toffee pudding tegen. En toen wist ik het: Ik kan dit prima namaken zonder per se gebruik te hoeven maken van geraffineerde ingrediënten! En door het gebruik van dadels wordt de pudding kleverig, maar zijn grote hoeveelheden zoet absoluut niet nodig! Spot on!
Dit heb ik gebruikt:
200 gram amandelmeel
50 gram rijstmeel
1/4 tl zeezout
200 gram dadels
50 ml kokend water
100 ml honing of ahorn
1 el vanille extract
75 gram zachte boter
2 eieren
- In een ruime kom mengde ik de amandelmeel, rijstemeel en het zout door elkaar.
- De dadels ontpitte ik en sneed ik in kleine stukjes. Dit om te voorkomen dat ze tijdens het bakken naar de bodem zakken.
- Hier goot ik het kokende water op om de schilletjes zacht te maken.
- In een andere kom roerde ik de zachte boter met de honing tot een romig geheel.
- Daarna roerde ik de vanille er nog door en als laatste de eieren.
- Lekker even klutsen tot er een zachtgele massa ontstaat.
- Dit roerde ik door het meel en voegde vervolgens de dadels toe.
- Ik pakte een springvorm van 28cm doorsnee en goot het beslag hier in.
- Bakken in de oven op 175 graden voor ongeveer 40 minuten of tot een mes er schoon uitkomt.
Erg lekker met wat pecannoten of walnoten, een extra scheut agave of honing en eventueel een drupje whisky voor een volwassen toetje. Je kunt ook slagroom opkoken met wat agave en vanille om een soort toffee saus te maken. Dit had ik niet voorhanden. Volg het recept hiervoor op Joyofbaking en vervang het suiker door 50% minder agave. Vraag een wiskundige om je dit uit te leggen, mocht je nu worstelen.
Onze dochter vond het ook zeer smakelijk!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Eveline zegt
Wow dit klinkt echt super lekker! Geloof dat ik alles wel in huis heb hiervoor dus we duiken vanmiddag lekker de keuken in!!
Sluit me helemaal bij een van bovenstaande reacties aan: je recepten zijn altijd gemakkelijk na te maken, niet te veel verschillende ingrediënten en weinig poespas, maar wel ontzettend lekker resultaat!
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Geen dadels, maar wel dadelstroop… Zou dat ook lukken? Misschien iets meer meel gebruiken?
Nicole
Saïda zegt
Hoi heleen. Ik heb geen rijstmeel. Schudt jij zo even een recept met dadels en amandeel uit je mouw voor dit druilige weer?
Heleen Quantrill zegt
Zie je reactie nu pas… Nou, wat denk je van rijstemeel weglaten en vervangen voor boekweitmeel? Heb je dat wel toevallig in huis? Je hebt zo’n soort meel nodig om de dadelstukjes ‘afloat’ te houden. Vandaar.
Groetjes!
Kim zegt
Dadels, amandelmeel en rijstmeel in huis gehaald; straks proberen om deze heerlijk uitziende en klinkende puddin/cake te maken. Ben benieuwd!
Kim zegt
Nou, ik heb ‘m gemaakt hoor… hij is HEERLIJK!
Heleen Quantrill zegt
Yeah! Hij is inderdaad schofterig lekker, ik heb ook dadels weer in huis…. ik zal er ook aan moeten geloven 😉
Heleen zegt
Hey Julia,
Dankjewel voor je lieve reactie en compliment! Ik kon het ook niet weerstaan om deze foto’s te delen!
Groetjes
Heleen
NatuurlijkGezond zegt
Niet alleen een moederhart, ook een blogbezoekstershart!
Wat een schatje!
En die pudding / taart (?) moet wel heel lekker zijn. En klinkt inderdaad niet moeilijk.
Daarom vind ik jouw recpeten trouwens ook zo leuk: geweldige smaak, geweldige namen en toch makkelijk te maken!
Groetjes,
Julia
Thessa zegt
Oh Yum! Klinkt lekker!
Ik ga het eens proberen volgende week 😀 En wat een schattige dochter heb je daar!
Veel plezier in Engeland! (Ik ben echt een anglofiel)
Groetjes Thessa
PS had Jamie binnen gekregen hoor, thanx!