Suiker, hoeveel eten we er eigenlijk van?

Een golden oldie, maar deze plaatjes geven een duidelijk beeld van hoeveel suiker er in bepaalde producten zijn.  Het komt van deze website: Sugar Stacks. Het laat in suikerklontjes zien hoeveel suiker een bepaald product bevat. Heel erg handig! Dat wilde ik jullie niet onthouden natuurlijk. So here goes!

Om maar te beginnen met de grootste boosdoener, frisdrank. Van links naar rechts zie je daar 39 gram, 65 gram en 108 gram suiker! De meest rechtse is een 1 liter fles!

Omdat dit een Amerikaanse website is, vind je niet altijd producten die we hier ook verkopen. Maar Nesquik kennen we allemaal! Per glas 29 gram en per 1 liter 58 gram suiker….

Deze kennen we ook: In 250 ml vind je 27 gram suiker.

Een banaan bevat 17 gram suiker. Men stelt wel dat er net zoveel calorieën in een banaan als in een snickers reep zitten, maar ik denk dat iedereen snapt dat dit niet dezelfde calorieën zijn!

Een stukje van 35 gram bevat 18 gram suiker, een grote reep van 105 gram bevat 54 gram suiker en een medium reep van 59 gram bevat 30 gram. Steeds de helft in gewicht bestaat uit suiker. En de vergelijking met de banaan gaat dan nog een keer niet op, want een banaan bevat natuurlijke, onbewerkte fruitsuikers. Een snickers bevat alleen maar bewerkte, geraffineerde suikers!

En als laatste mijn favoriet. Kan niet wachten tot de zomer er weer is! In een portie van 147 gram zit 7 gram (fruit) suiker! Joepie!!!

Nog even een opmerking over iets waar ik het niet mee eens ben op deze website: Er zijn verschillende soorten suiker. Zoals ik net al zei, je kunt de suiker in een banaan niet vergelijken met suiker in een reep. Alles wat bewerkt is en geraffineerd is, is een belasting voor je lichaam. De suikerklontjes op deze website moet je dus ook zien als vergelijking, niet als aanduiding dat dus overal witte suiker in zit. Groente en fruit zijn natuurlijk niet te vergelijken met ketchup en red bull of cake. Die indruk wordt zo wel gewekt, maar ik ga er van uit dat iedereen zijn gezonde Hollandsche verstand kan gebruiken om het wezenlijke verschil te zien!

Desalniettemin een leuke website! Veel plezier ermee!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

8 reacties

  1. Nu weten we inmiddels dat bewerkt of onbewerkt, toegevoegd of niet, niets uitmaakt voor je lichaam. Blijft zelfde chemische reactie in je lichaam oproepen en energie leveren.

    1. Harriet schreef:

      Ik heb pre diabetes,en ik lust graag yoghurtrepen…de apotheker beweert dat er geen suiker in zit..nu lees ik dat er,dat er per bar 80 gram,30,9 gram suiker inzit.
      Is dit weinig? kan dit kwaad voor mij als pre diabetiker,of kan ik de repen in 4 partjes eten per dag.
      Dank u voor uw feedback
      Harriet

      1. Hallo Harriet,

        Ik zou die repen niet meer nemen. In yoghurtrepen zit wel degelijk suiker en 30,9 gram per reep is veel. Als je zin hebt in iets lekkers, kies dan producten waar geen suiker in toegevoegd zit (lees het etiket) en ga voor iets met vet en eiwitten zodat je sneller verzadigd bent. Kies koolhydraten allereerst uit groenten en knolgewassen en peulvruchten.

        Succes!

  2. wat blijkt inmiddels uit onderzoek, suiker is suiker, fruitsuiker of niet. Beide net zo slecht

  3. Toch gebruik je relatief vaak suikers in je gerechten vind ik… ik eet wel fruit en elke dag een theelepeltje honing, maar verder leef ik ‘suikerloos’.

  4. Ik gebruik deze ook geregeld bij de begeleiding van mijn klanten, zal het ook op mijn eigen website zetten!
    Groetjes
    Wilma

  5. Mijn dochter gebruikt de suikerklontjes ook bij haar begeleiding van kinderen. Bij een plat stuk chocolade werkt het helemal verhelderend als je de klontjes over de reep verspeid, het is dan helemaal bedekt. De suiker in een glas gooien is ook erg duidelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »