Suiker Pauze Dag 6 – Smaakveranderingen

Allereerst wil ik de dames die donderdagavond naar de lezing van Van Hartelief kwamen, nogmaals bedanken voor een gezellige avond! Ik vond het leuk jullie te mogen ontmoeten en ik hoop dat jullie net zoveel plezier hadden als ik!

Onwards! Vandaag is het de 6e dag van de Suiker-Pauze. Leuk weetje: Mijn ouders doen ook mee! Dus ik kwam daar gisteren even aanwaaien voor een kop koffie met…. niks… Nou ja, een mandarijn. Zucht… 😉 Hoe dan ook, ik ben sinds woensdag volop aan het profiteren van mijn Suiker-Pauze. Ik drink iets meer (water drinken is voor mij altijd een probleem geweest), slaap goed, maar belangrijker: mijn geduld en humeur zijn aanzienlijk verbeterd. Ook mijn smaak is aan het veranderen. Verbeteren moet ik zeggen.

Ik heb nooit gevonden dat ik een onhandige smaak had. Ik vind veel groenten lekker, haal mijn neus niet op voor orgaanvlees of rauwe melk, kauw op bepaalde tabletten en drink groene smoothies 😉 Maar sinds ik geconcentreerde suikers weer laat staan, merk ik dat ik heel erg aangetrokken wordt door zure smaken. Mandarijn, grapefruit, citroen, zure appels… Ik ben al aan het watertanden, alleen al door er aan te denken! Heeft iemand anders een soortgelijke ervaring?

Los van mijn humeur en geduld, wat overigens ook een groot gewin is, maar dat is een heel ander onderwerp, is mijn smaak eigenlijk het enige dat ik op dit moment positief bemerk. Ik ben nog niet van plan om op te houden overigens. Sterker, ik heb mijzelf 1 februari als streefdatum gegeven. Dan vier ik mijn verjaardag en ALS ik dan een taartje wil, mag ik dat dan van mezelf. Of het zover komt, dat zien we dan wel!

Dus ja, ik voel me goed. Ik ben erg druk geweest deze week, een hoop nieuwe ervaringen gehad en leuke nieuwe mensen ontmoet. Ik ga ook daar lekker mee verder. Ik denk dat mij dat ook helpt met het ‘overwinnen’ van het suikerbeest.

Vandaag ben ik begonnen met een ‘Vitamine C Smoothie’ zoals in mijn kookboek ‘Eet Goed Voel je Goed’ beschreven staat, minus de honing. Ik vond het zoet genoeg met alleen wat kaneel. Echt een aanrader dus! Zelfs de kinderen vonden hem lekker en vroegen om meer. Ik denk dat ik vandaag dus maar weer naar de winkel moet om wat meer sinaasappels in te slaan.

Sommigen van jullie vroegen mij op Facebook en per mail hoe ik over fruit denk met betrekking tot de Suiker-Pauze. Ik heb al een aantal van jullie beantwoord, maar ik wilde het hier ook nog even doen.

Ja, fruit bevat suikers. Fruitsuikers. Als je die suikers er uit haalt, heb je fructose en fructose is heel erg eng… Sorry, kon ik niet laten. Maar fruit is niet alleen fructose. Fruit bevat vitaminen, mineralen en vezels. In verschillende hoeveelheden en varianten afhankelijk van het soort fruit. Ja, het ene soort fruit is te verkiezen boven het andere. Als je heel streng wilt zijn, zijn bessen ‘beter’ dan bananen. Maar bananen hebben ook zo hun goede eigenschappen, dus ik zie het punt van die discussie niet zo.

Wat wel belangrijk is, is te bedenken dat er een verschil is tussen een zogenaamd ‘geconcentreerde suiker’ zoals fructose, maar ook ahorn, palmsuiker, kokosbloesemsuiker en honing vallen hier in meer  of mindere mate onder. We eten deze suikers immers niet in hun meest pure vorm: rechtstreeks uit de bron als in, we eten de ahorn niet direct uit de boom en de kokosbloesemsuiker niet samen met de bloem.

Begrijp me niet verkeerd, bovengenoemde suikers vind ik totaal acceptabel als zoetmiddel in een bewuste keuken. Ik voed mijn kinderen er mee op en als ik op 1 februari een taartje wil, zal ik hoogstwaarschijnlijk daar gebruik van maken om mijn taart mee te zoeten.

Wat ik wel bedoel is dat ik fruit in zijn geheel, waar mogelijk met schil en al, een iets andere vorm van suikers vind dan bijvoorbeeld ahorn. Door de vezels, vitaminen en mineralen worden vruchten een soort ’totaalpakket’ waar je lichaam zeker wat mee kan.

Voor de één is dit prima aanvaardbaar, voor de ander wat minder. Het is maar net afhankelijk van hoe streng je wilt of moet zijn en hoe gevoelig je voor suikers in het algemeen bent. Daar kan ik niets over zeggen. Maar zelf blijf ik van fruit genieten. Ik voel me lekker, zit goed in mijn vel en hey, de extra vitamine C die in fruit zit, kan op dit moment geen kwaad!

Hoe zit dat bij jou? Eet jij fruit in deze uitdaging of juist niet? Wat is jouw motivatie daarvoor? En hoe gaat het trouwens met je? Begin je al verbeteringen te merken? Deel het hieronder!

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

haring op een broodje
Gezond eten

Wat is de gezondste vette vis

Vette vis staat al jaren bekend als een van de gezondste dierlijke producten die je kunt eten. Maar welke vette vis springt er nu echt uit? Als iemand die erg veel van vette vis houdt en met een passie voor pure voeding, kan ik je vertellen: er zijn een paar

Lees verder »
koolvis op een bord
Gezond eten

Is koolvis gezond?

Koolvis is een magere witvis die steeds populairder wordt in Nederlandse keukens. Maar is koolvis ook echt gezond? En hoe onderscheidt deze vis zich van andere soorten zoals kabeljauw of zalm? Als voedingsdeskundige én visliefhebber neem ik je graag mee in de wereld van koolvis. Je ontdekt waarom deze vis

Lees verder »
allemaal verschillende eten met veel eiwitten
Gezondheid Algemeen

Alles over eiwitten

Eiwitten zijn onmisbaar voor een gezond en sterk lichaam. Als voedingsdeskundige kan ik je vertellen dat zonder voldoende eiwitten, je lichaam simpelweg niet goed functioneert. Ze zijn namelijk betrokken bij bijna elk proces in je lijf: van celopbouw tot hormoonaanmaak. In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke manier

Lees verder »