Morgen is het zover: Het begin van je suiker-pauze. Hoe voel je je? Ik neem aan dat je gemotiveerd bent, anders zou je niet meedoen en meedenken! Maar misschien ben je wat afwachtend, sceptisch of ben je bang dat je het niet vol kan houden. Helemaal niet erg. Heel natuurlijk zelfs.
Ik reageerde vandaag op een opmerking van Tante Trijns dat het heel begrijpelijk is dat het moeilijk is om van suiker en zoet af te blijven omdat het een aardig verslavend goedje is! Dus doe jezelf de komende dagen vooral niet tekort als je het moeilijk hebt! Laat een bericht achter op de site, er zullen genoeg anderen zijn die het ook moeilijk hebben (gehad). En daarom is het zo belangrijk om 100% suikervrij te gaan. Leer je lichaam af om afhankelijk te zijn van zoet. En na alle feestelijkheden zullen er veel zijn die merken toch weer naar zoet/suiker te neigen in een hongerdip.
Een goed begin…
Ik hoop dat de meesten van jullie al een en ander in huis hebben (gehaald) om in ieder geval de eerste paar dagen goed voorbereid door te komen. Want goeie voorbereiding is het halve werk! Ik kreeg een vraag van Jedidja of bananen wel toegestaan zijn. En in dit geval wel. Hoewel bananen en andere tropische vruchten veel fructose bevatten, is het idee en doel van deze suiker-pauze om even vrij te zijn van bewerkte en geconcentreerde suikers. Diksap kun je dus ook beter vermijden.
Dus fruit mag! Combineer het met noten, room, kokos of yoghurt voor een heerlijke snack of als ontbijt.
Ontbijt fruitsmoothie
- 1 banaan
- 1 ander stuk fruit zoals kiwi, ananas, papaya, mango, peer
- 100 ml biogarde yoghurt, kokosmelk of rauwe melk
- 1 el kokosolie of lijnzaadolie naar smaak (begin met 1tl)
- Indien aanwezig: 1 tl chlorella- of spirulinapoeder
- Kaneel
- Staafmixer of blender
Doe alle ingrediënten in de mengkom en meng het tot het een dikke consistentie heeft. Voeg eventueel wat water of ijsblokjes toe als het te dik is voor je smaak.
Kaneel houdt je bloedsuikerspiegel op peil, chlorella en spirulina helpen bij het ontgiften en de goeie vetten van de kokos- of lijnzaadolie werken positief op je humeur en verzadiging. Banaan bevat het stofje Tryptofaan dat een kalmerend effect op de hersenen geeft. Erg plezierig dus als je gestrest of onrustig bent!
Voor diegenen met meer tijd: Omelet met groenten
- 3 biologische eieren (vrije uitloop op zijn minst)
- Olijfolie en boter om te bakken
- 2 handvol gemengde, gesneden groenten zoals paprika, champignon, broccoli, courgette, prei, ui en knoflook. Tip: Maal ze even fijn in de keukenmachine met de messen voor supersnel snijden!
- Keltisch zeezout en peper naar smaak
Neem een kom en kluts de eieren hier in.
Smelt ondertussen de boter en de olie op een middelhoog vuur in een koekenpan.
Roer de groenten door de eieren totdat alles omhult is met het ei-mengsel
Giet het mengsel in de hete koekenpan en laat het even stollen.
Zodra de onderkant gestold, maar nog niet bruin (= verbrand) is, neem je een spatula en keer je de omelet om.
Als de andere kant ook gestold is, schuif je de omelet zo van de pan op een bord.
Bestrooi met zout en peper naar smaak.
Tip: Voeg kaas toe voor extra proteine. Denk ook eens aan verse kruiden om die toe te voegen voor extra smaak. Eet er een plak geroosterd zuurdesembrood bij.
De eieren, zeker als ze biologisch zijn, zijn een goeie bron van vitamine A en D. Verder leveren drie eieren 20 gram proteine op, je zal dus lekker vol zitten!
De groenten zijn goed voor vitaminen, mineralen en vezels. De boter en olijfolie zorgen voor een goeie opname daarvan.
Ontbijt On The Go
Als je in de ochtend echt geen tijd hebt, is dit misschien een optie om toch het voordeel van ontbijt in de ochtend mee te pikken.
Cottage cheese of biogarde yoghurt met vers fruit – Neem allebei in een plastic trommeltje mee en eet op je werk. Voeg noten en kokosolie toe voor extra voedingswaarde en een vol gevoel.
Zuurdesembrood met boter en kaas – Heel eenvoudig de avond ervoor klaar te maken en te bewaren in de koelkast. Voeg op het moment van eten komkommer, sla, tomaat en/ of olijven toe voor extra mineralen.
Smoothie – Maak een lekkere smoothie en neem het mee in een schoolbeker of zo’n RVS beker met deksel. Even uitspoelen met heet water na gebruik om nare geurtjes te voorkomen.
Waarom ontbijt?
Het meest gebruikte argument om ’s ochtends te ontbijten is zodat je laten op de dag geen Snickers of Cup-a-Soup gaat eten. Klinkt logisch, maar hoe zit het met zelfbeheersing? Sommigen kunnen prima een hele dag zonder dit soort snacks. Ik ben getrouwd met zo-een.
Ik heb nog een argument om ’s ochtends wel te ontbijten: Om je hersenen en spijsvertering van brandstof te voorzien. Hoewel je wellicht geen honger-aanval hebt rond vier uur, kan het best wezen dat je ’s avonds niet meer uit de koektrommel of chipszak kan komen. Waarom? Omdat je hersenen en andere organen proteine, vet en mineralen nodig hebben om te functioneren. Dus op wat voor manier dan ook zal je lichaam zoete, zoute en vette dingen ‘eisen’ om het tekort dat gedurende de dag ontstaan is, aan te vullen. En gemaksvoedsel is in dat geval, ja, het gemakkelijkst! Gevolg is ook dat je ’s avonds met een (over-) volle maag naar bed gaat en de volgende ochtend gewoon geen honger hebt.
Dit kun je doorbreken door ’s ochtends wel te eten en dan de nadruk op eiwitten en vetten te leggen. Beter is het om de koolhydraten uit brood tot een absoluut minimum te beperken omdat die een flinke aanslag op je spijsvertering plegen.
En door dit gedurende de dag vol te houden, m.a.w. je maaltijden niet over te slaan en hoogwaardig en voedzame dingen te eten, zul je vrij snel merken dat je ’s avonds geen snaai-aanval hebt en overdag scherper en beter gehumeurd bent. De beste basis om snel over je suikerverslaving heen te komen!
Klaar voor de start!
Dus sla je ontbijt niet over en probeer echt iets te eten dat geen geraffineerde koolhydraten en suikers bevat. Eet desnoods een handvol noten (geen pinda’s) of notenpasta, een banaan of appel, of drink een glas rauwe of geitenmelk met je levertraanpillen.
Als je ’s ochtends geen tijd hebt, maak je iets de avond tevoren dat makkelijk in de koelkast te bewaren is of zet alles klaar zodat je als je beneden komt direct aan de slag kan en letterlijk binnen 5 minuten je ontbijt klaar hebt. Het is misschien even wennen, maar het zal de moeite waard zijn!
Wie heeft er nog andere ontbijt suggesties? Wat doe jij om morgen goed van start te gaan? Wie slaat er normaliter altijd het ontbijt over?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Marco zegt
Banaan is een zetmeel, dus voor mij (NSNG-dieet) even uit den boze!
Tropisch fruit bevat te weinig vezels (die het suiker binden), dus idem.
Zoetstoffen produceern een soortgelijke insuline-reactie als suiker, dus ook aspartaam/stevia enz. maken je dik.
Anonymous zegt
Ik ben momenteel ook flink bezig met gezonder en dus ook zonder suiker te eten. op zich lukt dit aardig, gewoon alle verpakkingen met het woord suiker niet gebruiken, alleen alle slechte suiker achtigen vind ik nog lastig. ipv suiker staat er soms een suikervervanger met een lastige naam zodat je toch weer aan dat zoete goedje zit. Kortom zie ik niet het verschil tussen goed en fout zoet ( dadelsiroop is b.v weer veel minder ” gezond” als zuivere ahornsiroop) Ook wel of geen brood vind ik een lastige, ik bak sinds kort mijn eigen zuurdesembrood, maar lees ook veel dat het gebruikte (zet)meel weer word omgezet in suikers ..krackers met gist kan/mag ook niet zodat ik terugval op de kwark, maar nu lees ik weer dat ik koeiezuivel beter kan vermijden… lightboter is vervangen door biologische roomboter en momenteel bestaat mijn ontbijt vaak uit 200gram kwark, rauwe cacaonibs (gemalen met de blender) gioye bessen sesamzaadjes en gemalen gemengde noten ( soms de avond ervoor geweekt ivm grote kiemkracht. beetje water bij het geheel voor de smeuïgheid en een drup agavesiroop.
Vanmiddag had ik een blikje tonijn van RIO bakje huttenkase, bakje alfalfa en een zakje Hollandsche rauwkost beetje zout en mengen maar.
vanavond roerbak met kip en voor de lekkere trek savonds een bolletje mozzarella met een tomaat (allebei in blokjes) een flinke lepel olijven met italiaanse kruiden en een paar kappertjes. flinke scheut balsamicoazijn erover en smullen maar.
o, ja en vanmiddag een rauwe cacao loveshockreep a 40 gram.
at vinden jullie van dit menu ? veel /weinig? healty?
Jeannette
Rose de Jonk zegt
ja echt de quinoa zaadjes koken je kunt ook notenmelk gebruiken om in te koken.. en je kunt het zoeter maken met natuurlijke zoetstof
Rose de Jonk zegt
150 gr quinoa zaadjes koken in 500 ml water voor 20 min met kaneelstokje en 1 cm rauwe gerspte gemberwortel en 1 theelepel citroen rasp en beetje sap. en wat zonnebloem pittjes als alles klaar is. voor 2 personen
Heleen Quantrill zegt
Klinkt goed! En je bedoelt echt specifiek quinoa zaadjes? Zal ik dat ook eens uitproberen.
Heleen Quantrill zegt
Probeer eens wat rozijnen mee te koken en een paar druppels stevia. Ikzelf vind het dan al zoet genoeg. Wat je ook kan doen is een banaan in stukjes snijden en mee opeten.
@Garnalen Hobby: In principe maakt dat niks uit. Het is zo dat als je dat met groenten doet, je wel een deel van de voedingswaarde verliest, maar met granen is dat niet het geval. Blijf er lekker van genieten!
Garnalen Hobby zegt
Misschien een rare vraag, maar goed, ik moet hem ergens stellen, dus waarom niet hier.
Bambix en brinta vind ik lekker, omdat het niet van die grove stukken bevat als bijv. havermout. Wat ik tegenwoordig doe is hetvolgende: ik doe de havermoutvlokken in de blender en verpulver ze tot een soort bambix. Maar mijn vraag is: behoudt het dan ook zijn goede stoffen, of maak ik het dan eigenlijk kapot?
Ik eet het vaak als ontbijt. Paar eetlepels havermout, paar eetlepels brinta met halfvolle melk en een theelepeltje kaneel. Suiker is gelukkig niet nodig, dit smaakt al heerlijk van zichzelf.
Anonymous zegt
als je havermoutpap maakt, hoe doe je dat? en mag je dan ook geen honing toevoegen voor de smaak?
Creanda zegt
Ja, de koolhydraatarme ontbijten zijn hier dagelijkse kost..roomyoghurt met noten is hier ook een graag gegeten ontbijt. Of roomyoghurt met haverzemelen en lijnzaad, of gewoon twee eitjes, of een gebakken eitje met spek en kaas…
Maar ik maak ook crackers uit het boek van Yvonne Lemmers, of ik maak lijnzaadbrood of amandelmeelbrood.
Twee Atkinscrackers zijn ook prima als ontbijt, met lekker dik roomboter en belegd met een eitje, rookvlees, kaas, of filet americain.
Geen fruit bij mijn ontbijt, teveel suikers, datzelfde geldt voor rozijnen enzo.
Groet, Creanda
Puur en Groen zegt
Het yoghurtontbijt a la Yvonne Lemmers staat hier ook regelmatig op het menu als ontbijt! Sowieso ontbijt ik vaak met yoghurt, meestal met (zelfgemaakte) cruesli.
Anonymous zegt
wat geweldig om zo ideeën uit te wisselen!!!
mijn ontbijt is sinds enkele maanden: geroosterde noten, lijnzaad en koekkruiden, met roomyoghurt, van allebei twee lepels. vult echt goed. het recept heb ik uit het eerste boekje van Yvonne Lemmers. (kweet niet of ik dat zomaar door mag geven)
succes! Daniëlle
Heleen Quantrill zegt
Wiener cafe kun je ook maken met gewone koffie, room en cacaopoeder. Heel erg lekker!
En rozijnen zijn heerlijk zoet inderdaad! Dat valt anders niet zo op, maar nu juist wel!
Carolien zegt
Heb gisteren op internet Stevia poeder besteld. Ben benieuwd. Dan kan je dus ook gebruiken voor het bakken van bv. een cake?
Had net even een dipje, heb wat noten en rozijnen gegeten. Wat zijn rozijnen trouwens heerlijk zoet!
Jedidja zegt
Sjonge … ik kan niet van mijn wener caffee afblijven. Eén mok. Jammer.
Heleen Quantrill zegt
Hallo Corien,
Leuk dat je meeleest. Niet iedereen kan inderdaad vandaag of morgen al beginnen. Maar je suggesties en ideeen blijven welkom, hoor!
Wat je zelf zou kunnen proberen is om voor een tijdje, zeg een maand ofzo, per dag niet meer dan 50 gram zoet te nuttigen (incl. honing, agave, dat soort) en wat meer met stevia te experimenteren. Op deze manier kun je zat af en toe een lekkere taart voor bij de koffie bakken en gewoon lekker zoete koffie of thee drinken en blijft het een traktatie.
Het is maar een suggestie uiteraard.
Bedankt voor je berichtje en hopelijk tot horens!
Heleen
Corien zegt
Ik doe niet helemaal mee met de suikerpauze, maar blijf wel lezen voor gezonde inspiratie. Ik wil wel weer zo veel mogelijk suiker laten staan (kon de kerstkransjes, chocoladeletters en zelfgemaakte appeltaart niet weerstaan), maar ga bijvoorbeeld wel vanmiddag je appelkruimel met agave bakken (super recept trouwens!)
Ontbijten doe ik altijd. Vaak met yoghurt met een stuk fruit en een lepel lijnzaad.
Corien
Anonymous zegt
ik ontbijt of met een groene smoothie of met havermout/ rozijnen en noten even bakken in een pan, beetje koud water of rijstmelk erbij..
Noa
T. zegt
vroeger, lees tot een jaar geleden, sloeg ik altijd het ontbijt over maar sinds ik vorig jaar kreeg te horen dat ik oa diabetes heb, is dat er niet meer bij en begin ik de dag altijd met een ontbijt bestaande uit fruit; of een fruitsalade of fruit met yoghurt of een smoothie, en ik zou niet meer zonder willen 🙂 merk nu pas hoe belangrijk het is om een goede start van de dag te maken.
Puur en Groen zegt
Ik doe ook graag mee met de suikerpauze! Ik ben vandaag al begonnen, cold turkey. Dat is de enige manier die voor mij echt werkt, ik heb al wel eerder suikerpauzes gehouden die alleen op deze manier slaagden.
Belangrijkste reden voor een suikerpauze is op dit moment het feit dat ik van een redelijk hardnekkige schimmelinfectie af wil. Dus behalve suiker vermijd ik voorlopig ook gist en koeienzuivel. Met deze laatste twee heb ik niet zoveel moeite, suiker vind ik het moeilijkst.
Maar ik ben erg gemotiveerd dit keer, want ik wil echt snel van de schimmel af. Ik ben over 5,5 week uitgerekend en ik wi straks natuurlijk niet gelijk ons kindje besmetten. Gelukkig merk ik na dag 1 al een lichte verbetering!
Anonymous zegt
hoi Puut en groen,
wat toevallig, ik heb ook een schimmelinfectie! moet ook op streng dieet en suiker, koeienzuivel, gist vermijden. daarnaast nog een hoop andere dingen (vlees, nachtschadeachtige producten enz.)
gaat het goed met jou? ik merk dat ik er toch best wel veel last van heb. In de vorm van vermoeidheid, neerslachtigheid en enorme zin in zoet! (psychische honger noem ik het)
wat helpt bij jou?
succes!