Nutella, mijn …. vierde grote liefde. Voordat ik wist hoe slecht het voor je is Toen ik bewust slechte dingen ging vermijden, was Nutella de eerste die ik vermeed. Maar de chocola- noot combinatie blijft me achtervolgen. Zeker nu de kinderen wel eens iets anders op brood willen dan kaas, jam of notenpasta. En hoe eenvoudig wil je het hebben? Dit is op basis van notenpasta plus wat extra. Goed mengen, olie toevoegen om het nog wat smeuïger te maken en klaar! Kinderen vinden het heerlijk en de reden waarom er een theelepel op de foto staat, is omdat ik dit bekertje net heb leeggegeten 😉 En ik kan het zonder schuldgevoel doen, want het is in essentie een prima vervanging van het origineel!
Dit heb je nodig:
200 gram hazelnootpasta (te verkrijgen bij reformwinkels, je kunt ook kiezen voor hazelnoot- amandelpasta)
75 gram cacaopoeder
5 el agavenectar
1 el vanille extract
1 el hazelnootolie
Snufje zeezout
Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine met de messen en meng het tot het een mooi geheel is. Zoals dit er uit komt, is het vrij stevig. Als je een iets dunnere substantie wilt, voeg je iets meer olie toe.
Het smaakt niet direct net als Nutella, maar het is wel erg lekker en voedzaam! Twee weken terug had ik bij de natuurvoedingswinkel een meevaller toen de eigenaresse drie zuurdesembroden uit de vriezer haalde en deze tegen hele fijne prijsjes wilde verkopen. Erg makkelijk voor mij, omdat dit prima meekan in de lunchtrommeltjes van de kids. Helaas kwam het nog wel eens terug als er appelstroop of kaas op zat en dat vind ik toch zonde. Hopelijk dat het hiermee wel op gaat!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
10 reacties
Het klinkt erg lekker.. Helaas zijn al die notenpasta’s gemerkt met de opmerking.. kan sporen van pinda bevatten.. Dan is het hier dus uit den boze.. vanwege de pinda-allergie van mijn oudste. Helaas heb ik in de praktijk ervaren dat die opmerking wel degelijk nut heeft en er dan ook daadwerkelijk sporen in kunnen ziten…Dus zou ik die pasta maken voor de een mag de ander hem niet en meestal is dat geen probleem, maar met dit soort dingen wel..Zou je zelf een notenpasta kunnen maken die als basis kan dienen, zodat het zeker weten zonder pinda ( sporen) is??
Tina
Hazelnoten of andere noten heel fijn malen met een blender en aanvullen met de juiste olie.
Let wel op, koop een blender waar je ook ijsblokjes mee kunt malen. Het is een duurdere aanschaf maar je haalt het er zeker uit. Ik gebruik hem dagelijks met heel veel plezier.
Sabine
Dank je wel voor je reactie. Ga ik zeker eens proberen.. Of onze blender ijsblokjes aankan weet ik niet, zou ik eens moeten proberen.
Zou je dan ook gewoon olijfolie of kokosolie kunnen gebruiken of moet je dan bijv hazelnootolie gebruiken als je hazelnoten neemt?
Tina
Je kan in principe elke olie gebruiken die je wil.
Hier wel eens zelf pindakaas gemaakt door gewooninda’s te malen in het staafmixerbakje. Net zo lang blijvem draaien tot je een smeiige substantie hebt. Pinda’s bevatten van zichzelf al veel olie dus kan dat. Weet noet hoe het zot met het oliegehalte van amandelen of walnoten. Wellicht heb je dus niet eens zo veel toegevoegde olie nodig.
Succes!
Hoi Suz,
Tijdens het bakken vervluchtigd de alcohol en blijft alleen de vanillesmaak achter. Ik vind dit een betere keus dan chemische ontwikkelde vanillesmaak uit de winkel.
Je kan agave inderdaad vervangen zoals je aangeeft, geen probleem. Let wel op dat honing aan zoetkracht verliest tijdens het bakken. Hoeveel steviadruppels weet ik zo niet. Moet je even op zoek gaan naar een stuk op mijn blog over stevia verhoudingen. Daar staat deze info.
Groetjes
Heleen
Hai Heleen,
Ik zie dat je vaakt vanille-extract gebruikt in recepten en dat aan de kinderen geeft. Is dat dan niet “ongezond” i.v.m. de alcohol?
En kun je ook i.p.v. de agavenectar bijv. ahornsiroop of honing gebruiken en gebruik je dan ook 5 el. of steviadruppels en hoeveel dan?
groetjes Suz
Nadat ik op het internet keek wat agavesiroop of nectar was las ik ook berichten dat agavesiroop heeeeel erg slecht zou zijn. Daar wordt ik wel eens moe van, wat is nou echt goed en wat niet. Stevia zou het middel zijn om te zoeten. Maar dat vind ik een beetje tegenvallen. Ken jij Stevia?
Leuk om te horen, zeg! Hier was het ook een succes bij de kids!
Ik heb hem ook gemaakt en inderdaad , smullen!!