Suikervrije zelfgemaakte Nutella

Nutella, mijn …. vierde grote liefde. Voordat ik wist hoe slecht het voor je is Toen ik bewust slechte dingen ging vermijden, was Nutella de eerste die ik vermeed. Maar de chocola- noot combinatie blijft me achtervolgen. Zeker nu de kinderen wel eens iets anders op brood willen dan kaas, jam of notenpasta. En hoe eenvoudig wil je het hebben? Dit is op basis van notenpasta plus wat extra. Goed mengen, olie toevoegen om het nog wat smeuïger te maken en klaar! Kinderen vinden het heerlijk en de reden waarom er een theelepel op de foto staat, is omdat ik dit bekertje net heb leeggegeten 😉 En ik kan het zonder schuldgevoel doen, want het is in essentie een prima vervanging van het origineel!

Dit heb je nodig:
200 gram hazelnootpasta (te verkrijgen bij reformwinkels, je kunt ook kiezen voor hazelnoot- amandelpasta)
75 gram cacaopoeder
5 el agavenectar
1 el vanille extract
1 el hazelnootolie
Snufje zeezout

Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine met de messen en meng het tot het een mooi geheel is. Zoals dit er uit komt, is het vrij stevig. Als je een iets dunnere substantie wilt, voeg je iets meer olie toe.

Het smaakt niet direct net als Nutella, maar het is wel erg lekker en voedzaam! Twee weken terug had ik bij de natuurvoedingswinkel een meevaller toen de eigenaresse drie zuurdesembroden uit de vriezer haalde en deze tegen hele fijne prijsjes wilde verkopen. Erg makkelijk voor mij, omdat dit prima meekan in de lunchtrommeltjes van de kids. Helaas kwam het nog wel eens terug als er appelstroop of kaas op zat en dat vind ik toch zonde. Hopelijk dat het hiermee wel op gaat!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

10 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Het klinkt erg lekker.. Helaas zijn al die notenpasta’s gemerkt met de opmerking.. kan sporen van pinda bevatten.. Dan is het hier dus uit den boze.. vanwege de pinda-allergie van mijn oudste. Helaas heb ik in de praktijk ervaren dat die opmerking wel degelijk nut heeft en er dan ook daadwerkelijk sporen in kunnen ziten…Dus zou ik die pasta maken voor de een mag de ander hem niet en meestal is dat geen probleem, maar met dit soort dingen wel..Zou je zelf een notenpasta kunnen maken die als basis kan dienen, zodat het zeker weten zonder pinda ( sporen) is??
    Tina

    1. Anonymous schreef:

      Hazelnoten of andere noten heel fijn malen met een blender en aanvullen met de juiste olie.
      Let wel op, koop een blender waar je ook ijsblokjes mee kunt malen. Het is een duurdere aanschaf maar je haalt het er zeker uit. Ik gebruik hem dagelijks met heel veel plezier.
      Sabine

    2. Anonymous schreef:

      Dank je wel voor je reactie. Ga ik zeker eens proberen.. Of onze blender ijsblokjes aankan weet ik niet, zou ik eens moeten proberen.
      Zou je dan ook gewoon olijfolie of kokosolie kunnen gebruiken of moet je dan bijv hazelnootolie gebruiken als je hazelnoten neemt?
      Tina

    3. Anonymous schreef:

      Je kan in principe elke olie gebruiken die je wil.
      Hier wel eens zelf pindakaas gemaakt door gewooninda’s te malen in het staafmixerbakje. Net zo lang blijvem draaien tot je een smeiige substantie hebt. Pinda’s bevatten van zichzelf al veel olie dus kan dat. Weet noet hoe het zot met het oliegehalte van amandelen of walnoten. Wellicht heb je dus niet eens zo veel toegevoegde olie nodig.

      Succes!

  2. Hoi Suz,

    Tijdens het bakken vervluchtigd de alcohol en blijft alleen de vanillesmaak achter. Ik vind dit een betere keus dan chemische ontwikkelde vanillesmaak uit de winkel.

    Je kan agave inderdaad vervangen zoals je aangeeft, geen probleem. Let wel op dat honing aan zoetkracht verliest tijdens het bakken. Hoeveel steviadruppels weet ik zo niet. Moet je even op zoek gaan naar een stuk op mijn blog over stevia verhoudingen. Daar staat deze info.

    Groetjes
    Heleen

  3. Anonymous schreef:

    Hai Heleen,
    Ik zie dat je vaakt vanille-extract gebruikt in recepten en dat aan de kinderen geeft. Is dat dan niet “ongezond” i.v.m. de alcohol?
    En kun je ook i.p.v. de agavenectar bijv. ahornsiroop of honing gebruiken en gebruik je dan ook 5 el. of steviadruppels en hoeveel dan?
    groetjes Suz

  4. Anonymous schreef:

    Nadat ik op het internet keek wat agavesiroop of nectar was las ik ook berichten dat agavesiroop heeeeel erg slecht zou zijn. Daar wordt ik wel eens moe van, wat is nou echt goed en wat niet. Stevia zou het middel zijn om te zoeten. Maar dat vind ik een beetje tegenvallen. Ken jij Stevia?

  5. Kom ieR es KieKe. schreef:

    Ik heb hem ook gemaakt en inderdaad , smullen!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »
file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »