Zie daar, mijn vrienden: Mijn Tex-Mex fajita kipsalade. De salade die ik de afgelopen week wel drie keer heb gemaakt zo lekker is ‘ie! De ‘R’ zit dan misschien in de maand, maar het is nog volop zomer buiten én op mijn bord. Heldere kleuren en knapperige groenten doen dat helemaal voor mij.
Deze Tex-Mex salade bevat aardig wat lekkere dingen: sappige kipdijfilet, knapperige romaine salade, paprika, avocado. De kip snij ik in kleine stukjes en bak ze snel met een Tex-Mex kruidenmengsel om ze dan warm in de klaargemaakte salade te doen. De dressing maak ik van salsa, gewoon over de salade druppelen. Heerlijk en kleurrijk! Geloof me, je weet niet waar je beginnen moet met eten 😉
Als je er echt iets bijzonders van wil maken, moet je de kip eerst een uurtje of langer marineren. Door limoensap te gebruiken versterk je de kruidige smaken en wordt de kip zo mogelijk nóg malser.
Wat is Tex-Mex?
Je ziet het wel vaker bij de beschrijving van een gerecht: Tex-Mex. Maar wat is dat nu eigenlijk en wat zijn typische kenmerken van die keuken?
Tex-Mex staat voor Texas en Mexico en is een fusie van die twee keukens. Ze lijken in wezen heel veel op elkaar omdat de invloeden vanuit Mexico de keuken in Texas duidelijk beïnvloed hebben. Dat komt omdat het gebied wat wij nu Texas noemen, vroeger thuis was van inheemse Mexicaanse bevolking. De Amerikaanse kolonisten settelden zich op een bepaald moment in dat gebied en zo ontstond er een samensmelting van die twee eetculturen.
Belangrijke verschillen qua ingrediënten zijn bijvoorbeeld gehakt en bloem die de kolonisten meenamen. Mexicanen gebruiken maismeel voor hun tortilla’s en Tex-Mex tortilla’s zijn dus gemaakt van bloem. Maar ook geraspte kaas, zwarte bonen en komijn zijn typische Tex-Mex ingrediënten. Een goed voorbeeld van een typisch Tex-Mex gerecht zijn nacho’s met gesmolten kaas, chili con carne met gehakt en zwarte bonen of fajita’s met wraps (zoals dit recept) van tarwebloem.
Tex-Mex Fajita Kipsalade
Ingrediënten
- 2 kipdijfilets
- Olijfolie
- 1/2 el tex-mex kruidenmengsel
- Sap van 1 citroen
- 1 rode paprika
- 1 avocado in plakjes
- 4 el Salsa zelfgemaakt of gekocht
- Koriander
- Knapperige sla bijvoorbeeld romaine
- tortilla's gewoon of glutenvrij
Instructies
- Strooi de kruidenmix over de kipdijfilets met de citroensap.
- Roer even om en zet apart.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en snijd de paprika in reepjes.
- Bak de paprika en de kip op middelhoog vuur totdat beiden gaar zijn.
- Verdeel op een bord de salade en leg de kip, paprika en avocado hier op.
- Besprenkel het geheel met nog wat citroensap en wat eetlepels salsa.
- Strooi als laatste de koriander er overheen en serveer eventueel met de tortilla's.
Esther zegt
Klinkt weer heerlijk