Je hebt geen professionele keuken en keukenhulpmiddelen nodig om zelf thuis de lekkerste zachte kaas te maken. Met slechts een paar simpele hulpmiddelen, goeie kwaliteit melk of room en een paar uurtjes van je tijd heb je een heerlijke zachte kaas die vele malen beter smaakt dan die je in de supermarkt kunt krijgen.
Jullie weten hoe gek ik ben op ‘zelf doen’. Zuurdesembrood, groenten inmaken, yoghurt maken… als het even kan, maak ik het lekker zelf 🙂 Smaak, kwaliteit en plezier zijn de grootste redenen waarom ik het graag doe.
En nu kan ik zelf zachte kaas maken aan dat rijtje toevoegen. Ik heb al eens roomkaas gemaakt van melkkefir, maar zelf kaas maken is toch net even iets anders.
Zachte kazen als ricotta, mozzarella, mascarpone en feta zijn breed toepasbaar in de keuken en geven gerechten een heerlijke romige smaak en (als je lactose verdraagt) extra voedingswaarde vanwege de vetten. Uiteraard is het heel gemakkelijk om snel even naar de winkel te fietsen en daar een bakje zachte kaas te kopen. Maar zelf maken geeft je zoveel meer voldoening en de smaak is echt waar een stuk voller en rijker. Naar mijn bescheiden mening 🙂 is zelf zachte kaas maken gewoonweg superieur aan zachte kaas uit de supermarkt.
Wat heb je nodig om Zachte Kaas te maken?
Om te beginnen kies je de beste kwaliteit melk die je kunt vinden/ veroorloven. Zachte kaas is zo’n eenvoudig product dat je echt kunt proeven waar het van gemaakt is. Heerlijke verse, biologische volle melk bij de boer vandaan smaakt gewoon heel anders dan melk uit de supermarkt.
Als je feta wil maken heb je geitenmelk nodig. Of schapenkaas voor die authentieke smaak.
Verder kun je rauwe melk gebruiken als je weet dat het van gezonde, biologische, grasgevoerde koeien komt. Anders is reguliere gepasteuriseerde melk prima. Gebruik geen lang houdbare of ultra-gepasteuriseerde melk. Deze geven geen mooi resultaat en hebben weinig voedingswaarde.
Andere Hulpmiddelen
Verder heb je citroenzuur (citric acid), rennet en zout nodig. Een zeef, een kaasdoek en thermometer zijn ook handig.
Toevoegingen als kruiden en specerijen zijn erg lekker. Die kun je naar smaak toevoegen voordat je de kaas weglegt in de koelkast.
Mediterrane Kaaskit
Al de bovengenoemde producten kun je op diverse online shops wel krijgen, maar bij Yoghurt hebben ze al dat giswerk voor je weggenomen en een mooie kaaskit samengesteld. Hier zitten alle benodigdheden in om zelf mozzarella, ricotta, mascarpone, feta en halloumi te maken.
Met deze kit kun je tot wel 20 bereidingen zachte kaas maken, dus niet één zakje voor maar één kaasje. Er zit een instructieboekje bij met wat lekkere recepten, dus jij regelt de melk en een pan en kom, en dan kun je met deze kit direct aan de slag!
Leuk voor jezelf of leuk als cadeau! En je kan er nu eentje aanschaffen met 15% korting. Gebruik de kortingscode ‘kaassetje’ bij het afrekenen om te profiteren. Zelf geen interesse? Stuur de code (met link naar dit artikel 😉 ) dan door naar iemand die dit ook wel leuk zal vinden!
Zo ga je te werk…
Mijn vader en stiefmoeder komen op bezoek en ik wil graag een heerlijke kokos- en worteltjestaart maken geïnspireerd door het recept in het boekje (recept op blog volgt!) en daarvoor heb ik mascarpone nodig. Room en melk heb ik in huis, dus… aan de slag!
- Los ½ tl citroenzuur op in 50 ml gekookt en afgekoeld water.
- Zet een pan met water op het vuur en plaats hier een vuurvaste kom op.
- Schenk 300 ml room en 200 ml volle melk in de kom en verwarm de melk tot 85 – 88 º Celsius. Houd de melk gedurende 5 minuten op deze temperatuur.
- Roer af en toe door om te voorkomen dat de melk aanbrandt.
- Druppel vervolgens het citroenzuur in de melk en roer kort door om het te verdelen. Niet te veel roeren! Dat veroorzaakt cottage cheese!
- Neem de melk van de pan en laat 30 minuten afkoelen.
- Vouw de kaasdoek dubbel en leg die in een zeef op een kom.
- Schenk de melk hier in en laat uitlekken.
- Na ongeveer 30 minuten is het zo’n beetje uitgedruppeld. Vouw de kaasdoek over de mascarpone en het zet geheel in de koelkast.
- Na 6 – 24 uur is de mascarpone opgesteven en klaar voor gebruik. Het levert ongeveer 300 ml op. Maak dit binnen 4 dagen op en bewaar in een luchtdichte doos.
Andere Zachte Kazen
Vanwege tijd en velerlei verplichtingen heb ik nog geen andere kazen gemaakt. Ricotta staat op nummer 2 en manlief houdt erg van feta, dat is dus ook aan de beurt.
Maar met de kaasset wordt het me wel erg eenvoudig gemaakt! Het is alleen een kwestie van melk kopen en weer aan de slag. Want het proces is opvallend eenvoudig en het resultaat erg smakelijk!
Maandag zien jullie het recept voor die heerlijke taart met mascarpone. En binnenkort dus een volgende zelfgemaakte zachte kaas. Houd de blog in de gaten!
4 reacties
Hallo
Is dat met de mascarpone aubainmarie opwarmen?