Tieners. Ze groeien zo hard, je ziet haast per dag verschil. Ze eten je het huis uit, ruiken vreemd en gedragen zich nog vreemder. Maar we houden groot van ze en willen uiteraard het allerbeste voor ze.
Maar vanwege al die veranderingen zijn hun behoeften aan micronutriënten anders dan die van kinderen jonger dan 12, maar ook anders dan volwassenen. Naast volwaardige voeding, rust en genoeg beweging, kan het nuttig zijn om te kijken naar suppletie.
Is dat niet wat overdreven?
Nee hoor, want ik stel niet voor om elk pijntje en klachtje met een supplement op te lossen. Daar komt bij dat als je vermoedt dat er meer aan de hand is met je tiener dan alleen maar chronisch bankhang syndroom, je toch echt eerst even langs de huisarts moet. Als jonge tiener heb ik Pfeiffer gehad en dat werd pas later ontdekt. Ik denk dat ik enorm geholpen zou kunnen zijn, als er eerder op gereageerd werd dat ik ‘altijd zo moe’ was.
Dus blijf vooral en allereerst kritisch. Geef ze goeie kost, wees matig met frisdrank en beige vulling, maar houd een oogje in het zeil. Een keer bloedprikken en laten testen op bijvoorbeeld vitamine D, ijzer en B12 kan echt geen kwaad.
Tieners en Suppletie – wat wel?
Een goeie multi. Ze ontwikkelen in razend tempo en kunnen alle hulp gebruiken. Als volwassene is het al niet moeilijk om een tekort te ontwikkelen door dingen waar we moeilijk grip op hebben (stress, ziekte, stress, slaapproblemen, stress… volg je me?), laat staan hoe dat is voor een lichaam dat zowel lichamelijk als geestelijk nog volledig in de groei is.
Ja, ik weet het, dit is een drogreden. Niet gebaseerd op enig wetenschappelijk inzicht. Maar als moeder is dit wel iets dat ik belangrijk vind. En ik wil het gewoon aan jou als ouder/ opvoeder voorleggen. Problemen door tekorten manifesteren zich veelal over langere tijd. Een goeie multi kan helpen om bepaalde belangrijke processen net even wat beter te ondersteunen.
Een goeie multi speciaal voor tieners is de MegaFood Alpha Teen. Helemaal plantaardig en kan zelfs op een nuchtere maag ingenomen worden.
Blijkt dat je tiener wel wat extra B12 kan gebruiken? Ook van MegaFood is er een B-vitamine complex speciaal voor kinderen. Kleine pilletjes, mooi gedoseerd met o.a. ook chroom wat helpt om een normale bloedsuikerspiegel te behouden.
Vetzuren, vetzuren, vetzuren
Ook de hersenen van tieners groeien en ontwikkelen maar door. Sommige wetenschappers stellen zelfs dat dit pas stopt rond je 25e! Geen wonder dus dat tieners soms van die ehm… typische gedragingen hebben 😉
Maar alle gekheid op een stokje. Met dit in het achterhoofd (no pun intended) is het geen gek idee om ook te kijken naar een vetzuur supplement. Het liefst eentje waar zowel vitamine D als Omega-3 vetzuren in zit. Die laatste ondersteunen o.a. een gezonde hersenfunctie en door die vetzuren te combineren heb je een mooi ‘whole food’ supplement.
Als je overtuigd bent van de noodzaak van een vetzuur supplement en je wilt een stevig supplement dat zo’n beetje alle vetzuren combineert, dan zou je echt Emoe olie eens moeten bekijken. Prijzig, klopt, maar het levert dan ook flink op zowel vitamines A, D en K2 als de Omega vetzuren.
En waarom vitamine D zo ont-zet-tend belangrijk is, ook voor tieners, lees je hier.
Magnesium
Vooral voor meisjes als ze ongesteld worden, maar zeker ook voor jongens omdat ze zo ontzettend hard groeien: magnesium. En dan gewoon in spray vorm. Die is heel mild, wordt goed opgenomen en geeft geen bijwerkingen als dunne ontlasting zoals sommige magnesium supplementen doen (ja ik kijk naar jou, magnesium oxide!).
Tieners en Suppletie – wat niet?
Ondanks mijn aanbevelingen, raad ik je niet aan om lukraak supplementen te gaan geven. Ik heb altijd eerst een soort checklist om te zien of het supplement wel van goeie kwaliteit is. Lees hier meer over hoe je een goeie multi kiest en hier waar een probiotica supplement aan moet voldoen.
Wees ook terughoudend met het geven van veel verschillende losse supplementen, bijvoorbeeld alleen vitamine D of alleen B12. Geef dit altijd in combinatie met respectievelijk andere vetzuren of B vitaminen om de opneembaarheid te verhogen.
En ga niet in het wilde weg supplementeren. Tenzij je bepaalde signalen heel duidelijk herkent vanuit je eigen ervaring, is het nooit een slecht idee om eerst even bij de huisarts langs te gaan om een bloedonderzoek te laten doen, of om een therapeut in de arm te nemen die een ontlastingsonderzoek kan doen. Dit geeft je directe aanwijzingen en meer houvast mocht je tiener het duidelijk niet meer trekken.
Tieners en Slaap
Vervolgens is het natuurlijk niet zo dat een supplement een goeie vervanger is voor volwaardige voeding, plenty slaap en gezonde beweging. Zorg eerst dat deze factoren een beetje op één lijn zitten. Een open deur, maar desalniettemin een belangrijke. Slaap is echt een ding, want tieners hebben een ander circadiaans ritme dan volwassenen. Ze worden later op de avond moe en zouden eigenlijk ’s ochtends langer door moeten slapen, maar vanwege school moeten ze evengoed elke ochtend op tijd weer op. Dit kan best nare gevolgen hebben voor humeur, energie en concentratie. Lees hier meer daarover.
Conclusie
Supplementen kunnen zeker wel toegevoegde waarde hebben voor onze tieners. Er zijn goeie kwaliteit supplementen te krijgen waarvan ik echt het nut wel van in zie. Zeker als je vermoedt dat er meer speelt dan alleen de tienerhangerigheid. Uiteraard zijn supplementen geen vervanging voor goeie voeding enzo, maar er is ook geen reden om ze helemaal te weren. Blijf alert, blijf kritisch en neem desnoods een professional in de arm om je observaties handen en voeten te geven (of je gemoed tot rust te brengen). Als ouder/ opvoeder doe je aan 24-uurs observatie 😉 dus laat je niet te snel afschepen als je denkt dat er meer aan de hand is en maak dan gebruik van een goed supplement om je tiener net dat beetje extra te geven.