De feestdagen is een periode waarin we onszelf trakteren en regelmatig laten gaan. We eten de heerlijkste dingen tijdens het kerstmaal en beweren geen enkele hap meer naar binnen te kunnen krijgen, om vervolgens twee keer op te scheppen met het toetje en de After Eights niet voorbij laten gaan. Vreemd dat.
Het sociale aspect van de feestdagen helpt ook niet. Er komen gasten, je gaat uit en bezoekt gelegenheden waar de festiviteiten nog eens dunnetjes over worden gedaan. Inclusief alle snacks en traktaties die daar bij horen. En de keuken is al helemaal geen veilige plek meer. Koekjes, zelfgemaakte fudge om ‘als cadeau weg te geven’ en andere zoetigheden die nu eenmaal bij Kerst horen. Het draagt allemaal bij aan een ‘over load’ aan suiker.
En zelfs als je probeert zoveel mogelijk met natuurlijke suikers te werken, kan het allemaal te veel worden. Ik weet dat ik mezelf daar ook schuldig aan heb gemaakt. Het is te verslavend en te makkelijk om je hand in een blik chocolaatjes of koekjes te steken. En de meesten van ons zullen dit ondervinden, ondanks dat we weten wat suiker allemaal met je doet.
Wat zijn de gevolgen van suiker?
Allereerst een kort overzicht weer van wat suiker allemaal doet. Door dit weer voor ogen te hebben zal het ons nog meer motiveren om een suiker-pauze vol te houden!
- Het compromitteert het immuunsysteem
- Het voedt ongewenste bacterie-groei. Candida en andere nadelige bacteriën krijgen weer volop kans door suikerconsumptie.
- Het tast tandglazuur aan en werkt gaatjes in de hand
- Het veroorzaakt puistjes en een slechte huid
- Het veroorzaakt sterke schommelingen in je bloedsuikerniveau. Gevolg hiervan zijn de bekende pieken en dalen in energie.
- Het put je vitamine- en mineraalvoorraden uit. Het zorgt er ook voor dat vitaminen en mineralen minder goed worden opgenomen tijdens een maaltijd.
- Het is ‘verslavend’. Hoe meer je er van eet, des te meer Wil je er van eten.
Misschien heb je gemerkt dat je energie te wensen over laat. Of dat je weer erg afhankelijk bent geworden van suiker. Misschien ben je gedurende de feestdagen sneller verkouden geworden of lijkt het alsof je continu met iets onder de leden rondloopt.
Dan is het nu de tijd om jezelf een suiker-pauze te geven!
Neem een Suiker-Pauze!
Om heel eerlijk te zijn, schrijf ik dit omdat ik er zelf ook behoefte aan heb. Ik heb teveel gesnoept en ik weet dat ik me een stuk beter zal voelen als ik alle zoet een tijdje laat voor wat het is.
Voor diegenen die nog nooit eerder echt alle suiker en zoet hebben laten staan, zal het zowel een uitdaging als een nieuw inzicht zijn. De eerste paar dagen kunnen moeilijk zijn omdat je te maken kan krijgen met sterkere zoet-behoeften en lichte afkick symptomen zoals:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Stemmingswisselingen
- Stijve en pijnlijke spieren
Maar hou het vol en al na drie dagen zul je verschil merken in minder trek in zoet en meer energie. Na een week zul je helderder en nagenoeg hoofdpijn-vrij zijn. Wellicht dat anders vage en ongerelateerde klachten zullen verminderen of verdwijnen. Denk aan gewrichtspijn, eczeem, menstruatieklachten of jicht.
Hoe neem je een suiker-pauze?
Om het beste effect te bereiken is het een goed idee om werkelijk alle suikers te laten staan voor een bepaald periode. Dus witte suiker, rietsuiker, basterdsuiker, glucose-fructosestroop, maar ook: ruwe rietsuiker, honing, ahorn, agave, kokosbloesemsuiker, rijststroop, dadelstroop en tarwemoutstroop. Uiteraard zijn chemische zoetmiddelen als aspartaam, maltitol en acesulfaam-k sowieso uit den boze.
Nu weet ik dat ik hier suikers noem die in de regel niet zo schadelijk zijn als de geraffineerde suikers. Maar gezien de suiker boost van de afgelopen weken, is het een goed idee om echt even pas op de plaats te nemen en alle zoet te mijden.
1. Prik een datum en hou je er aan!
Het beste is om ‘cold turkey’ te gaan oftewel om direct alle suikers te laten staan en ze volledig te vermijden. Als je jezelf toch hier en daar laat verleiden is het erg makkelijk om terug te vallen in je oude gewoontes en zul je niet alle voordelen ervaren van het volledig uitsluiten van suiker. En een ander voordeel is dat het de dingen erg zwart-wit maakt. Er is dus geen ruimte voor compromis. Als je geconfronteerd wordt met verleiding is het enige antwoord: “Nee, bedankt!”
Plan het ook. Prik een datum niet al te ver in de datum en werk er naar toe. Bedenk wat je nog moet doen om op die datum goed te kunnen beginnen. Het is ook een goed idee om van te voren te besluiten hoe lang je suiker-pauze zal duren. Als dit de eerste keer is dat je 100% suikervrij gaat, is 3 tot 7 dagen een goed begin. Je zult vrij snel verschil merken en mogelijk dat het je motiveert om langer vol te houden!
Als je eerder een periode zonder suiker hebt gedaan of heel erg gemotiveerd bent, is het interessant om een periode van 1 tot 4 weken te doen. Je zult hier nog meer voordeel van hebben en beter kunnen ontgiften.
2. Blijf uit de buurt!
Voordat je begint loop je je koelkast en voorraadkast na om alles waar suiker in zit of weg te gooien, of op te ruimen. Lees etiketten, wees kritisch en vraag desnoods hulp van je moeder, vriendin of echtgenoot om bepaalde dingen tijdelijk uit het zicht te ruimen.
Maar vermijd ook plekken en desnoods mensen, die je in de verleiding kunnen brengen. Als je weet dat je bij die-en-die altijd geconfronteerd wordt met zoetigheid en dat dit erg moeilijk voor je is, of dat je bij een bepaald koffiehuis geen weerstand kan bieden aan de zelfgemaakte appeltaart met slagroom: vermijd het! Het is maar voor een korte periode, dus je hoeft niet bang te wezen dat het je een vriendschap zal kosten!
Pas ook op met verpakte en bewerkte producten. Denk aan ontbijtgranen, sauzen, brood en bolletjes en zelfs sommige koffiepads met een smaakje! Blijf dus etiketten lezen!
3. Zorg voor lekkere alternatieven
Het hele plan zal een stuk eenvoudiger zijn als je op voorhand al wat snacks in huis hebt die je erg lekker vindt. Lees dit artikel over afkicken van suiker voor meer handvaten over hoe je hiermee om kan gaan.
Zelf vind ik notenpasta’s erg lekker. Zelf geroosterde noten met wat kaneel er over zijn ook favoriet. Wat ook erg goed kan helpen is je vetinname te verhogen. Zorg voor extra boter en kokosolie in je dieet om je honger te stillen en een langer verzadigd gevoel te houden. Dit helpt je om suiker te kunnen vermijden. Je bent immers nog lekker vol van je laatste maal!
Stevia is ook een goed alternatief voor de zoete smaak. Het is erg zoet en zal je yoghurt, havermoutpap, thee of koffie en zelfgebakken koekjes die zoete smaak geven die zo aangenaam is, zonder de bijwerkingen op je bloedsuikerspiegel. De vloeibare vorm is het meest eenvoudig te doseren en er zijn verpakkingen te koop met individuele zakjes stevia die erg makkelijk zijn om mee te nemen als je ergens naartoe moet.
Doe je mee?
Heb ik je kunnen overtuigen om je suikerbehoefte een halt toe te roepen, of op zijn minst stevig terug te dringen?
Ikzelf ga vanaf 6 januari een aantal weken volledig suikervrij eten en ben van plan om na de tijd drastisch te minderen met het gebruik van zoet. Ik zou het geweldig vinden als jij ook mee doet. Samen komen we er wel door en zo leren we van elkaar en kunnen we elkaar een steuntje in de rug geven.
Wil jij ook graag weten hoe het is om niet meer afhankelijk te zijn van suiker? Doe je mee om voor een bepaalde periode helemaal geen suikers meer te eten?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Ik ga ook meedoen! Heb vorig jaar 40 dagen zonder suiker gedaan en was al van plan dit weer op te pikken.
Heb ook in december nergens op gelet en voel me verschrikkelijk moe, verkouden en ziek. Hopelijk gaat het weer over als we weer de puntjes op de i zetten. Ik ga weer voor de 40 dagen, omdat je dan goed afkikt.
Gr. Mirjam
Anonymous zegt
Hallo
Ik wil ook mee doen , wil er ook weer tenen aan gaan want ik merk dat het me best ziek maakt, en alle tips en steun is natuurlijk welkom.
pamela
Dirk Weerstand zegt
De beste wensen nog voor 2014. Ik zou wel graag mee willen doen maar heb geen idee wat ik dan moet laten staan en wat ik dan kan eten? Misschien boodschappenlijstje erbij? Bedankt alvast Gr. Harmke
Ceetje zegt
Als eerste nog de beste wensen voor 2014! En ik doe mee vanaf 6 januari. Ik ben in 2013 jouw blog gaan lezen en heb het roer voor mij en mijn gezin omgegooid qua eten en vanaf augustus eten we bewust minder suiker en als het gerecht suiker bevat dan de zo natuurlijk mogelijke. Ik heb nog nooit zoveel zelf klaargemaakt als dat half jaar en ik heb ook nog nooit zo lekker gevoeld als in die maanden! De decembermaand was een suikermaand en ook al was het dan honing, palmsuiker en oerzoet het was teveel en ik heb het geweten en mijn man ook! grieperige gevoelens, opgeblazenheid, moe etc. Nooit geweten dat het effect zo sterk was! Dus voor 2014 is mijn goede voornemen: nog kritischer naar de suikerinname kijken en zo’n suikervrije periode lijkt mij een goede start! En ik ben blij te lezen dat er meer mensen zijn die er zo over denken, veel succes iedereen! Groetjes Carla
Sandra de Jong - Eilers zegt
Ik doe ook mee! Al moet ik zeggen, dat wij praktisch suikervrij eten ivm de allergie van mijn dochtertje. Ik heb wel eens begrepen, dat je fysiek en mentaal van suikerverslaving af bent als je het 5 weken vol houdt. Dat was ooit mijn eerste doel. Daarna volhouden bleek met behulp van jouw en andere websites verrassend makkelijk. Salut voor het nieuwe jaar en succes allemaal!
Anonymous zegt
Happy New Year to you too! Mooie post, ben het ook van plan, morgen ga ik beginnen. Ik eet veel te veel gedroogd fruit, rozijntjes, cranberries etc, en de decembermaand heb ik ook flink wat naar binnen gewerkt. Ik merk nu ook dat ik meer vermoeid ben, last heb van exceem en veel trek in zoet heb. Roer gaat dus hier ook om!
Veel succes allemaal!
Simone
Anneke Pronk zegt
Ja hoor, ik ben van de partij 🙂 Ik eet al een paar jaar zonder suiker, maar tijdens de feestdagen laat ik me altijd lekker gaan en geniet van alles wat niet goed voor me is, maar ohnhhhh zo lekker. Gevolg is 2 kg. in de plus, moe en lusteloos.
De draad weer oppakken is geen probleem, de gezonde varianten trek ik weer uit de kast en ga er mee aan de slag m.i.v. morgen. Vandaag nog even gezellig nieuwjaar vieren met familie.
Ik wens iedereen een geweldig, liefdevol en gezond 2014.
Groetjes, Anneke.
Iederee
esther zegt
Dit jaar ook al gepland om te doen, dus ik doe mee. Voor het eerst, fijn om hier mee te lezen dus voor de inspiratie en motivatie
Afieke van der Zande zegt
Yes ik doe mee! Ik wilde op 2 januari starten met het weer compleet uitbannen van ongezond bewerkt voedsel en geraffineerde suiker (nu 80/20), maar wat jij hier beschrijft vind ik een veel beter idee: tijdelijk ook geen vervangers meer zoals palmsuiker, ahornsiroop etc. Even goed omschakelen en daarna verder zoals ik aanvankelijk al van plan was.
Trouwens! Happy new year!
Nine zegt
Hoi heleen, wat een goed idee! Ik probeer ook zo goed mogelijk mee te doen en heb me ook ingeschreven op ikeetsuikervrij.nl! Gelukkig en gezond 2014 gewenst.
Jolanda zegt
Gelukkig Nieuwjaar allemaal. Ik ga 2 januari beginnen met suikervrij te eten. Dat gaat niet makkelijk worden omdat ik dol ben op chocola en ook veel honing en agavesiroop gebruik. Gelukkig mag stevia wel,lees ik hier. Doet dit echt niets met je bloedsuikerspiegel? Er zijn veel verschillende meningen over stevia, ik vind het lastig of te bepalen of het nou goed is of niet. Ook ik heb me ingeschreven op ikeetsuikervrij en ik heb 2 boeken uit de bieb gehaald over afkicken van suiker.
Ik hoop het vol te houden door 2 feiten in gedachten te houden die hier ook genoemd worden: suiker voedt candida en de verkoudheid. Dat ben ik al sinds de kerst en het gaat maar niet over.
Succes iedereen!
Jans zegt
Heel graag doe ik weer mee en ook veel zin in! Ben er ook weer aan toe om terug in het gezonde suikervrije zadel te gaan zitten. Toch lastig om in hotels, bij familie die zo liefdevol uren in de keuken staan en kookgrage vrienden aan te geven dat ze anders mogen koken voor mij. Dat is me niet gelukt. En ik heb het gemerkt; slechter slapen, buikpijn, onrustige huis en weer langer moe blijven dan normaal. Dus eindelijk: vanaf morgen is alles weer normaal. Heel veel zin in en per 2 januari stap ik terug in het zadel……heerlijk. Dus ik doe mee!!
Janet woort zegt
Ik doe graag mee, maar start een paar dagen later i.v.m een operatie komende maandag. Dan heb ik in ieder geval een suikervrije dag ;-). Zo na de feestdagen met allerlei extraatjes voel ik me nooit zo lekker, ik kijk dan ook altijd uit naar januari en weer gezonder te eten
Anonymous zegt
Klinkt goed, minder suiker gebruiken en/of vervangen door iets anders. Maar ik heb wel 1 vraag hierbij. Ik maak zelf in, alle groenten zonder zout en suiker, net zoals rauw fruit. De geleisuiker die ik voor de jam gebruik is al half zoet. Maar ik maak ook zelf siroop, hoe maak ik die dan? Ik heb géén ruimte in de diepvries om zoiets in te vriezen met stevia. Ik moet dus suiker gebruiken om het in de fles houdbaar te maken.
Anonymous zegt
Ik begrijp je post, en toch ook weer niet. Waarom is het zo moeilijk suikervrij te leven???? er is zoveel gezond lekkers! Hoezo ‘streng’ zijn voor onszelf? Als je maar de juiste dingen eet. Maar dat is toch absoluut niet saai of niet lekker????? Kijk maar eens naar alle heerlijke recepten op je eigen site/in je boeken…. Dat maakt dat ik toch een beetje vreemd opkijk van deze post. Of ben ik nu vreemd??? Om nog maar niet eens te praten over de gevolgen van slechte suiker…
Groetjes, Petra
Sija zegt
Ik ben van plan al per 2 januari te stoppen met suiker. Ik merk dat mijn darmen erg reageren op suikers, dus voor mij een extra motivatie om ermee te stoppen en daardoor mijn darmen weer tot rust te brengen.
Succes en een goed en gezond 2014, Sija
annie laumen zegt
Ik doe ook mee alhoewel ik al redelijk suikervrij eet
Samen zijn we sterk
Suc6 allemaal en een zalig en vooral gezond nieuwjaar
Grt Annie Laumen
Anonymous zegt
Hé, wat leuk. Ik was al van plan om per 6 januari te stoppen met suiker. Ik doe dus mee, samen staan we sterker.
Goede jaarswisseling, Janneke
adrielle de hoog zegt
ik ga er ook weer voor. De maand dec. is het mis gegaan, ook met koemelk. Mascarpone, room e.d. en ook de suiker. De gevolgen goed merkbaar. Kom niet van mijn verkoudheid af, spierpijn en ook mijn dochter is weer moe en zit onder de pukkeltjes. Echt troep suiker en koemelk. Nog een vraagje, hoe schadelijk zijn dadels, qua suiker? Gr. en een fijne jaarwisseling. Adrielle
Heleen Quantrill zegt
Hey Adrielle,
Doen! Zeker als je zo sterk merkt dat je er last van hebt. Ook goed voor je dametje. Terug in ritme, weer even helder voor ogen hebben wat goeie voeding is en goed voor jezelf zorgen.
Dadels zijn rijk aan suikers en bevatten relatief veel fructose. Het punt is alleen, dat een dadel niet alleen uit fructose bestaat maar ook vezels bevat en mineralen. Zelf dadelstroop maken zou dus een optie kunnen zijn, maar ik zou er wel voorzichtig mee zijn en het alleen in het weekend gebruiken bijvoorbeeld.
Succes!
Carolien zegt
Ja, ik wil er na de vakantie ook weer voor gaan. Eet al veel te lang weer teveel suiker, krijg ook last van spieren en gewrichten…
Anonymous zegt
Ik was al een tijdje aan het overwegen gezonder te gaan eten, af te vallen en de suiker te laten staan, maar kon de goede knop niet vinden. Ik wist dat het nodig was, maar ja…. doen was nummer 2. Door veel te lezen (o.a hier op de site) raakte ik er steeds meer van overtuigd dat ik 1 januari echt zou starten. Toen kwam in aanraking met ‘grip op koolhydraten’; ik kocht het boek ter voorbereiding en bedacht me dat ik gek was. Waarom wachten tot 1 januari en eerst in december kilo’s er bij eten? Ik ben half november gewoon gestart met dit ‘dieet’ én ik heb meteen rigoureus alle suiker laten staan (wat niet 100% hoeft hiervoor, maar wat ik zelf wilde oa nav jouw blogs) Vanaf dag 1 beviel me dit goed; heb nergens last van gehad; niet moe, geen afkick-verschijnselen, géén trek tussendoor! Nu dronk ik thee en koffie al zonder suiker en zoete dingen at ik niet heel veel, dat scheelt misschien. (Alleen ben ik ineens deze week (na 6 weken dus) ineens wél ontzettend moe; zou dit nog een verlate reactie op een totaal ander eetpatroon kunnen zijn vraag ik me af?)
Maar het resultaat is dat ik na 7 weken al 6 kilo lichter ben en dat in de december-maand. Dus ik ga vrolijk verder en doe mee zonder suiker; hopelijk gaat de vermoeidheid van deze week snel weer over en brengt het inderdaad zoveel meer energie als ik hoop. Ik ga dankbaar gebruik maken van je recepten!
Maggie zegt
Ja, ik doe ook mee! En ik heb me ingeschreven voor wat extra motivatie op ikeetsuikervrij.nl!
Sacha Tops zegt
He dat klinkt bekend. Ook ik heb me ingeschreven en net de 1e les ontvangen. Ben vanaf vandaag al suikervrij. Ik ben heel benieuwd wat ik ga beleven.
Anonymous zegt
Ik ga ervoor.
Wel eerder dan 6 januari.
Ik voel aan mijn lijf dat ik de maand december al te veel heb gehad. En ik pas al echt op.
Heerlijk nog wat extra roomboter oplepelen. En voor mijn gewicht hoef ik het zekers niet te laten.
Alle goeds allemaal en succes.
groet, Sabine
Simone Schí¶rk zegt
Ja ik wil wel mee doen. 6 januari had ik ook al in gedachten om weer ‘streng’ te gaan zijn! Ik was al een tijd heel goed bezig, maar ben nu in de kerstvakantie even helemaal los…
Ik maak in het weekeinde vaak jouw recept havermout uit de oven 2.0 en dat doe ik dan al zonder de suikers, wel doe ik er banaan en een rood fruit door, dat vinden wij al zoet genoeg. Doordeweeks ontbijten we regelmatig met een fruit smoothie, die moet ik dan ook laten staan?
Heleen Quantrill zegt
Pure fruit smoothies zijn geen probleem. Heel fruit bevat naast suikers ook vezels en vitaminen waardoor het heel goed te gebruiken is door het lichaam. Gewoon blijven doen als je wilt.
Anonymous zegt
Ik krijg wel last van smoothies, maar niet van gewoon fruit. Ik heb er zelfs nog avocado aan toegevoegd, maar ook dan wil ik na vijf minuten weer ‘vast’ voedsel eten want ik heb dan gewoon nog trek.
Ik gebruik al heel weinig suiker. Al heb ik vandaag heerlijk gesnoept van de glutenvrije appelflappen die mijn lieve buurvrouw gebakken heeft.
Ik ben een paar weken geleden met kaas gestopt. Dat vind ik veel moeilijker dan suiker. Ik verdraag helemaal geen melkproducten, helaas.
Ik krijg van kaas een soort ‘kick’. Schijnt vaker voor te komen want sommige mensen zijn gevoeliger voor de exorfinen.
VeggieMo
Anonymous zegt
Ja, wees voorzichtig met fruitsmoothies. Mijn bloedsuikerspiegel is daar eens helemaal van slag van geweest. Geen leuke ervaring als je denkt gezond bezig te zijn.
Janneke