Soms gebeuren er rampen in de keuken. Het overkomt ons allemaal wel eens, maar wanneer je bakt met onconventionele ingrediënten als amandelmeel of kokosmeel, zijn die rampen prijzig en wil je ze zoveel mogelijk voorkomen! Daarom wil ik vandaag 9 tips met jullie delen om erachter te komen waarom je baksel is mislukt en wat je kunt doen om dit een volgende keer te voorkomen.
Vreemde ‘natte luier’ smaak
Soms hebben je amandelmeelmuffins een vreemde, ietwat zoutige smaak. Waarschijnlijk heb je dan teveel bicarbonaat gebruikt. Bicarbonaat werkt erg goed met een zuur als appelcider azijn of yoghurt om je glutenvrije baksel een lift te geven. Maar teveel bicarbonaat smaakt vies. En eigenlijk verpest het je baksel omdat de smaak te overheersend is. Je kunt dit voorkomen door goed te controleren wat de hoeveelheid bicarbonaat is die in het recept staat. Uit de losse pols wat toevoegen kan resulteren in meer dan je nodig hebt. In de regel hou ik aan per 250 gram amandelmeel 1 tl bicarbonaat. En ja, ik gebruik die maatlepels.
Groene kleur
Nu we het toch over bicarbonaat hebben, wist je dat zonnebloempasta reageert met bicarbonaat? Het kleurt groen! Dus zonnebloempasta is een prima vervanger voor notenpasta als je allergisch bent voor noten, maar gebruik dan altijd een zuur om de bicarbonaat te laten reageren of vervang het door bakpoeder.
Droog, gortdroog
Het kan gebeuren dat je baksels droog uitvallen. Gortdroog zelfs. Tot recentelijk overkwam mij dit ook geregeld. Ik heb hier twee verklaringen voor. Het eerste is kokosmeel. Kokosmeel absorbeert ontzettend veel vocht en houdt het vast. Dus gebruik altijd minder kokosmeel dan je nodig hebt. Per drie eetlepels kokosmeel moet je rekenen op 4 eieren en vaak ook nog een beetje extra melk.
Iets anders dat me opviel was dat wanneer ik kokosolie gebruikte in plaats van boter, het eindresultaat ook droger was. Sinds ik in ieder geval een deel van de kokosolie vervang door boter, is dit euvel verholpen. Als je helemaal geen lactose mag, maar dit probleem ook gemerkt heb, kun je bijvoorbeeld een banaan of wat ongezoete appelmoes toevoegen. Hierdoor wordt je cake ook heerlijk smeuig!
Weinig smaak
Zal ik jullie een trucje verklappen? Weet je hoe je altijd gezegd werd dat je de specerijen met het meel moest mengen, voordat je de eieren en boter toevoegde? Vergeet het maar! De beste manier om een hele goeie smaakverdeling te krijgen wanneer je met specerijen en zelfs vanille, werkt, is door dit samen met het zoet door de boter of kokosolie te roeren. Voeg eieren toe en schenk dit in de meel. Het vet zorgt ervoor dat de smaak van de specerijen beter uit de verf komt.
Gezonken fruit
Lekker hoor, een rozijnencake, maar minder leuk is het als je de cake aansnijdt en ze allemaal onderin de cake vindt! Fruit zakt naar de bodem van de cake tijdens het bakken als het te groot en/ of te nat is. Formaat rozijn is groot genoeg, groter dan dat en het is te zwaar en het beslag kan het niet ‘dragen’. Kleiner snijden dus. En als het fruit wat nat is, dep het eerst droog met een stukje keukenpapier en bestuif heel licht met een beetje kokosmeel of arrowrootpoeder. Dit zorgt ervoor dat het blijft plakken aan het beslag.
Kleverig deeg
Koekjes maken is van alle tijden. En de tijd komt er weer aan! Op de conventionele manier is dit niet heel moeilijk. Je maakt een standaard deeg, rolt dit uit en steekt er leuke figuurtjes uit. Met glutenvrij deeg is dit een stuk lastiger. Het kleeft namelijk niet aan elkaar maar wel aan je werkblad. Ja, precies. De oplossing is heel simpel, leg het deeg tien minuten in de vriezer voordat je het uitrolt. Zo kun je mooie, strakke figuurtje uitsteken en blijft er niks achter op je werkblad. Als je merkt dat je deeg weer kleverig wordt, rol je het weer op en gaat het terug in de vriezer. Een bijkomend voordeel van glutenvrij deeg is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het activeren van de gluten. Het zal dus niet snel taai worden!
Stevia of niet?
Wees voorzichtig met het vervangen van stevia voor een ander zoetmiddel. Ten eerste geeft een zoetmiddel als honing of kokosbloesemsuiker bulk aan het recept en reageert het in de oven met de andere ingrediënten waardoor je een bepaalde textuur krijgt. Ten tweede bindt een vloeibaar zoetmiddel het beslag ook iets en stevia doet dit niet. Je zult dus geen samenhangend beslag of koekjesdeeg krijgen op die manier. Beter is het dan om specifiek op zoek te gaan naar een recept wat gebruik maakt van stevia, in plaats van zelf uit te vogelen of het zou werken.
Uitgelopen
Soms wil je mooie hoopjes hebben als koekje, maar lopen ze hopeloos uit. Als dit gebeurt, kan het zo zijn dat de boter of kokosolie te warm was op het moment dat de koekjes de oven in gingen. Het loopt er dan uit waardoor je koekjes uitlopen en plat blijven in een plasje boter. Je kunt dit ondervangen door je koekjes eerst tien minuten in de vriezer te zetten voordat ze de oven in gaan. Zorg vervolgens dat je oven precies op temperatuur is (niet te laag, koekjes moet je snel bakken) en zet de koekjes uit de vriezer in de oven. De koude boter of kokosolie reageert met de hete lucht in de oven en creëert stoom in het koekje waardoor het mooi opbolt en luchtig wordt.
Niet knapperig
Ook in de wereld van alternatieve zoetmiddelen is het ene de andere niet. Als je een vloeibaar zoetmiddel gebruikt, zullen je koekjes bijvoorbeeld niet knapperig worden. Als je dat wel graag zou willen, gebruik dan een droog zoetmiddel als sucanat of kokosbloesemsuiker en roer dit samen met de boter goed door elkaar voordat je het meel toevoegt.
Dit zijn mijn top tips voor betere baksels! Door schade en schande ben ik wijzer geworden, maar ik hoop nog wijzer te worden door jullie top tips! Waar ben jij achtergekomen wat een nog beter baksel oplevert of juist dure misbaksels voorkomt? Deel het hieronder!
Wil meer handige tips? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Elke maand een ander thema, hele mooie aanbiedingen en interessante artikelen exclusief voor de nieuwsbrieflezers. Mis het niet!
Alied zegt
De kokosmarcronen, worden altijd zo droog, wat moet ik doen
Rose zegt
moet sinds kort glutenvrij eten dit lijkt me een goed recept ga het dan ook uitproberen (amandelkoekjes) en vind je tips erg handig
adrielle zegt
Thanks! vooral dat gort droge!
Kristel zegt
Ik kan je geen extra tips bezorgen, helaas, maar mis wel eentje in je lijst. Koekjes maken met kokosolie namelijk. Er wordt dan aangeraden je deeg een tijdje in de koelkast te leggen (jij legt ze zelfs in de diepvries dus) maar dan is dat deeg dus enorm hard en krijg je er niks meer mee gedaan! Wat doe je dan daarmee? Weer laten smelten, sja.. Ik heb al gehad dat dit niet lukte, net te fris in huis. Daar sta je dan :-/
Heleen Quantrill zegt
Leg het net zo lang in de koelkast of vriezer dat het dus koud is, en de kokosolie of boter ook, maar nog wel te bewerken. Niet vergeten dus 😉 10 minuten is een richtlijn, je moet er inderdaad wel mee kunnen werken!