Zelfgemaakte kruidenmengsels zijn ideaal wanneer je ‘pakjes en zakjes’ wilt vermijden. Tegenwoordig zijn er best veel goeie kruidenmengsels te krijgen, maar door ze zelf te maken heb je helemaal in de hand wat er in gaat, hoeveel zout je toevoegt en hoe pittig je het zou willen hebben. Met ‘fabrieksmengsels’ heb je dat niet. Mijn top 5 zelfgemaakte kruidenmengsels deel ik daarom graag hier met jullie.
Soorten Zelfgemaakte Kruidenmengsels
Zelf koop ik graag kruiden en specerijen in bulk om dat als basis te gebruiken voor mijn zelfgemaakte kruidenmengsels. Een deel vries ik in, een ander deel bewaar ik koel en donker op de vloer van mijn kelderkast. Op die manier blijven ze tot wel een jaar goed en smakelijk. Met deze kruidenmengsels kan ik heel veel kanten op qua smaak. Man- en zoonlief voegen graag chilivlokken toe voor extra pit, dochterlief houdt juist van meer peper.
Qua variaties in kruidenmengsels beperk ik mijzelf expres tot vijf verschillende soorten. Dan weet ik zeker dat ik ze regelmatig zal gebruiken en dat ze ook daadwerkelijk op gaan. Dus als jij je nog niet eerder aan zelfgemaakte kruidenmengsels hebt gewaagd, kan ik het je van harte aanbevelen! Het is een leuk én lekker klusje!
Tips en Opmerkingen
Onderstaande hoeveelheden zijn gemeten met een reguliere eetlepel. Als je een eetlepel van een maatlepelring gebruikt, zal het gewicht afwijken. Voor de smaak maakt dit niet uit, als je steeds dezelfde lepel gebruikt. De verhoudingen blijven dan goed.
Ik voeg zout toe omdat het dan langer te bewaren is (zout is een conserveermiddel) en ik vind het makkelijker om te gebruiken, maar dit is niet verplicht om toe te voegen. Liever geen zout dus? Laat het achterwege en gebruik alleen de kruiden en specerijen.
Tip: Zoek je een lekker kruidenmengsel voor zoete toepassingen? Check dan mijn zelfgemaakte pumpkin spice mix!
Kruidenmengsel voor Rundvlees
Dit kruidenmengsel heeft krachtige smaken van laurier, jeneverbes en kruidnagel. Rundvlees kan qua smaak best wat hebben, dus wees niet te zuinig met het kruiden van het vlees. Ik gebruik dit mengsel met rundergehakt, stoofvlees en op biefstukpuntjes om te roerbakken.
Voor 300 gram Kruidenmengsel voor Rundvlees:
- 4 eetlepels zeezout (60 gram)
- 3 eetlepels grof gemalen zwarte peper (45 gram)
- 3 eetlepels knoflookpoeder (45 gram)
- 1 eetlepel paprikapoeder (15 gram)
- 3 eetlepels uienpoeder (45 gram)
- 2 eetlepels gemalen koriander (30 gram)
- 1 eetlepel gemalen laurier (15 gram)
- 1 eetlepel tijm (15 gram)
- 1 eetlepel gemalen rozemarijn (15 gram)
- 1 eetlepel komijnzaadjes (15 gram)
Kruidenmengsel voor Gevogelte
Kip en kalkoen heeft een delicatere smaak dan rundvlees en is erg lekker met mild-pittige smaken van kurkurma, kaneel en koriander. Tip: wrijf de kip hier een half uurtje tot een uur voordat je het gaat bakken, mee in als een soort marinade! Tip 2: Vervang de fenegriekzaadjes voor komijnzaadjes voor een heerlijke Tex-Mex smaakcombi!
Voor 275 gram Kruidenmengsel voor Gevogelte:
- 4 eetlepels zeezout (60 gram)
- 2 eetlepels gemberpoeder (30 gram)
- 1 eetlepel venkelzaadjes (15 gram)
- 2 eetlepels gemalen fenegriek (30 gram)
- 2 eetlepels gemalen mosterdzaad (30 gram)
- 3 eetlepels kurkuma (45 gram)
- 1 eetlepel paprikapoeder (15 gram)
- 2 eetlepels kaneelpoeder (30 gram)
- 1 eetlepel kardemompoeder (15 gram)
- 1 theelepel korianderzaadjes (5 gram)
Kruidenmengsel voor Vis
Vis is erg lekker in combinatie met dille en citroen. Ik wijk hier niet van af, want waarom zou je iets veranderen als het gewoon heel erg lekker is? 🙂 Het geheim van dit kruidenmengsel is het gebruik van fijngesneden citroenschil. Dit koop ik bij Van Beekum en het is erg handig in gebruik, omdat het die scherpe citroensmaak geeft zonder dat je er altijd verse citroenen voor in huis hoeft te hebben.
Voor 250 gram Kruidenmengsel voor Vis
- 4 eetlepels zeezout (60 gram)
- 4 eetlepels gedroogde fijngesneden citroenschil (60 gram)
- 2 eetlepels gemalen zwarte peper (30 gram)
- 2 eetlepels knoflookpoeder (30 gram)
- 1 eetlepel dragon (15 gram)
- 1 eetlepel dille (15 gram)
- 1 eetlepel rozemarijn, fijn gehakt (15 gram)
- 1 eetlepel gemberpoeder (15 gram)
Kruidenmengsel voor Rauwkost
Dit is mijn favoriete kruidenmengsel! Ik maak hier heerlijke dressings van voor over de salade of strooi het zo over tomaten, komkommer en paprika als een lekkere snack of bijgerecht bij de barbecue. Het geheim van déze kruidenmix is gerookt Deens zeezout. Ik maakte dit kruidenmengsel voorheen met grof zeezout, maar dit vond ik te grof om zo over de groente heen te strooien. Deens gerookt zeezout heeft een milde rooksmaak en de zoutkorrel smelt makkelijk zodat je niet steeds in bremzoute korrels bijt.
Voor 210 gram Kruidenmengsel voor Rauwkost
- 4 eetlepels gerookt Deens zeezout (60 gram)
- 3 eetlepels gedroogde peterselie (45 gram)
- 2 eetlepels gedroogde munt (30 gram)
- 2 eetlepels tijm (30 gram)
- 2 eetlepels gedroogde bieslook (30 gram)
- 1 eetlepel kurkuma (15 gram)
Kruidenmengsel voor Guacamole
Een lekker kruidenmengsel voor guacamole bleek ook een schot in de roos. We eten geregeld avocado, maar de kinderen vinden de pure avocado smaak niet echt lekker. Dit kruidenmengsel – wederom op basis van dat gerookte zeezout – blijkt een hit te zijn! Lekker om guacamole van te maken met verse tomaat en koriander, maar ook gewoon om over een geprakte avocado op brood te strooien. Zoonlief strooit dit ook over zijn eieren en zelfs over de boter op zijn cracker.
Voor 225 gram Kruidenmengsel voor Guacamole
- 4 eetlepels gerookt Deens zeezout (60 gram)
- 3 eetlepels nigellazaadjes (45 gram)
- 3 eetlepels paprikapoeder (45 gram)
- 2 eetlepels gemalen peper (30 gram)
- 2 eetlepels sesamzaadjes (30 gram)
- 1 eetlepel kurkuma (15 gram)
Zelfgemaakte Kruidenmengsels Bewaren
Als het even kan bewaar je de zelfgemaakte kruidenmengsels in donkere potjes en/ of in een donkere kast. Met name de specerijen zijn gevoelig voor lucht en licht, dus draai altijd de deksel er op en zorg dat je ze regelmatig gebruikt zodat ze niet ‘over datum’ raken.
Over die datum: bekijk wat de vroegste THT datum is op de kruiden en specerijen die je gekocht hebt. Houd dit aan als de THT datum van je zelfgemaakte kruidenmengsels.
Maak jij wel eens je eigen kruidenmengsel? En heb je een lekker recept? Deel het hieronder!
Laat een reactie achter