Lekker plantaardig: Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki

Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki

Dit is een gast-recept van Chantal, blogster bij Een Beetje Groener. Deze Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki zijn helemaal plantaardig! Veel leesplezier!

Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki

Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki

Dit gerecht at ik voor het eerst in Turkije een jaar of 8 geleden. Niet in een luxe all-inclusive hotel, maar gewoon op een terras van een simpel, lokaal restaurant in een klein kustplaatsje. Een menukaart was er eigenlijk niet, dus de chef bepaalde wat er op tafel kwam.
Dat hebben we geweten! Heel de tafel werd vol gezet met brood, dips, salades, lahmacun (Turkse pizza), en ook heerlijke mercimek köfte. Simpele langwerpige hapjes gemaakt van rode linzen, een zeer fijne soort bulgur en heel veel smaakmakers! 

Destijds begon ik net met af en toe plantaardig eten en van deze köfte was ik gelijk fan. 

Inmiddels eet ik grotendeels plantaardig en maak ik dit recept nog regelmatig! Het laat zien hoe je met vrij simpele en goedkope ingrediënten iets op tafel kan toveren wat ontzettend lekker is. 

Wat zijn ze lekker, Köfte!

Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki 2

De köfte zijn zacht, kruidig en licht pittig. Je serveert ze koud, in een slablad. Dit maakt het ideaal voor een warme dag waarop je wel wat verfrissing kan gebruiken. Serveer er eventueel frisse komkommer, tomaat en pitabrood of Turks brood bij voor wat extra vulling. 

De vegan tzatziki is niet Turks, maar past wel perfect bij de smaak van de köfte.

Wist je dat het ontzettend makkelijk (en vooral heel erg lekker!) is om zelf tzatziki te maken die helemaal plantaardig is? 

Houd je nog köfte over? Lucky you! Je kan het rustig nog één of twee dagen in de koelkast bewaren. De smaken zullen alleen maar beter intrekken. Neem ze lekker mee naar je werk of opleiding, of snack er af en toe één tussendoor. Een heerlijk fris gerecht voor de warmere dagen! 

Wil je meer inspiratie voor plantaardig eten? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan mijn blog, Een Beetje Groener! (https://EenBeetjeGroener.nl). Hopelijk tot ziens! 

Zo maak je Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki

Ingrediënten voor ongeveer 15-16 köfte:

Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki 3
  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • 120 gram Köftelik bulgur (Hele fijne bulgur, te vinden in het schap met Turkse producten of bij een Turkse supermarkt)
  • Halve liter water
  • 1 ui 
  • 2 tenen knoflook 
  • 5 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje tomatenpuree van 70 gram 
  • Bos peterselie, ongeveer 40 gram 
  • Chilivlokken of pul biber (Turks chilivlokken mengsel) naar smaak
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • Zout naar smaak 
  • 2 kleine kropjes baby romaine sla

Ingrediënten voor de Tzatziki:

vegan tzaziki
  • 250 gram Plantaardige ongezoete soja yoghurt (ik gebruik die van Albert Heijn huismerk) Opmerking van Heleen: Of maak je eigen!
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uipoeder
  • 2 theelepels gedroogde of verse dille
  • Klein stukje geraspte komkommer, ongeveer 25 gram
  • Zout en peper naar smaak

Optioneel:

  • Pita brood of Turks brood
  • Schijfjes komkommer
  • Stukjes tomaat

Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki maak je zo!

  1. Spoel de gedroogde linzen goed af onder de kraan en breng ze met de halve liter water aan de kook. Als het water kookt, zet het vuur dan laag en laat de linzen ongeveer een kwartier doorkoken tot ze heel zacht zijn en bijna al het water hebben opgenomen. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen!
  2. Pel intussen de ui en knoflook. Hak de ui in kleine stukjes en pers de knoflook. Doe de ingrediënten in een kom. 
  3. Hak de peterselie fijn en voeg toe aan de kom. Voeg ook de citroensap, olijfolie, tomatenpuree, chilivlokken, komijnpoeder en zout toe en roer door elkaar.
  4. Als de linzen zacht zijn en al het water hebben opgenomen roer je de bulgur door de linzen en zet je het mengsel opzij om af te koelen.
  5. Als het linzenmengsel is afgekoeld, voeg je het kruidenmengsel er aan toe. Meng dit goed door elkaar. Het moet een stevig mengsel worden wat goed aan elkaar plakt. Proef vooral tussendoor. Mis je wat zout of pit? Voeg dan wat extra zout of chilivlokken naar smaak toe.
  6. Vorm nu met je handen een soort cilindervormige hapjes en leg deze op borden. Indien je ze nog niet direct wil eten, dek ze dan af en zet ze in de koelkast. Ze zullen dan wat steviger worden en de smaken trekken goed in. 
  7. Vlak voor het serveren was je de romaine sla en leg de slablaadjes apart op een bord
  8. Maak de Tzatziki door de plantaardige yoghurt te mengen met citroensap, uipoeder, knoflookpoeder, gedroogde dille, versgemalen peper en zout naar smaak. Pel en pers een teentje knoflook en voeg dit toe aan de tzatziki. Rasp een stukje komkommer en roer dit ook door de tzatziki. 
  9. Dien de Turkse mercimek köfte met vegan tzatziki op met de slabladeren. Optioneel serveer je er pitabrood of Turks brood, schijfjes komkommer en stukjes tomaat bij. 

Eet smakelijk!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Nummer 5 met allemaal eten erin
Gezond eten

Wat is de Schijf van 5? Ontdek het hier

De Schijf van 5 is een wetenschappelijk onderbouwd voedingsmodel dat door het Voedingscentrum is ontwikkeld om gezond eten eenvoudiger te maken. Het biedt duidelijke richtlijnen die zijn gebaseerd op onderzoek naar voeding en gezondheid. Zoals je misschien weet, helpt het je om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik vind

Lees verder »
ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »
file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »