De achtste week van de Uitdaging Echt Eten is aangebroken! Het gaat lekker zo! Nog een paar weken en dan kunnen we weer genieten van het voorjaarszonnetje. Ik weet het, het is nu nog koud en het sneeuwt zelfs nog van tijd tot tijd, maar dat mag het plezierige vooruitzicht niet bederven! Maar ik zal de eerste zijn om toe te geven ontzettend uit te kijken naar warmer en zonnig weer. Ik merk het momenteel vooral aan mijn huid. Bleek, kleine pukkeltjes en droog. Ik kan gewoonweg niet meer vet eten zonder er op een andere manier (op de WC) last van te krijgen en smeren heeft al totaal geen zin bij mij. Ik wil zon op mijn vel! En warme temperaturen die niet afkomstig zijn van de centrale verwarming!
Maar wie van winter naar voorjaar wil, zal eerst door maart heen moeten. Nog even doorbijten dus! En we kunnen het ook van een andere kant bezien: Door op voeding te blijven letten, getrouw onze levertraan en vitamine C te blijven slikken en onnodige verzorgingsproducten uit de badkamer te weren, bereiden we onze huid optimaal voor op de zon. Ik heb afgelopen jaar maar één keer gesmeerd en dat was omdat we echt een hele dag op het strand waren. En we hebben toch best een goeie zomer gehad! Gewoon rustig aan opbouwen, schaduw opzoeken als het te heet wordt en niet uren liggen bakken.
En natuurlijk gezond eten! Want aan de huid is te zien hoe gezond iemand is. Ik noemde al de pukkeltjes waar ik nu ‘last’ van heb en dat klopt: mijn afweersysteem is wat in de lappenmand en ik merk dat ik niet echt veel energie heb. Het laatste dat mijn lichaam nu wil doen, is dus energie steken in het mooi glad en glanzend houden van mijn velletje. Jammer voor mij, goed voor mijn afweersysteem.
Goed eten dus. Eten voor je gezondheid. Bewust eten. Niet alleen maar letten op gewicht, maar letten op tekenen van je gezondheid of je iets extra’s nodig hebt of bepaalde voedingsmiddelen wellicht een tijdje moet laten.
Na onze week in Engeland is dat weer extra aan het licht gekomen. Mijn schoonouders hebben een ontzettend slechte gezondheid en een voedingspatroon dat er alles aan doet om die status quo niet te veranderen. Hoewel wij niet bepaald ongezond gegeten hebben, werd het ons allebei toch weer duidelijk wat een impact voeding, beweging en stressbeheersing op je gezondheid hebben.
Zozeer zelfs dat Simon zelf met wat suggesties voor het komende weekmenu kwam! Dat wil wat zeggen! Zelf wil ik deze week en volgende week gaan experimenteren met meer Paleo vriendelijke snacks en lunches voor ons allemaal. Variatie is heel belangrijk en sinds het nieuwe jaar begonnen is, hebben we daar weinig aan gedaan. Ik merk dat ook in de kinderen. Ze hebben steeds ‘honger’, maar vragen eerst naar koolhydraatrijke voedingsmiddelen als crackers, muffins of chips. Ik geef hier zeker niet altijd aan toe, maar ik zie het wel als een teken dat ze mogelijk niet genoeg bouwstoffen binnenkrijgen.
Meer eiwitten dus! Gekookte eieren, tonijn uit blik, avocado’s en macadamia’s. De kinderen krijgen ook wel gedroogde worst mee en ik zal deze week kip jerky voor Simon maken. Als dat werkt, is dat ook een supersnack om mee te nemen naar werk. En mogelijk dat hij dan open staat voor zalm jerky (jerky is gedroogd vlees of vis). Hij eet (nog) geen rood vlees, dus dit zijn dan de eerste alternatieven wat hem betreft.
Ik heb er in ieder geval weer zin aan! Meer groenten, meer vers, meer vis en ik wil zeewier gaan introduceren als een goeie bron van jodium voor ons allemaal. Kijken hoe dat bevalt. Iemand ervaring? Het bakken geloof ik wel even voor nu. Na alle traktaties van afgelopen week en de bak escapades van de weken ervoor, wil ik me nu richten op andere dingen. Leuk! Hopelijk krijg ik deze week ook bericht van de boer over orgaanvlees van hun biologische koeien. Boordevol voedingsstoffen, dus dat is ook iets dat ik zeker meer wil invoeren. Mogelijk met de slow cooker? Ik zal het bekijken.
Weekmenu 25 februari t/m 3 maart
Ontbijt: Gekookte eieren, glutenvrije pap, smoothies, tropisch fruit (vanwege de verteringsenzymen), overslaan
Lunch
Maandag: Broccolisoep met kippenbouillon
Dinsdag: Paleo Wraps met avocado, spek en sla (recept volgt)
Woensdag: Gebakken lever, champignons en ui
Donderdag: Ei muffins
Vrijdag: Gerookte zalm, haring of makreel met zuurkool
Zaterdag: Gebakken eieren, omelet
Zondag: Geroosterde kip met groenten
Avondeten
Maandag: Gehaktballetjes met broccolisaus
Dinsdag: Kip curry op basis van kokosmelk
Woensdag: Thaise zeevruchten met rijst en groenten
Donderdag: Dikke pap (Simon is uithuizig)
Vrijdag: Paleo Pizza
Zaterdag: Ei muffins
Zondag: Restjes
Snacks: Kaas, komkommer, fruit, noten, gedroogd fruit, gevulde eitjes, olijven, crackers, guacamole
Acties deze week
- Verse kippenbouillon maken, ik vond nog maar 1 liter in de vriezer. Deze maak ik aanstaande zondag van het karkas van de geroosterde kip.
- Ei muffins maken. Ik wil 24 stuks maken en de helft invriezen voor laten gebruik. De kinderen eten maar 1 keer op school deze week. De muffins zijn daar dus ook voor bedoeld.
Nou, ik ben gemotiveerd om de komende 7 weken (ongeveer) aan te pakken en nieuwe dingen uit te gaan proberen!
En jullie? Wat zouden jullie nog uit willen proberen? Hebben jullie last van het onaangename weer? Merken jullie daar lichamelijk ook nog iets van?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Alexandra zegt
Tja, ik vind het ook nogal lastig. Wij eten gezond (denk ik want er zijn zoveel tegenstrijdige berichten op internet te vinden over wat nu gezond is)geen vlees maar wel regelmatig vis en eieren en veel groente. Geen brood maar soep, salades en rijstcrackers. En zo nu en dan snoepen van amandelmeelbaksels en havermoutcake. Toch nog steeds allerlei klachten, verkoudheid, doofheid en weinig energie. Om (soms) moedeloos van te worden. Dus ja, laat die zon maar heel snel komen!
Echt eten, puur koken zegt
Ik zit hier ook in een dipje. Ik heb last van een onderhuids virus dat er maar niet uit wil komen. Ik voel me daardoor wat minder geinspireerd, minder zin in uitproberen.
Cirelle zegt
Herkenbaar! Hoewel het gezonde eten en de levertraan me al een stuk beter door de winter heeft geholpen dan voorgaande winters, begint het weer me nu wel parten te spelen. De winterdepressie, lagere weerstand en futloosheid slaan in, en mijn trek naar ‘slechte’ koolhydraten is plots terug. Zodra het zonnetje weer tevoorschijn komt ben ik zo veel mogelijk buiten te vinden, ik ben dit beu! Als iemand nog tips heeft om de komende weken door te komen, zijn die méér dan welkom! Groetjes, Cirelle
Sandra zegt
Ik heb ook een heel gevoelige huid, met soms eczeem. Afgelopen vrijdag ben ik te lang buiten geweest in de snijdende kou en hierna meteen jeukende, rode uitslag in mijn gezicht en hals. Ik merk dat mijn huid vooral slecht tegen het grote verschil in warmte tussen binnen en buiten kan. Als ik al eczeem heb – afgelopen jaren is het sterk verminderd- is het in de winter. Zon, zee en strand zijn weldadig voor mijn huid. Dus dat jij verlangt naar de zon, daar kan ik me ook wel in vinden.
Anonymous zegt
Ook hier een winterdipje, gewoon niet zoveel zin in dingen. Althans man en kids, zelf heb ik geen klagen. Maar die zon mag toch echt wel komen. Ik heb ook wel het voornemen om wat meer de “hartige” kant op te gaan. wij eten hier best veel koolhydraten in de vorm van amandelmeel en kokosmeel. Het wordt denk ik wel lastig met 4 zoete kauwers in huis. Ik sta open voor alle suggesties, kijken of we dit roer ook weer iets om kunnen gooien. Gr. Adrielle
Anonymous zegt
Hoi,
Ik kan ook niet wachten tot de zon zich weer eens laat zien en dan lekker naar buiten! Natuurlijk doet gezonde voeding heel veel, maar lichaamsbeweging, zonlicht en ontspanning uiteraard ook! Persoonlijk doe ik veel te weinig aan lichaamsbeweging. Ik merk dat mijn man, die een veel ongezonder eetpatroon heeft maar veel meer in beweging is (op zijn werk) veel meer energie over heeft! Ze zeggen wel dat niet bewegen even funest is als roken. Dus mijn goede voornemen is: vanaf vandaag weer elke avond op de hometrainer en zodra het mooi weer is weer op de fiets buiten!
Succes allemaal!
Groetjes,
Margreet
Lot zegt
Ik begrijp eigenlijk niet zo goed hoe het dan komt dat je afweersysteem niet zo goed is op het moment. Je eet al zeer bewust, neemt extra vitamines etc. en smeert je huid ook, ik neem aan dat het vochtgehalte in huis ook in de gaten wordt gehouden. Het kan dan toch niet alleen de zon zijn die je mist? Hoe was het dan de jaren dat je nog niet zo met bewust eten bezig was en wat is er nu dan wel anders.
Zelf heb ik vorig jaar heel veel jeuk gehad van netelroos en zelfs 2 kuren prednizon geslikt, maar een groot deel werd volgens de dermatoloog ook veroorzaakt door stess van de jaren ervoor die eruit kwam. Ook droge huid en te laag vochtgehalte in huis was mede een oorzaak. Dit haar houd ik de vochtmeter goed in de gaten, en gebruik elke dag de plantenspuit en smeer met kokos- of rijstolie mijn huid in. Eten goed ik voor 80% goed, de uitzonderingen zijn gewone chocolade 1x per week en gewoon brood.
Anya zegt
http://www.zeewierwijzer.nl/recepten-met-zeewier/alle-recepten/miso-soep.html
goed recept.
Anya zegt
Zelf verse misosoep maken is nog beter. Ik doe het regelmatig, heel gezond! Groet….
izerina zegt
Ik kijk uit naar je recepten van het uitproberen van zeewier.Zelf kom ik nog niet verder dan bovengenoemd meekoken.En ik heb het gevoel,dat het naar buiten moeten met de hond in letterlijk weer en wind op dit moment goed is voor mijn gezondheid.
James zegt
Ben reuze benieuwd naar de orgaanvlees ervaringen en recepten.
Wat het zeewier betreft ben ik gewoon begonnen vers zeewier door salade te doen. Bij o.a. Ekoplaza vond ik van die bakjes verse kombu en wakame. Deze voor gebruik wel goed spoelen daar het in zout ligt.
Heel lekker vind ik nog altijd een salade van rijst noedels of mung bonen noedels, ‘baby leaves’ sla, zeewier en een passende dressing.
Heb ooit een veldsla melange bebruik (weet niet meer welke) maar die vond ik te ‘aardig’ smaken met zeewier.
Onlangs ook een, wat genoemd werd ‘wilde rijst’ salade met zeespaghetti gegeten, vond deze niet ‘wierig’ smaken, of er zat te weinig in… zal daar zelf nog eens mee moeten ‘hobbyen’.
Overigens, gewoon van die nori vellen voor sushi gesnipperd door een salade om aan de smaak te wennen is misschien ook een idee.
Kijk uit naar jou ervaringen.
Tabitha zegt
Je kunt een stukje gedroogde zeewier laten meekoken met groentes, (of gekookte kip) of als bouillon gebruiken. Je hebt hierdoor geen zout of iets meer nodig, want dit is al smakelijk genoeg!