Uitdaging Echt Eten week 8: Weekmenu en Motivatie

De achtste week van de Uitdaging Echt Eten is aangebroken! Het gaat lekker zo! Nog een paar weken en dan kunnen we weer genieten van het voorjaarszonnetje. Ik weet het, het is nu nog koud en het sneeuwt zelfs nog van tijd tot tijd, maar dat mag het plezierige vooruitzicht niet bederven! Maar ik zal de eerste zijn om toe te geven ontzettend uit te kijken naar warmer en zonnig weer. Ik merk het momenteel vooral aan mijn huid. Bleek, kleine pukkeltjes en droog. Ik kan gewoonweg niet meer vet eten zonder er op een andere manier (op de WC) last van te krijgen en smeren heeft al totaal geen zin bij mij. Ik wil zon op mijn vel! En warme temperaturen die niet afkomstig zijn van de centrale verwarming!

Maar wie van winter naar voorjaar wil, zal eerst door maart heen moeten. Nog even doorbijten dus! En we kunnen het ook van een andere kant bezien: Door op voeding te blijven letten, getrouw onze levertraan en vitamine C te blijven slikken en onnodige verzorgingsproducten uit de badkamer te weren, bereiden we onze huid optimaal voor op de zon. Ik heb afgelopen jaar maar één keer gesmeerd en dat was omdat we echt een hele dag op het strand waren. En we hebben toch best een goeie zomer gehad! Gewoon rustig aan opbouwen, schaduw opzoeken als het te heet wordt en niet uren liggen bakken.

En natuurlijk gezond eten! Want aan de huid is te zien hoe gezond iemand is. Ik noemde al de pukkeltjes waar ik nu ‘last’ van heb en dat klopt: mijn afweersysteem is wat in de lappenmand en ik merk dat ik niet echt veel energie heb. Het laatste dat mijn lichaam nu wil doen, is dus energie steken in het mooi glad en glanzend houden van mijn velletje. Jammer voor mij, goed voor mijn afweersysteem.

Goed eten dus. Eten voor je gezondheid. Bewust eten. Niet alleen maar letten op gewicht, maar letten op tekenen van je gezondheid of je iets extra’s nodig hebt of bepaalde voedingsmiddelen wellicht een tijdje moet laten.

Na onze week in Engeland is dat weer extra aan het licht gekomen. Mijn schoonouders hebben een ontzettend slechte gezondheid en een voedingspatroon dat er alles aan doet om die status quo niet te veranderen. Hoewel wij niet bepaald ongezond gegeten hebben, werd het ons allebei toch weer duidelijk wat een impact voeding, beweging en stressbeheersing op je gezondheid hebben.

Zozeer zelfs dat Simon zelf met wat suggesties voor het komende weekmenu kwam! Dat wil wat zeggen! Zelf wil ik deze week en volgende week gaan experimenteren met meer Paleo vriendelijke snacks en lunches voor ons allemaal. Variatie is heel belangrijk en sinds het nieuwe jaar begonnen is, hebben we daar weinig aan gedaan. Ik merk dat ook in de kinderen. Ze hebben steeds ‘honger’, maar vragen eerst naar koolhydraatrijke voedingsmiddelen als crackers, muffins of chips. Ik geef hier zeker niet altijd aan toe, maar ik zie het wel als een teken dat ze mogelijk niet genoeg bouwstoffen binnenkrijgen.

Meer eiwitten dus! Gekookte eieren, tonijn uit blik, avocado’s en macadamia’s. De kinderen krijgen ook wel gedroogde worst mee en ik zal deze week kip jerky voor Simon maken. Als dat werkt, is dat ook een supersnack om mee te nemen naar werk. En mogelijk dat hij dan open staat voor zalm jerky (jerky is gedroogd vlees of vis). Hij eet (nog) geen rood vlees, dus dit zijn dan de eerste alternatieven wat hem betreft.

Ik heb er in ieder geval weer zin aan! Meer groenten, meer vers, meer vis en ik wil zeewier gaan introduceren als een goeie bron van jodium voor ons allemaal. Kijken hoe dat bevalt. Iemand ervaring? Het bakken geloof ik wel even voor nu. Na alle traktaties van afgelopen week en de bak escapades van de weken ervoor, wil ik me nu richten op andere dingen. Leuk! Hopelijk krijg ik deze week ook bericht van de boer over orgaanvlees van hun biologische koeien. Boordevol voedingsstoffen, dus dat is ook iets dat ik zeker meer wil invoeren. Mogelijk met de slow cooker? Ik zal het bekijken.

Weekmenu 25 februari t/m 3 maart
Ontbijt: Gekookte eieren, glutenvrije pap, smoothies, tropisch fruit (vanwege de verteringsenzymen), overslaan

Lunch
Maandag: Broccolisoep met kippenbouillon
Dinsdag: Paleo Wraps met avocado, spek en sla (recept volgt)
Woensdag: Gebakken lever, champignons en ui
Donderdag: Ei muffins
Vrijdag: Gerookte zalm, haring of makreel met zuurkool
Zaterdag: Gebakken eieren, omelet
Zondag: Geroosterde kip met groenten

Avondeten
Maandag: Gehaktballetjes met broccolisaus
Dinsdag: Kip curry op basis van kokosmelk
Woensdag: Thaise zeevruchten met rijst en groenten
Donderdag: Dikke pap (Simon is uithuizig)
Vrijdag: Paleo Pizza
Zaterdag: Ei muffins
Zondag: Restjes

Snacks: Kaas, komkommer, fruit, noten, gedroogd fruit, gevulde eitjes, olijven, crackers, guacamole

Acties deze week 

  1. Verse kippenbouillon maken, ik vond nog maar 1 liter in de vriezer. Deze maak ik aanstaande zondag van het karkas van de geroosterde kip.
  2. Ei muffins maken. Ik wil 24 stuks maken en de helft invriezen voor laten gebruik. De kinderen eten maar 1 keer op school deze week. De muffins zijn daar dus ook voor bedoeld. 

Nou, ik ben gemotiveerd om de komende 7 weken (ongeveer) aan te pakken en nieuwe dingen uit te gaan proberen!

En jullie? Wat zouden jullie nog uit willen proberen? Hebben jullie last van het onaangename weer? Merken jullie daar lichamelijk ook nog iets van? 

Meer inspiratie nodig? Dan kan ik je mijn kookboeken van harte aanbevelen. Meer lekkere en eenvoudige recepten zonder geraffineerde suiker, gluten of lactose. Alle begin is moeilijk, ook met gezond en onbewerkt eten, maar een goed kookboek zal je daar zeker bij op weg helpen! Klik hier voor meer informatie en bestellen. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

2 bakken rozenbottel thee
Gezond eten

Is rozenbottelthee gezond? Ontdek de voordelen

Rozenbottelthee. Het klinkt misschien ouderwets, maar laat je niet misleiden. Deze thee, gemaakt van de vruchten van de rozenplant, is een echte vitaminebom. Vooral als je kijkt naar de hoeveelheid vitamine C die erin zit. Maar is het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we daar eens dieper

Lees verder »
wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »