Dikkoek. Kijk da’s nou nostalgie! Mijn familie komt van Urk en waar de Groningers Poffert hebben en de Friezen Boffert, hebben de Urkers Dikkoek. Het principe is hetzelfde: zelfrijzend bakmeel, rozijnen, melk en een ei. Maar bij dikkoek wordt er onderin de tulbandvorm een laag ontbijtspek gelegd en meegebakken. Heerlijk! De dikkoek moet lang garen: wel anderhalf uur. Daarom werd het vaak op een petroleum stelletje gezet. Echt pure nostalgie!
Toen ik laatst een wonderpan kreeg, was het eerste wat ik daarom wilde maken een dikkoek! Maar dan niet op basis van meel. Ik zal het originele recept hier wel delen, maar ik heb dit aangepast zodat het graanvrij is. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ondanks dat de graanvrije versie errug verrotte lekker was, het toch (uiteraard) niet zo smaakte als vroegah. Dus daarom mijn aanbeveling: als je geen serieuze aandoening hebt waardoor je echt geen graan en/ of melkproducten mag hebben, moet je een dikkoek gewoon maken zoals ‘ie hoort: met zelfrijzend bakmeel.
Dikkoek - Graanvrij en Lactosevrij
Ingrediënten
- 250 gram amandelmeel
- 2 el psyllium vezels
- 150 gram krenten rozijnen en stukjes abrikoos (in totaal)
- 1/2 tl zout
- 1/2 bicarbonaat
- 1 el appelcider azijn
- 1 ei
- Een flinke scheut rijstemelk amandelmelk, kokosmelk
- Kokosolie om in te vetten
Instructies
- Doe de droge ingrediënten in een kom en roer even om.
- Doe het ei en de appelcider azijn erbij en schenk vervolgens net genoeg melk erbij totdat er een stevig beslag ontstaat.
- Stort het beslag in de ingevette vorm.
- Zet de wonderpan op het vuur en bak de dikkoek in ongeveer 60 minuten gaar.
Notities
Met amandelmeel moet je altijd oppassen dat het niet te heet wordt vanwege de onverzadigde vetzuren die het bevat. In de wonderpan is dit duidelijk minder een probleem, omdat een soort ‘slow cooker’ is.
Wil je liever toch de ouderwetse smaak? Een dikkoek maak je op basis van zelfrijzend bakmeel en eieren. Onderstaand recept kreeg ik van een lieve Urker vriendin van me. We zitten samen in een Whatsapp groep en toen ze dit recept deelde, waren de reacties bijzonder uitgesproken! Met name vanwege de hoeveelheid en de soort ingrediënten. Dus als je er toch vanaf ziet om deze dikkoek zo te maken 😉 wens ik je evengoed veel leesplezier!
Traditionele Dikkoek
Ingrediënten
- 1 pak zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 750 ml melk
- Ontbijtspek
- Stukje spekvet
- Handvol rozijnen
- Snufje zout
- Kaneel
- Saus:
- 1 liter melk
- 2 pakjes roompudding of:
- melk en stroop opwarmen en aanmaken met maizena.
Instructies
- Kluts de eieren en voeg dan het meel, zout en kaneel toe.
- Laat ondertussen de rozijnen even wellen, schenk ze af en roer ze door het beslag.
- Bak het spekvet in blokjes ui en bedek hiermee de bodem van het blik/ tulband/ pan inclusief het achtergebleven vet.
- Bedek dit met een laagje beslag.
- Leg hierop een paar plakjes ontbijtspek en bedek dat weer met beslag.
- Herhaal deze twee stappen tot het beslag op is.
- Bak de dikkoek op 160 graden in 90 minuten gaar.
- Serveer met custard of de aangemaakte melk met stroop.
- Eet smakelijk!
Je kan zeggen wat je wil, maar de dikkoek is wel suikervrij! 😀
Fijn weekend allemaal!
Zelf experimenteren met de wonderpan? Als lezer van Eet Goed Voel je Goed krijg je € 10,- korting in de webshop van De Wonderpan. Gebruik de kortingscode ‘eetgoed‘ bij het afrekenen om te profiteren!
Anneke Scholten zegt
Jacqueline,
Dat was dan met meel eieren melk krenten en gist in de olie op een petroleumstel om 2/5 uur te garen.
Serveren met boter en bruine suiker. Recept van 100 jaar oud. Dus geen zelfrijzend bakmeel, paneermeel, rozijnen of gesmolten boter.
Ik zoek nog steeds naar de juiste verhoudingen van het recept van 40 jaar geleden, zoals ik dat toen van een hoogbejaarde buurvrouw heb gehad.
Jacqueline zegt
Oh deze ga ik zeker proberen! Mijn oma maakte deze dikke koek altijd. En dat stond dan in zo’n ouderwetse emaille jus/braadpan uren op een petroleum stelletje in de keuken te garen.
Dank je wel! Hier ben ik blij mee!
Marry zegt
Wat leuk te lezen dat je moeder van Urk komt. Zelf geboren in Espel, dat is om de hoek.
Ik heb het opgeslagen, en zodra ik mijn pan heb ga ik dit denk ik uitproberen.
Dank voor het delen.