Paella is een echt vakantiegevoel-recept voor mij. Lekker met verse zeevruchten en uiteraard geurige saffraan!
Vakantiegevoel Thuis
Dit jaar zijn we vanwege de verhuizing niet op vakantie geweest in de zomervakantie. Simon heeft een aantal weken vrij genomen en die hebben we gebruikt om weer even wat meters te maken in en rond het huis. Lekker buiten in de tuin bezig en binnen bepaalde kamers goed opruimen en herindelen. We wonen alweer ruim acht maanden hier, dus inmiddels wordt het wel duidelijk welke kamers goed ingedeeld zijn en welke totaal niet…
Maar dat betekende niet dat we geen vakantie vierden. We hebben de kinderen tenslotte ook nog en die hadden wel behoefte aan een soort van vakantiegevoel. We hebben daarom de tent een poosje in de achtertuin opgezet, lichtjes opgehangen en lekker boven een vuurtje broodjes gebakken en marshmallows geroosterd. Erg gezellig en lekker kneuterig.
Vakantierecepten Namaken
Andere dingen die we gedaan hebben, was het opnieuw maken van gerechten die we op vakantie gegeten of zelf gemaakt hebben. Eentje daarvan was paella. Dit hebben we jaren geleden op een camping in Bretagne op een veel te klein gascomfoortje gemaakt. We waren nog jong, de kinderen piepjong en we dachten: dat doen we even! We haalden verse mosselen en grote garnalen op de lokale markt en ik had een buisje saffraan meegenomen.
Paella uit Bretagne
Paella is eigenlijk niet heel moeilijk om te maken, maar ik had het toentertijd nog nooit eerder gemaakt. Het was puur dat vakantiegevoel van boodschappen doen op een Franse markt en koken bij onze tent met uitzicht over de oceaan. Op de camping aangekomen, had onze buurman al vrij snel door wat we wilden klaarmaken. Onder het genot van een koud biertje en wat flauwe grappen (en zijn skottelbraai, want wij hadden helemaal geen geschikte pan!), kwam de paella ter voleinding en het resultaat was verrassend genoeg bijzonder smakelijk! Buurman en buurvrouw schoven ook aan en samen hebben we een ontzettend gezellige avond gehad. Zij vertrokken de volgende dag weer naar Nederland, wij bleven nog een week.
Dit is inmiddels meer dan tien jaar geleden en toen Simon voorstelde om te eten wat we altijd op vakantie ook eten, móest er natuurlijk paella gemaakt worden. Deze keer mét een fatsoenlijke pan en zonder hulp van de buurman. Sinds ik saffraan heb ontdek (lees hier meer over dit bijzondere specerij!), kook ik er geregeld mee. Het is bijvoorbeeld ook erg lekker in couscous. Maar in paella is het natuurlijk klassiek. Daarom vandaag mijn vakantierecept voor paella uit Bretagne!
Paella met Grote Garnalen en Mosselen
Equipment
- Paella pan of ruime, lage hapjespan
- Mosselpan of grote soeppan
Ingrediënten
- 1 kg verse mosselen
- olijfolie om in te bakken
- 250 gr garnalen
- 380 ml visfond
- ¼ gr saffraan
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 200 gr tomatenblokjes
- 150 gr geroosterde rode paprika
- 1 tl paprikapoeder
- 300 gr paellarijst
- 1 citroen
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Maak de garnalen schoon. Houd je niet van hele garnalen? Ga dan voor bevroren, gepelde garnalen en ontdooi ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Houd even apart.
- Spoel de mosselen schoon onder stromend water. Doe de mosselen in een mosselpan en stoom ze in 5 – 8 minuten gaar. Alle mosselen die dicht blijven, gooi je weg. Giet de mosselen af in een schenkbeker of ruime kom.
- Vul het kookvocht aan met de visfond tot je 800 ml hebt. Voeg de saffraan toe om de bouillon af te maken.
- Bak de garnalen in de paella pan met wat olijfolie totdat ze roze zijn. Dit duurt ongeveer 4 minuten. Haal ze uit de pan.
- Snipper de ui en knoflook terwijl de garnalen bakken. Fruit deze in de pan met wat extra olijfolie nadat je de garnalen uit de pan hebt gehaald.
- Prak de tomatenblokjes iets fijn, snijd de geroosterde paprika in reepjes en voeg die samen met de paprikapoeder toe aan de pan. Roer even goed om.
- Voeg de rijst toe en roer even goed om. Schenk de visbouillon er bij en breng aan de kook. Voeg zout en peper toe naar smaak en draai het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat 10 – 15 minuten zachtjes garen.
- Als de rijst 10 minuten gekookt heeft, maar nog niet helemaal gaar is, leg je de garnalen er op en laat je het nog 5 minuten garen totdat de rijst klaar is.
- Als de paella klaar is, verdeel je de mosselen er in en besprenkel je het geheel met wat vers citroensap.
- Serveer vanuit de pan. Lekker met een koud biertje, frisse witte wijn of een glas waterkefir!