Vanille cupcakes zijn de perfecte traktatie voor elke gelegenheid! Na het succes van de amandelkoekjes met vanille besloot ik een stap verder te gaan en deze heerlijke amandelcupcakes te maken. Ze zijn niet alleen glutenvrij en suikervrij, maar ook supergezond! Dankzij het gebruik van amandelmeel in plaats van tarwe en honing of agave in plaats van suiker, zijn deze cupcakes een gezonder alternatief voor traditionele zoetigheden. Ze passen perfect in een glutenvrij of suikervrij dieet en zijn ideaal voor mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid.
Met amandelen in het deeg voeg je gezonde vetten toe aan je dieet, terwijl de natuurlijke zoetheid van honing of agave de bloedsuikerspiegel op een stabiele manier verhoogt. Of je ze nu serveert met een romige frosting of gewoon zo, deze cupcakes zijn altijd een hit! Ze zijn bovendien makkelijk te maken, heerlijk smeuïg van binnen en vol van smaak. Perfect voor een gezellig moment met een kopje koffie of als gezonde snack voor onderweg. Geniet van deze heerlijke vanillecupcakes, zonder je zorgen te maken over ongezonde ingrediënten!
- 250 gram amandelmeel
- 1/4 tl bakpoeder
- 1/2 tl zeezout
- 100 gram boter
- 100 gram honing of agave
- 2 el vanille-extract
- 2 eieren
Bereidingswijze vanille cupcake
- Droge en natte ingrediënten: Meng de droge ingrediënten (amandelmeel, bakpoeder, zeezout) in een kom en de natte ingrediënten (boter, honing/agave, vanille-extract, eieren) in een andere kom.
Meng alles door elkaar: Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en roer goed door. Let erop dat je ook de zijkanten van de kom meeneemt.
Muffinvorm voorbereiden: Vet een muffinbakvorm in en leg boterpapiertjes in de vormpjes. Dit zorgt ervoor dat de cupcakes gemakkelijk loskomen en geeft een extra smaakvolle touch.
Vullen en bakken: Schep het beslag in de vormpjes tot ongeveer 2/3 vol. Zet ze in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak ze 20-30 minuten, of totdat ze goudbruin zijn en een satéprikker er schoon uitkomt.
Afkoelen en serveren: Laat de cupcakes volledig afkoelen. Als je de vormpjes goed ingevet hebt, komen ze er zo uit. Voeg eventueel een beetje crème fraîche toe voor een extra smeuïge smaak.
Tip:
Voor een extra verwennerij kun je deze vanille cupcakes afmaken met een flinke lepel crème fraîche, of een romige frosting naar keuze, voor de perfecte zoete touch!
9 reacties
Hoi jij zegt bakpoeder maar ik zie in de foto baking soda te staan ?
Kan je deze ook maken met olie in plaats van boter?
Gebruik dan kokosolie, dat werkt in mijn ervaring het beste 🙂
Moet die dan eerst gesmolten worden en een beetje laten afkoelen? ( Ivm ook met schiften enz)…………..
Klopt, niet te heet want dan gaat het idd schiften 🙂
Zoonlief vindt ze heerlijk. Nu staan ze in de oven met hazelnootmeel en citroensmaak. Benieuwd of het net zo lekker wordt
Ze staan in de oven en het ruikt heerlijk in huis.
Ik heb wel 2 el kokosmeel toegevoegd omdat het geheel wat slap was. Maar de lepel was al om af te likken, nou ja een klein beetje dus.
Hallo! Ik zie dat het heel lang geleden is dat je dit recept geplaats hebt, wou toch even wat toevoegen. Ik had weinig boter maar veel kokosolie, en ik probeer op een of en andere manier mijn zoontje meer kokosolie binnen te krijgen, boter gaat met de lepel maar kokosolie is moeilijker. Ik heb 60 gram kokosolie voorzichtig gesmolten het werd wel ongeveer 1 dl. Het ging ook prima en zoontje heeft er al 1 cakeje op!
Groeten Ann-Sofie