Wie van jullie kent het concept van ‘cookie dough’ oftewel: rauw koekjesdeeg dat je zo eet. In Amerika is dit al tijden een enorme hit en vind je legio recepten met verschillende smaken en ingrediënten. De ene is dan wat gezonder dan de andere ;-). Hier zijn we ook gek op cookie dough. Maar dan niet de versie met bloem en suiker. Liever iets gezonder zodat ik het zonder al te veel problemen aan de kids kan geven.
Meestal serveer ik het als een soort dip met fruit of crackertjes. Ik heb al eerder eens eens een recept hiervan gepubliceerd. Toen met amandelmeel, wat overigens erg goed werkt! Deze keer heb ik wat anders uitgeprobeerd…
Je moet je voorstellen, cookie dough moet inderdaad deeg-achtig aanvoelen. Makkelijk op te scheppen met bijvoorbeeld een stukje peer of appel, lekker zoet zijn en liefst nog wat extra’s hebben als chocoladestukjes of nootjes of rozijnen. Maar de textuur van het ‘deeg’ moet precies dat zijn. Niet te korrelig dus. Daarom werkt het zo goed met regulier meel. Maar ja, dat witte meel hè? Ik word daar ook niet blij van, hoor!
Dus toen ik dit recept tegenkwam was ik geïntrigeerd, maar niet 100% overtuigd. Kikkererwten? Echt?? Ik bedoel… peulvruchten? Kikkererwten associeer ik met hummus en curry, niet met chocola. En toch bleef het in mijn achterhoofd spelen. Want de meid die het recept ontwikkeld heeft, garandeerde dat het echt ontzettend lekker was en dat ze het regelmatig getest heeft voordat ze het publiceerde. En het toeval wilde dat ik nog een blikje kikkererwten in huis had. Aan de slag dus!
Vegan Cookie Dough
Ingrediënten
- 1 blikje kikkererwten 250 gram, uitgelekt en goed afgespoeld
- 2 tl vanille extract of de zaadjes
- 3 el notenpasta
- 60 ml notenmelk of andere melk naar keuze
- Zoet naar keuze en behoefte ik voegde 3 el rijststroop toe
- 40 gram pure chocola in stukjes gehakt
- 2 el havermout of havermeel
Instructies
- Doe alle ingrediënten behalve de chocoladestukjes in een keukenmachine met messen en maal goed door.
- Schraap met een spatel de randen van de kom even schoon en maal nog even.
- Herhaal dit een paar keer totdat de textuur heel fijn is.
- Voeg nu de chocoladestukjes toe en pulseer een keer of drie, vier.
- Schep het in een kom die je kunt afsluiten en serveer met wat fruit of eet zo van een lepel!
Notities
Deze hoeveelheid was ruim voldoende voor ons met de kids. We hebben er drie dagen mee gedaan uiteindelijk. Geen kids? Halveer het recept!
Ik hoefde niet naar de winkel voor dit recept, ik had alles in huis. Het schijnt dat je de kikkererwten ook kunt vervangen door voorgekookte, zachte witte bonen. Dus dat zou je ook kunnen uitproberen.
Het enige dat ik nog zeggen wil is: probeer het echt eens uit! Je zal echt verrast zijn door de smaak en textuur. Het vult ook best wel goed, dus met een paar lepeltjes en een appel zit je eigenlijk al vol. De kinderen vonden het ook echt lekker, maar gaven ook aan dat ze snel vol zaten. Dus best economisch eigenlijk! Je kunt kleine beetjes op plakjes banaan smeren of partjes appel of peer erbij geven als een soort lepel. Echt, probeer het eens uit!
rita zegt
oke dank je wel, Nikki.
groet Rita
Nikki zegt
Groene kool asperges ,spinazie, wortelen en veldsla, dat zijn de groenten met de meeste jodium(bladgroenten én groente die buiten in de aarde groeien, in de grond zit door de regen normaalgesproken veel jodium)Sardientjes in blik,paling en forel , de vissoorten. Levertraan, ’n ouderwetse pure visolie
Allemaal bronnen van jodium.. Ben d’r nog vast heel veel vergeten
VeggieMo zegt
Zeewier 🙂
rita zegt
Gisteren gemaakt, ik deed het op een speltwafel.
Vonden de kids ook lekker, willen het dus mee naar school.
Kan ook op rijstwafel, maar dat schijnt niet zo goed voor je te zijn als je het regelmatig eet, volgens de krant.
Ik hoorde ook dat we dus weer brood moeten gaan eten… ivm jodium te kort, doordat je te weinig bakkerszout binnen krijgt. Dit kan schildklier problemen veroorzaken.
wat is jou kijk hier op Heleen?