Proteïnepoeder. Onderhand zijn er veel verschillende soorten op de markt, voor veel verschillende doeleinden. Maar eigenlijk gaat het voornamelijk om één ding: Op een eenvoudige manier snel wat proteïne binnenkrijgen waar je er anders geen tijd voor zou hebben. Zelf maak ik al jaren gebruik van eiwitpoeders. In tijden van drukte, stress, herstel of gewoon om snel wat binnen te krijgen, is een eiwitshake een prima alternatief voor een maaltijd. Uiteraard hangt het allemaal af van de kwaliteit van het proteïnepoeder en waar het van gemaakt is.
Meestal kies ik voor de melk-versie. Maar een tijdje terug mocht een eiwitpoeder op basis van zaden uitproberen. Pur Ya verkoopt vegan en raw producten voor de actieve mens, maar omdat ik niet veganistisch eet, kwam het eigenlijk niet in me op om voor vegan proteïnepoeder te kiezen. Maureen was zo aardig om me een bus op te sturen om uit te proberen.
Genoeg eiwitten binnenkrijgen is niet alleen iets voor sporters. Eiwitten zorgen voor opbouw en herstel in het lichaam. Niet alleen na sporten, maar ook in perioden van groei (kinderen, zwangerschap) en perioden van stress of herstel (na een operatie, in een drukke periode, bij ziekte). Verder zijn eiwitten gewoon nodig voor behoud van spieren. Met andere woorden: zorg gewoon dat je goed in je eiwitten zit 😉 Ik heb hier eerder al een artikel over geschreven. Klik hier om erachter te komen hoeveel eiwitten je eigenlijk nodig hebt.
Uiteraard moet je niet volledig vertrouwen op proteïnepoeder als bron van eiwitten. Maar van tijd tot tijd kun je wel een boost gebruiken of ben je gewoon druk. Dan is het handig om terug te kunnen vallen op een goeie kwaliteit proteïnepoeder. Maar waar let je dan op? Ik heb voor de grap eens rondgeneusd in een paar drogisterijen bij ons in de buurt om te zien wat de mogelijkheden zijn en waar ze van gemaakt zijn. Het resultaat was erg bedroevend. Veel vegan proteïnepoeders zijn op basis van soja en bevatten veel kunstmatige toevoegingen. Soja is van van GMO afkomst (tenzij dit expliciet andes wordt vermeld) en kunstmatige zoetstoffen en vulmiddelen… ik neem aan dat ik daar niet over hoef uit te wijden!
Wat ik zo fijn vond aan het proteïnepoeder van Pur Ya is dat het 100% biologisch is en veel voedingswaarde heeft. Ingrediënten zijn o.a. hennep, quinoa, pompoenpit, zonnebloemzaadjes, gekiemd lijnzaad en kokosbloesemsuiker. Een schep van 30 gram levert ongeveer 11 gram eiwitten op. Het bevat wel relatief veel koolhydraten, als je daar op wilt letten, zou ik voor een proteïnepoeder gaan zonder extra zoet.
Plus het smaakt echt erg lekker. De versie die ik had was de aardbei-vanille en hij smaakte naar aardbei-ijs! Ook was hij niet overdreven zoet of zwaar op de maag. Gewoon een lekkere shake voor tussendoor of ‘on the go’. Een nadeel vond ik wel dat er altijd wat korrels achterbleven in het laatste beetje. De shake lost niet helemaal op in de melk, wat logisch is omdat het in feite meel van zaden is. Ik vond het niet heel storend, maar mijn man wel. Die heeft liever een gladde shake 😉
Overigens heeft Pur Ya ook eiwitpoeders zonder zoet of smaak. Gewoon neutrale poeders op basis van zonnebloempitten of rijst bijvoorbeeld.
Dus als je nog op zoek bent naar een goeie kwaliteit vegan eiwitpoeder, raad ik je dit merk aan. Weinig ingrediënten, 100% biologisch, genoeg keuze in soorten en smaken en geen onnodige toevoegingen.
Laat een reactie achter