Quinoa, ik heb er even aan moeten wennen. De smaak, hoe te koken, hoe te combineren. Het is niet altijd even vlekkeloos verlopen! Dus ik heb het een tijd links laten liggen. Maar sinds een paar maanden gebruik ik het weer met enige regelmaat. Ik ontdek lekkere recepten die niet al te moeilijk zijn en de tijd die het kost om te koken, zit beter in m’n systeem. Ja ik weet het, een beetje een rare manier van zeggen, maar het voor mij gewoon erg goed als ik intuïtief weet hoe lang ik iets moet koken of bakken. Ik ben dan sneller geneigd om een bepaald recept of bepaalde producten steeds weer te gebruiken.
Als ik mijn natuur te werk liet gaan, zou ik bijvoorbeeld ook geen tijden geven bij m’n recepten. Ik zou er bij zetten: tot het gaar is. Ja klinkt stom, maar thuis kijk ik op de klok hoe laat ik iets in de oven of op het vuur heb gezet, schat in hoe lang het ongeveer moet koken of bakken en kom rond die tijd weer terug om te checken. Geloof me, bij 90% van mijn kooktoeren komt dit perfect uit. Dus toen ik met quinoa aan de slag ging, was ik van slag (snap je ‘m?). Ik kreeg het maar niet in m’n systeem hoe lang het moest garen. Dus het was rauw of aangebrand of snot of droog. Echt niet lekker.
Maar ik gaf niet op! En het is me gelukt. Quinoa is niet langer een mysterie voor me! En een hele wereld aan mogelijkheden opende zich voor me. In plaats van rijst, als groenteschotel, in salade, als pap en zelfs als ‘burger’. Ik word blij van quinoa. En gezien het gezondheidsprofiel van quinoa is het helemaal geen gek idee om het wat vaker op het menu te laten verschijnen.
Dit zit er in 1 cup gekookte quinoa:
Proteine: 8 gram.
Vezels: 5 gram.
Manganees: 58% ADH.
Magnesium: 30% ADH.
Fosfor: 28% ADH.
Koper: 18% ADH.
IJzer: 15% ADH.
Zink: 13% ADH.
Kalium: 9% ADH.
Meer dan 10% van de ADH voor Vitamines B1, B2 en B6.
Kleine hoeveelheden calcium, B3 (niacine) en vitamine E.
(ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
Over het algemeen wordt quinoa biologisch verbouwd (maar blijf de labels checken!) en is het gentech vrij, wat betekent dat quinoa niet genetisch gemanipuleerd is zoals bijvoorbeeld mais en soja. Verder is quinoa rijk aan flavonoiden. Dit zijn plantaardige antioxidanten die ingezet worden om vrije radicalen op te vangen en af te voeren. Met andere woorden: het vecht tegen ontstekingen en celschade.
Quinoa bevat ook saponinen en dat is iets minder leuk. De saponinen zijn o.a. verantwoordelijk voor de bittere smaak die quinoa kan hebben. Je ruikt het ook, het is een ietwat ‘groene’ geur, niet echt aangenaam. Door de quinoa de nacht ervoor in water te zetten en het de volgende ochtend net zo lang te spoelen tot het water weer helder is, verhelpt dit probleem en lost de saponinen op. Als je ook het fytinezuur (deels) wilt afbreken, voeg dan een zuur of probioticum toe (zie recept hieronder).
Een goed basisrecept voor het maken van quinoa is dit:
- Doe 2 delen water in een pan met 1 deel quinoa met een snufje zout.
- Breng aan de kook en draai het vuur laag.
- Laat pruttelen totdat, net als bij rijst, al het vocht geabsorbeerd is.
Als je quinoa wilt weken, kun je dit op de Weston Price manier doen. Ik heb zelf veel plezier van de recepten van Sally Fallon, dus daarom beveel ik deze methode aan.
300 gram quinoa
500 ml water
2 el yoghurt, wei, kefir of ongepasteuriseerde appelcider azijn
500 ml water
1 tl zeezout
- Neem een glazen kom en doe hier de water, quinoa en yoghurt of andere probioticum in.
- Laat 12 – 24 uur staan.
- Spoel de quinoa onder stromend water af tot het water weer helder wordt.
- Doe nu de rest van het water in een pan en voeg de geweekte quinoa toe.
- Breng aan de kook en draai het vuur laag.
- Laat 12 – 15 minuten zachtjes koken en daarna nog 5 minuten staan met het vuur uit.
Dus, ben jij er ook klaar voor om quinoa eens te proberen? Dan wil ik je dit recept voor ontbijtpap graag aanraden!Glutenvrije Quinoa Ontbijtpap met Cranberry
Heerlijk voedzame en goed vullende pap van quinoa.Ingrediënten
- 75 gram ongekookte quinoa
- 250 ml ongezoete amandelmelk
- 1 kleine banaan in plakjes gesneden
- ½ tl zeezout
- 1 el kokosolie
- 1 tl kaneel
- Klein handje gedroogde cranberry’s
Instructies
- Doe de quinoa, amandelmelk, banaan en het zout in een steelpan en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat 12 - 15 minuten zachtjes koken totdat al het vocht geabsorbeerd is.
- Roer vervolgens de overige ingrediënten erdoor en verdeel over twee kommen.
- Serveer warm.
En jij dan? Eet jij quinoa? Waarom wel of niet? En zo ja, wat doe jij er dan mee? Deel het hieronder!
Nynke zegt
Overnight oats ken ik al heel lang, kun je het zelfde met quinoa doen? Een nacht laten weken en klaar voor gebruik?