Vegan Quinoa Ontbijtpap met Cranberry

Quinoa Ontbijtpap

Quinoa, ik heb er even aan moeten wennen. De smaak, hoe te koken, hoe te combineren. Het is niet altijd even vlekkeloos verlopen! Dus ik heb het een tijd links laten liggen. Maar sinds een paar maanden gebruik ik het weer met enige regelmaat. Ik ontdek lekkere recepten die niet al te moeilijk zijn en de tijd die het kost om te koken, zit beter in m’n systeem. Ja ik weet het, een beetje een rare manier van zeggen, maar het voor mij gewoon erg goed als ik intuïtief weet hoe lang ik iets moet koken of bakken. Ik ben dan sneller geneigd om een bepaald recept of bepaalde producten steeds weer te gebruiken.

Als ik mijn natuur te werk liet gaan, zou ik bijvoorbeeld ook geen tijden geven bij m’n recepten. Ik zou er bij zetten: tot het gaar is. Ja klinkt stom, maar thuis kijk ik op de klok hoe laat ik iets in de oven of op het vuur heb gezet, schat in hoe lang het ongeveer moet koken of bakken en kom rond die tijd weer terug om te checken. Geloof me, bij 90% van mijn kooktoeren komt dit perfect uit. Dus toen ik met quinoa aan de slag ging, was ik van slag (snap je ‘m?). Ik kreeg het maar niet in m’n systeem hoe lang het moest garen. Dus het was rauw of aangebrand of snot of droog. Echt niet lekker.

Maar ik gaf niet op! En het is me gelukt. Quinoa is niet langer een mysterie voor me! En een hele wereld aan mogelijkheden opende zich voor me. In plaats van rijst, als groenteschotel, in salade, als pap en zelfs als ‘burger’. Ik word blij van quinoa. En gezien het gezondheidsprofiel van quinoa is het helemaal geen gek idee om het wat vaker op het menu te laten verschijnen.

Dit zit er in 1 cup gekookte quinoa:
Proteine: 8 gram.
Vezels: 5 gram.
Manganees: 58% ADH.
Magnesium: 30% ADH.
Fosfor: 28% ADH.
Koper: 18% ADH.
IJzer: 15% ADH.
Zink: 13% ADH.
Kalium: 9% ADH.
Meer dan 10% van de ADH voor Vitamines B1, B2 en B6.
Kleine hoeveelheden calcium, B3 (niacine) en vitamine E.
(ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)

Over het algemeen wordt quinoa biologisch verbouwd (maar blijf de labels checken!) en is het gentech vrij, wat betekent dat quinoa niet genetisch gemanipuleerd is zoals bijvoorbeeld mais en soja. Verder is quinoa rijk aan flavonoiden. Dit zijn plantaardige antioxidanten die ingezet worden om vrije radicalen op te vangen en af te voeren. Met andere woorden: het vecht tegen ontstekingen en celschade.

Quinoa bevat ook saponinen en dat is iets minder leuk. De saponinen zijn o.a. verantwoordelijk voor de bittere smaak die quinoa kan hebben. Je ruikt het ook, het is een ietwat ‘groene’ geur, niet echt aangenaam. Door de quinoa de nacht ervoor in water te zetten en het de volgende ochtend net zo lang te spoelen tot het water weer helder is, verhelpt dit probleem en lost de saponinen op. Als je ook het fytinezuur (deels) wilt afbreken, voeg dan een zuur of probioticum toe (zie recept hieronder).

Een goed basisrecept voor het maken van quinoa is dit:

  • Doe 2 delen water in een pan met 1 deel quinoa met een snufje zout.
  • Breng aan de kook en draai het vuur laag.
  • Laat pruttelen totdat, net als bij rijst, al het vocht geabsorbeerd is.

Als je quinoa wilt weken, kun je dit op de Weston Price manier doen. Ik heb zelf veel plezier van de recepten van Sally Fallon, dus daarom beveel ik deze methode aan.

300 gram quinoa
500 ml water
2 el yoghurt, wei, kefir of ongepasteuriseerde appelcider azijn
500 ml water
1 tl zeezout

  • Neem een glazen kom en doe hier de water, quinoa en yoghurt of andere probioticum in.
  • Laat 12 – 24 uur staan.
  • Spoel de quinoa onder stromend water af tot het water weer helder wordt.
  • Doe nu de rest van het water in een pan en voeg de geweekte quinoa toe.
  • Breng aan de kook en draai het vuur laag.
  • Laat 12 – 15 minuten zachtjes koken en daarna nog 5 minuten staan met het vuur uit.
    Dus, ben jij er ook klaar voor om quinoa eens te proberen? Dan wil ik je dit recept voor ontbijtpap graag aanraden!

    Quinoa Ontbijtpap

    Glutenvrije Quinoa Ontbijtpap met Cranberry

    Heleen Quantrill
    Heerlijk voedzame en goed vullende pap van quinoa.
    Voorbereidingstijd 5 minuten
    Bereidingstijd 20 minuten
    Totale tijd 25 minuten
    Gang Ontbijt
    Porties 2

    Ingrediënten
      

    • 75 gram ongekookte quinoa
    • 250 ml ongezoete amandelmelk
    • 1 kleine banaan in plakjes gesneden
    • ½ tl zeezout
    • 1 el kokosolie
    • 1 tl kaneel
    • Klein handje gedroogde cranberry’s

    Instructies
     

    • Doe de quinoa, amandelmelk, banaan en het zout in een steelpan en breng aan de kook.
    • Draai het vuur laag en laat 12 - 15 minuten zachtjes koken totdat al het vocht geabsorbeerd is.
    • Roer vervolgens de overige ingrediënten erdoor en verdeel over twee kommen.
    • Serveer warm.

     

    En jij dan? Eet jij quinoa? Waarom wel of niet? En zo ja, wat doe jij er dan mee? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Is rijst met groenten in een bowl
Gezond eten

Is rijst met groenten gezond? Dit moet je weten

Rijst met groenten is een klassiek gerecht dat wereldwijd op tafel staat. Of je nu kiest voor een simpele wokschotel, een curry of een rijstsalade, het lijkt op het eerste gezicht gezond. Maar hoe zit het écht? In dit artikel leg ik je als voedingsexpert uit waarom deze combinatie meestal

Lees verder »
rookworst op een snijplank
Gezond eten

Is rookworst ongezond?

Rookworst is een klassiek onderdeel van de Nederlandse keuken. Vooral in de wintermaanden zie je hem vaak op tafel, bijvoorbeeld bij stamppot of erwtensoep. Maar is rookworst eigenlijk wel zo gezond? Als voedingsdeskundige en liefhebber van pure voeding, leg ik het je graag uit. Wat is rookworst precies? Rookworst is

Lees verder »
gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »