Veldsla met Linzen, Peer en Bietjes

Het mooie weer nodigt uit tot ander eten! Meteorologisch gezien is de lente begonnen en dat is meer dan genoeg reden voor mij om uit te kijken naar asperges, spinazie, radijsjes en meiknolletjes. Voor nu is dat nog iets té vroeg, maar om al een beetje in lente-sferen te komen heb ik de was buiten opgehangen, de bloembakken op het terras wat opgeruimd en deze heerlijke salade voor mijzelf gemaakt: veldsla met linzen, peer en bietjes.

Regelmatig haal ik voor mijzelf een zakje veldsla. Dat is dan een mooie basis voor een salade voor één. De andere leden van mijn huishouden zijn niet zo van de sla (tenzij het op een hamburger geserveerd wordt…), dus grote kroppen kopen is niet economisch. Ook bietjes, vacuumverpakt, zijn zo’n voorbeeld. Ja, bietjes kopen en koken is waarschijnlijk goedkoper, maar dat is een hoop werk voor mij alleen. Een paar bietjes in zo’n verpakking is meer dan genoeg voor mij. Als ik wat over heb, zet ik het in de koelkast weg met wat balsamico azijn. Heerlijk, zure bietjes!

Deze combinatie van veldsla met linzen, peer en bietjes ontstond – zoals de meeste salades – bij toeval. ‘Wat heb ik in huis? Wat moet op’ zijn vragen die meestal vooraf gaan aan leuke culinaire ontdekkingen. In dit geval de peer en een zakje veldsla dus. De linzen geven het wat meer body en de bietjes zijn gewoon erg lekker en heel gezond. Als je zou willen, kun je deze salade verder afmaken met wat blauwschimmelkaas of oude geitenkaas. Ik koos voor een kaasloze salade, maar de dressing met mosterd gaf het wel die kick die je nodig hebt in een salade.

veldsla met linzen, peer en bietjes

Veldsla met Linzen, Peer en Bietjes

Een frisse vroege voorjaarssalade van veldsla, linzen, peer en bietjes is perfect klaar te maken voor één persoon en erg lekker met een pittige mosterddressing.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

Voor de salade:

  • 75 gram veldsla
  • 2 gekookte rode bietjes
  • 1 peer
  • 50 gram gekookte linzen

Voor de dressing:

  • 1 el olijfolie
  • 1 tl grove mosterd
  • 2 el appelcider azijn of balsamico azijn
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Neem een ruime kom en doe hier de ingrediënten voor de dressing in.
  • Roer het goed door en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de peer in stukjes en verwijder het klokhuis. Snij ook de bietjes in ongeveer evengrote stukjes.
  • Doe de sla, linzen, bietjes en peer in de kom bij de dressing en hussel even om zodat alles bedekt is met de dressing.
  • Serveer direct.

Notities

Tip: Voor extra crunch bak je de linzen kort in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn en laat je ze even afkoelen. 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Review

DirectClinics | Onderzoek zonder wachttijden

Gezondheid is één van de meest waardevolle bezittingen die we hebben. Toch laten veel mensen medische onderzoeken links liggen, vaak door lange wachttijden, gebrek aan tijd of simpelweg onzekerheid over waar ze terecht kunnen. DirectClinics biedt hiervoor een helder alternatief: preventieve medische onderzoeken zonder wachttijd, uitgevoerd door ervaren artsen in

Lees verder »
Review

Waarom darmklachten je energie onderuit halen

Een opgeblazen gevoel na het eten. Last van winderigheid. Wisselende stoelgang. Het zijn klachten die vaak als ‘normaal’ worden weggezet. Toch trekken ze direct een wissel op je dag. Je zit minder lekker in je lijf, denkt trager, voelt je sneller moe. Niet omdat je conditie slecht is, maar omdat

Lees verder »