De temperaturen blijven laag en het lijkt er niet op dat het binnenkort ophoudt! De houtkachel brandt 24/7 omdat het anders té koud is ’s ochtends en het te lang duurt eer het huis anders op temperatuur is. Zelfs de honden ‘klagen’ over het koude weer en willen niet te lang buiten blijven. Maar wat hebben we een pret op het ijs! Elke dag na school zijn we bij het dubbel doelveld achter onze school dat voor de gelegenheid omgetoverd is in een mini ijsbaan!
En wat is er dan lekkerder dan verkleumd thuiskomen en je ‘cockles’ (Eng.: vingers) te warmen aan een beker warme chocolademelk? En dat hoeft helemaal niet gemaakt te worden van veel te dure en bewerkte kant en klaar chocomelkpoeder (wat vaak gehard vet bevat) of chocomelk.
Iets gezondere Chocoladesiroop
500 ml siroop
250 gram ongeraffineerde suiker als sucanat, oerzoet, palmsuiker of kokosbloesemsuiker
100 gram cacaopoeder
Snuf zout
250 ml water
1 tl vanille extract
- Neem een steelpan en meng hierin de suiker, cacaopoeder, zout en water.
- Breng aan de kook en kook ongeveer een minuut door.
- Haal van het vuur, roer de vanille erdoor en klaar.
- Bewaar in een glazen fles in de koelkast.
- Voeg de siroop toe aan (warme) melk of koffie voor een heerlijk zoete chocoladesmaak!
Zo zie je maar, ook als je onbewerkt eet, hoef je echte traktaties niet te laten.
Weekmenu
Mijn weekmenu ziet er wederom erg eenvoudig uit. Ik heb afgelopen week veel groenten ingeslagen op de markt en wil daar deze week van profiteren. De obligate geroosterde kip komt er weer in voor en verder heb ik geen afspraken buiten de deur, dus ik kan dikke soep maken om ’s middags lekker van te eten.
Zondag
Ontbijt: Paleo wafels, spek, roerei en fruit
Lunch: Kip uit de oven, snijbonen, meiknolletjes
Avondeten: Restjes
Maandag
Ontbijt: Boekweitpap uit de slow cooker
Lunch: Boekweitpap uit de slow cooker (restant opgeleukt met appelmoes)
Avondeten: Prei en Champignonstoofpot
Dinsdag
Ontbijt: Boekweitpap uit de slow cooker
Lunch: Prei en Champignon soep (restant aangelengd met kippenbouillon en room)
Avondeten: Mexicaanse kip met avocado, salade en geitenkaas
Woensdag
Ontbijt: Smoothies
Lunch: Amandelmeel muffins
Avondeten: Bolognesesaus (met spaghetti voor de kinderen)
Donderdag
Ontbijt: Amandelmeel muffins
Lunch: Bolognesesaus minus pasta
Avondeten: Kip Curry
Vrijdag
Ontbijt: Fruit, crackers, noten, kaas (oftewel: wat we vinden, eten we op)
Lunch: Gebakken vis en doperwten
Avondeten: Rode kool, appelmoes, aardappels en wellicht wat vlees
Zaterdag
Ontbijt: Pap voor de kinderen, Smoothie voor ons
Lunch: Curry van bloemkool, doperwten, witte kool, ui en kokosmelk
Avondeten: Soep van groenten die op moeten
Acties
- Zondag heb ik een kip gebraden. Het karkas verwerk ik weer tot bouillon. Deze gebruik ik de rest van de week om soep van te maken.
- Amandelmeel muffins en -wafels maak ik van te voren en vries ik in. Deze week bestel ik ook weer nieuwe amandelmeel bij Gekruid.
- Zondagavond zet ik de slow cooker klaar, vol met de boekweitpap. Zo heb ik twee ochtenden en een lunch gegarandeerd iets lekkers en iets dat goed vult zonder dat ik daar op de dag zelf moeite voor hoef te doen.
- Woensdagochtend maak ik de bolognesesaus (recept volgt) zodat die lekker kan pruttelen. Ik maak dan een pan vol zodat ik er minstens drie keer van kan eten.
- Donderdag ga ik naar de markt. Ik zal kookappels kopen en uien inslaan.
- Vrijdagochtend doe ik de rode kool in de slow cooker zodat dat de hele dag kan stoven. Ook hier maak ik genoeg voor drie keer eten.
- Vrijdagmiddag maak ik appelmoes met de kinderen. Dit is een leuk karweitje waarbij kleine handjes alles in de pan kunnen doen en kunnen roeren.
- Zaterdag ruim ik de keuken weer op, klaar voor zondag en klaar voor de rest van de week. Op die dag kan de afwasser wel twee keer aan, maar zo heb ik weer bakjes, pannen en messen tot mijn beschikking.
En nu jullie…
Hoe gaat het tot nu toe? Op zich is de 100 dagen Uitdaging niet echt spectaculair, dus ik kan me voorstellen dat sommigen wellicht wat verveeld raken. Of juist niet? Krijg je nu de smaak te pakken? Wat gaan jullie deze week eten en wie plant zijn/ haar menu ook? Deel het, ik hoor het graag!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.