Verhoudingen suiker – stevia

De laatste tijd wordt stevia steeds meer gebruikt als zoetmiddel in plaats van agave, honing of andere suikers vanwege de positieve eigenschappen van stevia. Het helpt uiteraard dat het sinds oktober 2011 ook eindelijk als zoetmiddel is toegestaan in de EU. Nu krijg ik regelmatig vragen over het gebruik van stevia en dan met name welke verhouding/ hoeveelheid men aan moet houden. 
Nu gebruik ik zelf graag vloeibare stevia omdat die het beste te doseren is. Er schijnen nu ook steviapoeders op de markt te zijn die minder zoet zijn en dus beter gedoseerd kunnen worden. Heeft iemand daar al ervaring mee? Dus bij deze nogmaals de verhoudingen suiker – stevia. Ik hoor graag van jullie ervaringen hiermee!

Iets waar ik zelf tegenaan loop met het gebruik van stevia zijn de verhoudingen waarin ik het moet gebruiken. Nu heb ik een boek uit Amerika in huis ‘Sugar-Free cooking with Stevia’ en daar staan achterin wat verhoudingen die naar mijn idee wel aardig kloppen. Deze wilde ik graag met jullie delen. Wellicht dat dit je kan helpen om vaker stevia te gebruiken of om het toch aan te schaffen en uit te proberen!

Let wel op: Deze verhoudingen gaan over suiker ten opzichte van vloeibare stevia. De verhouding van bijvoorbeeld honing of agave t.o.v. stevia heb ik nog niet helemaal in de vingers. Ervaringen zijn dus welkom!

Suiker           Vloeibare Stevia
2 tl                1/4 tl
50 gram        1/2 tl
250 gram      2,5 tl
500 gram      5 tl

Ik heb ook gepoogd om de witte poedervorm te gebruiken, maar omdat dit extreem zoet is, kon ik hier niet mee overweg. Als iemand hier een goeie ervaring mee heeft, dan hoor ik die graag!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »