Verhoudingen suiker – stevia

De laatste tijd wordt stevia steeds meer gebruikt als zoetmiddel in plaats van agave, honing of andere suikers vanwege de positieve eigenschappen van stevia. Het helpt uiteraard dat het sinds oktober 2011 ook eindelijk als zoetmiddel is toegestaan in de EU. Nu krijg ik regelmatig vragen over het gebruik van stevia en dan met name welke verhouding/ hoeveelheid men aan moet houden. 
Nu gebruik ik zelf graag vloeibare stevia omdat die het beste te doseren is. Er schijnen nu ook steviapoeders op de markt te zijn die minder zoet zijn en dus beter gedoseerd kunnen worden. Heeft iemand daar al ervaring mee? Dus bij deze nogmaals de verhoudingen suiker – stevia. Ik hoor graag van jullie ervaringen hiermee!

Iets waar ik zelf tegenaan loop met het gebruik van stevia zijn de verhoudingen waarin ik het moet gebruiken. Nu heb ik een boek uit Amerika in huis ‘Sugar-Free cooking with Stevia’ en daar staan achterin wat verhoudingen die naar mijn idee wel aardig kloppen. Deze wilde ik graag met jullie delen. Wellicht dat dit je kan helpen om vaker stevia te gebruiken of om het toch aan te schaffen en uit te proberen!

Let wel op: Deze verhoudingen gaan over suiker ten opzichte van vloeibare stevia. De verhouding van bijvoorbeeld honing of agave t.o.v. stevia heb ik nog niet helemaal in de vingers. Ervaringen zijn dus welkom!

Suiker           Vloeibare Stevia
2 tl                1/4 tl
50 gram        1/2 tl
250 gram      2,5 tl
500 gram      5 tl

Ik heb ook gepoogd om de witte poedervorm te gebruiken, maar omdat dit extreem zoet is, kon ik hier niet mee overweg. Als iemand hier een goeie ervaring mee heeft, dan hoor ik die graag!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

23 reacties

  1. Anonymous,

    Ik ben fan van Steviapoeder in een wit/groen busje te koop bij Ekoplaza. Pas op, er is ook een variant met een bittere nasmaak. Dat heeft de andere niet. Het is pure steviapoeder, in de andere zit erthrine wat wrsch. de bittere smaak veroorzaakt. Stevia in het wit/groene busje is 220 gram en wordt geschreven als : Stevija”.

  2. Anonymous schreef:

    Ik gebruik Stevia-poeder in plaats van suiker. 10 gram suiker = 1 gram Steviapoeder. 1 afgeklopte eetlepel = 3 gram.
    Enkele tips : Steviapoeder verstuift erg, dus voorzichtig mengen. Stevia zijn specifieke smaak(door velen niet geliefd)verdwijnt tijdens het koken of bakken.
    Om mislukt gebak te vermijden bij het uittesten van een nieuw recept, start ik met deels suiker/deels Stevia. Zo bouw ik af totdat ik het recept onder de knie heb en nog enkel Stevia gebruik.Ik gebruik vaak ook : Ahornsiroop, honing, Agavestroop, rijststroop enz.

  3. Anonymous schreef:

    ik ga aankomende maandag stevia kopen…waar koop jij deze blauwe dopjes variant? ik wilde kijken bij ekoplaza of g&w hier in eigen woonplaats,ben niet zo van het online bestellen…nog tips qau merk?? ik ben heel benieuwd,had palmsuiker in huis gehaald van de jumbo en is qau amaak lekker,beetje basterdsuiker achtig,maar ik merk dat mijn lichaam heftig reageerd…blijf er van eten!! ga nu weer even een week suikerloos/afkicken en dan wil ik wel weer eens wat bakken,met stevia! is dit nu wat jouw betreft DE suikervervanger?? bedankt voor je info en keep up de good work!!
    gr peggy

  4. Yvonne schreef:

    Hoi Heleen,

    Weet niet precies waar ik mijn vraag nou het beste kan stellen dus doe het maar even hier. Op de website van voedingswaar verkopen ze ook Sucanat, is dat in jouw beleving ook een “gezonde” zoet variant? Het is een stuk goedkoper dan bijv. palmsuiker, maar is het ook gezond??? Ik kan helaas niets lezen over de GI van Sucanat. Het zou jammer zijn als het je bloedsuikerspiegel weer laat stuiteren. Ik hoop dat jij het weet.

    En bedankt voor de verhouding suiker/stevia, dat ik kan ik goed gebruiken bij het bakken.

    Groetjes,
    Yvonne

  5. DonErica Van Rompaey-Peeters schreef:

    Verhouding Suiker/Stevia

    Suiker : 50 gram
    Vloeibare Stevia : 28 druppels of 1.5 gram
    Poeder Stevia : 1/4 theelepel of 1.25gram

    1. Hier Ben ik reuse blij mee…was al een tinder op Zoek ,op internet,maar Krueger allerlei antwoorden ,maar niet deze.

      Dankjewel grout joke

  6. DonErica Van Rompaey-Peeters schreef:

    This comment has been removed by the author.

  7. DonErica Van Rompaey-Peeters schreef:

    This comment has been removed by the author.

  8. Anonymous schreef:

    ik heb door alle enthousiaste verhalen ook stevia gehaald in tabletvorm. na enkele dagen gebruik in koffie en thee. merkte ik dat ik verschrikkelijke krampen kreeg. maar die geen gevolgen hadden . hoefde dus niet naar het toilet. en duurde ongeveer iedere keer ongeveer 5 a 10 minuten. na enkele dagen viel het kwartje en ben ik weer gestopt met stevia. en na enkele dagen waren de krampen verdwenen. nu ben ik benieuwd of meerdere mensen deze ervaring hebben. zelf heb ik het in de vuilnisbak gegooid. jammer van het geld. maar beter voor mijn buik.

  9. Rozemarijn schreef:

    Hoi, ik ben ook nog aan het experimenteren met stevia en doe het vooral heel voorzichtig want teveel kan inderdaad een heel baksel verpesten… Ik ben tot nu toe het meest enthousiast over de nieuwe kristalvariant van stevia die je bij www.desteviadrogist.nl kunt bestellen. Die heeft minder nasmaak en ‘vult’ iets meer, al gebruik je ook daar niet meer dan 2 el van. Yaconsiroop lijkt ook een goede suikervervanger te zijn zonder gezondheidsnadelen, zie mijn blog http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/suiker-de-alternatieven/. Groetjes Rozemarijn

  10. Anonymous schreef:

    Hallo,
    zelf moet ik ook erg wennen aan de stevia, het is eerrrrug zoet 🙂 zeker als je probeert helemaal geen suiker te gebruiken, ook geen neppers.
    misschien nog een aanvulling op jou schema?
    uit Yvonne Lemmers kookboekje:
    Als zoetstof gebruiken we in dit kookboek vloeibare natuurlijke zoetstof stevia met een zoetkracht van 30x zoeter dan suiker.
    – 1 tl (2,5 ml)stevia komt overeen met 75 gram suiker
    – 1 el (10 ml) stevia komt overeen met 300 gram suiker
    – 5 druppels stevia smaakt ongeveer zo zoet als 3 klontjes suiker
    Gebruik je steviapoeder (zoetkracht 250 x suiker)los dit dan even op in water voor een goede verdeling van de zoete smaak (bijv. 6 gram stevia op 50 ml water)
    Stevia op alcoholbasis geeft een bijsmaak. Gebruik liever vloeibare stevia op basis van gedestileerd water of ontbitterde stevia poeder. Deze hebben geen bijsmaak en zijn daardoor zeer geschikt als suikervervanger in zowel koude als warme gerechten.

    vr gr Daniëlle

  11. Retro Vrouw schreef:

    Aan de smaak van Stevia moet je echt wennen. Mijn man kan er niet aan wennen en gebruikt nu palmsuiker of agave siroop in zijn koffie. Bakken met palmsuiker is ook lekkerder dan met stevia. Wel gebruik ik stevia voor dressings of het zoeten van slagroom.

  12. Anonymous schreef:

    Hey ik heb nog een vraag.
    Hoe zuiver is deze oplossing? 100% stevia of afgelengt met water? en waar kun je deze verkrijgen (online ook in belgië)?

    Bedankt
    Lukas

  13. Anonymous schreef:

    Beste

    Ik ben ook zeer blij dat ik deze verhouding heb gevonden omdat ik namelijk mijn eindwerk schrijf over dit beroemde plantje (en ja ik zal je in de bronvermelding melden :)) MAAR
    Ik vraag me af of het weglaten van suiker namelijk geen textuurverandering laat doorgaan. (zou er dan niet een textuurvervanger van suiker moeten zijn? bv meer bloem)

    Groetjes
    Lukas

  14. Anonymous schreef:

    Dit boek: koken en bakken met stevia werd mij aangeraden door mijn homeopaat omdat ik geen suiker meer mag gebruiken ivm de behandeling…
    Het boek is erg handig.. maar deze verhoudingen kloppen aardig en zeker handig als je een gewoon recept wilt omzetten in een recept zonder suiker..
    Dank jullie wel nu kan ik mijn favoriete zandkoekjes weer maken 😀

  15. mevrouw Jee schreef:

    Ik heb steviapoeder, weet je ook wat de verhoudingen dan zijn t.o.v suiker?

  16. Heel erg leuk, dankjewel! Ik zal deze blog van je ook bij mijn favo’s zetten.

    Fijne dag nog!

  17. Hoi!
    De verhouding klopt wel. Wat ik fout heb gedaan is el gebruiken. Dat moeten gewoon nog tl zijn. Dus: 500 gram suiker = 5 TL stevia. Je wilt echt niet met eetlepels werken omdat het zo zoet is.

    My mistake!

  18. Graag gedaan! Het was een gepruts hoor, om de juiste verhoudingen te vinden. Dus dan maar tov suiker. Daar heeft iedereen wel een beeld/ smaak bij! Veel succes ermee en laat even weten hoe het bevalt!
    Groetjes!

  19. Spaarcentje schreef:

    aha! Ik vond het al een grote overgang van tl naar el! Dank je wel!
    Ik heb trouwens een link naar jouw site geplaats op mijn kooksite (waar ik met een kleiner budget zoveelmogelijk biolisch en gezond (met af en toe een ‘slechte’uitspatting) kook’. Ik hoop dat je dit oké vindt.
    Kijk maar eens op:

  20. Spaarcentje schreef:

    volgens mij klopt alleen de verhouding van 50 gram suiker niet. Je schrijft:
    50 gram suiker – 1/2 thl stevia.
    Moet dit niet 1/2 eetlepel zijn? Aangezien de verhouding ook 500 gram – 5 el is , dan is het 100 gram – 1 el en dus 50 gram een 1/2 el.
    Toch?

  21. Spaarcentje schreef:

    top dat je dit plaatst,ik had het al opgegeven. Je vindt overal jubelverhalen over stevia maar nergens de verhoudingen. Dus elk experiment is bij mij tot nu toe jammerlijk mislukt, maar nu ga ik het weer eens wagen! Dank je!

  22. Anonymous schreef:

    De stevia met dat blauwe dopje waar steevia opstaat is inderdaad de lekkerste. Ze hebben nu van dat merk ook zoetjes!!! heel handig en lekker als je normaal zoetjes gebruikt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »