Als ik een euro zou krijgen voor elke keer als iemand mij vroeg of ze zus en zo kunnen vervangen door dit of dat, dan zou ik een aardig zakcentje opgespaard hebben 😉 Maar feit is wel dat niet iedereen altijd alle genoemde ingredienten voor een recept in huis heeft en dan graag een vervanger zou willen gebruiken. Ik probeer wel zoveel mogelijk aan te geven waar je iets kan krijgen in een recept, maar soms wil je gewoon direct met iets aan de slag! Daarom vandaag een lijst met vervangers voor het koken en bakken die toe te passen zijn op al mijn recepten en hoogstwaarschijnlijk vele anderen.
Vervangers voor Zoet
25 gram pure chocolade = 3 el cacao poeder en 1 el vet (boter of kokosolie) of 3 el carobe poeder en 2 el water voor een caffeine en vetvrije optie
200 gram suiker = 150 gram ahornsiroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 150 gram honing (voeg minder natte ingrediënten toe en verlaag de baktemperatuur met 10 graden)
200 gram suiker = 200 gram rijststroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 200 gram oerzoet/ sucanat
200 gram suiker = 200 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
200 gram suiker = 1 tl vloeibare stevia (suiker geeft bulk, dus voeg bijvoorbeeld ongezoete appelmoes toe om volume te creëren)
200 gram suiker = 2 el groen stevia poeder
Vervangers voor melkproducten
250 ml melk = 250 ml plantaardige melk naar keuze
250 ml room = 40 gram boter + 210 ml melk (smelt boter, maar verhit het niet te veel)
250 ml zure room = 250 ml yoghurt (werkt beter in zoete, dan in hartige recepten, naar mijn mening)
250 ml karnemelk = 250 ml melkkefir of 250 ml melk met 1 el citroensap (kan ook met plantaardige melk)
1 el boter = 1 el kokosolie
Vervangers voor eieren
1 ei = 2 eidooiers + 1 el water (werkt goed in koekjesrecepten)
1 ei = 2 eidooiers (in custard recepten)
1 ei = 1 rijpe banaan
1 ei = 1 el appelmoes
1 eiwit = 3 el water + 1 el chiazaad (roer door elkaar en laat 10 – 15 minuten staan)
1 eiwit = 1 el gemalen lijnzaad + 2 -3 el water (roer door elkaar en kook kort totdat het een gel vormt)
Vervangers voor meel, verdikkingsmiddelen en rijsmiddelen
2 el bloem (als verdikkingsmiddel) = 1 el maïszetmeel, 1 el aardappelzetmeel, 1 el arrowroot
200 gram meel = 200 gram speltbloem of -meel, amandelmeel, boekweitmeel, rijstemeel of teffmeel
200 gram meel = ongeveer 200 gram kokosmeel + 8 eieren (dit kan per recept verschillen aangezien verschillende merken kokosmeel anders kunnen reageren, houd per 50 gram kokosmeel 2 eieren aan)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 120 ml karnemelk (voeg minder natte ingrediënten toe, werkt goed in cake recepten)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 1 el appelcider azijn of citroensap
Vervangers algemeen
200 gram tomatenblokjes uit blik = 300 gram tomaten, in stukken gesneden en ongeveer 10 minuten zachtjes gekookt
200 gram tomatensaus = 5 el tomatenpuree en 100 ml water
1 knoflookteentje = ¼ tl knoflookpoeder
1 el verse kruiden = 1 – 1,5 tl gedroogde kruiden
4 velletjes gelatine = 1 afgestreken el gelatinepoeder
500 kokosmelk = 100 gram santen + 400 ml heet water
Met deze vervangers kom je in de meeste recepten al een heel eind. Ik weet dat er nog ontzettend veel andere vervangers zijn, maar ik probeer met deze vervangers ook zoveel mogelijk met onbewerkte, echte producten te werken. Dus als jij hier nog een mooie aanvulling op weet, laat het dan hieronder weten!
Bron: Joy of Baking
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
45 reacties
geweldig wat een goed idee van jou om zo’n lijst te maken, ook ik voeg hem toe aan mijn keukenla, vol goede ideetjes enz. dankjewel voor jouw tijd en dat je die voor ons over hebt…..
<3 graag gedaan
jantien,
Helemaal niks! Maar dit artikel gaat over vervangers, in het geval dat je een bepaald ingredient niet in huis hebt. 🙂
Wat is er mis met verse knoflook?
dank voor deze lijst. Iemand enig idee hoe de verhouding Gelatine – Chiazaad is ter vervanging? Ik kan het nergens vinden….1 blaadje Gelatine is hoeveel chia???
dank
Ik heb een cake gebakken waarin ik de bloem heb vervangen door boekweitmeel, maar nu valt hij wel erg uit elkaar. Nog tips om dit voor een volgende keer steviger te krijgen?
Hallo,
Ik volgde ooit een workshop van broodbakken met biologisch meel en had hetzelfde probleem. Men adviseerde mij om een soeplepel mayonaise toe te voegen als ingrediënt. De Ingrediënten van mayonaise fungeren als meelverbeteraar en bindt het deeg beter. Ik doe dit en vind het zeer doeltreffend.
Wat een grappige tip, deze kende ik nog niet! Ik ken wel vitamine C als broodverbeteraar, maar mayonaise…? Zal een scheutje olie ook werken, of zal er ook echt ei bij moeten, denk je?
Jij werkt in je recepten veel met amandelmeel. Hier vinden we datniet zo heel lekker. Hoe zet ik dat om naar kokosmeel of rijstemeel?
Meteen uitgeprint, erg handig! Dank je wel voor het delen.
Groetjes, Marjon
Super, wat fijn zo’n werkbare lijst. Dank je wel. Marieke
Wow! Dit lijstje wordt uitgeprint, vermenigvuldigd en uitgedeeld!
Dank namens vele vrienden en bekenden!
Smakelijke groetjes, Marja
Kijk eens aan! Dit is nu eens superhandig! Bedankt voor dit fijne lijstje, die ga ik gelijk uitprinten….
Groetjes,
Jolanda L.
Wow hartstikke goed idee dit!!! Uitprinten en lamineren inderdaad!!
Ik mis nog de vervanging voor; huttenkase, slagroom, creme fraiche, monchou. Daar worstel ik ook altijd mee. Wat kan voor wat vervangen worden?
Waarom wil je het vervangen? Kan je niet tegen koemelk of is het omdat je het niet altijd in huis hebt?
De vraag komt misschien niet goed over, maar ik stelde hem om te kunnen bepalen waar jij het door zou kunnen vervangen. Vandaar!
Ik worstel daar ook mee. Wij gebruiken sinds kort geen melk meer ivm intolerantie voor calcium. Dan blijft er ongeveer alleen rijstmelk en kokosmelk over. Verder nog vervangngstips?
Sojamelk, aan de smaak moet je wennen
Geitenmelk werd ook aangeraden door homeopathisch kinderarts.
Wij hebben veel goeie ervaringen met geitenmelk ook. De smaak vind ik zelf erg lekker.
kan zelf niet tegen paprika, vervang het daarom door wortel.
werkt goed!!!
THANKS!!!!
Hier ben ik blij mee, vond het een hele puzzel om het zelf allemaal uit te zoeken, dank je wel.
Ge-wel-dig! Bedankt!
Super!
En de uitleg meel – kokosmeel+eieren verklaart waarom mijn brood vorige week mislukt uit de broodbakmachine kwam: Mijn speltmeel was op en dus had ik wat kokosmeel toegevoegd. Had ik geweten van die eieren…
Nou ja, dat vergeet ik nu in ieder geval niet meer!
bedankt voor het fijne overzicht!!
Helemaal super, dit soort gegevens moet ik zo vaak googlen, nu heb ik het op een rijtje.. thanks!!
Hallo, ik ben bezig mijn voedingspatroon te veranderen, vooral nadat candida was gekonstateerd. Zo’n dieet is voor een vegetariër nog best een uitdaging. Lees nu veel over goede voeding, en deze site is geweldig!
Nu heb ik een vraag: ik wil nu een blender aanschaffen, voor smoothies e.d., maar wat is een goeie? Wie heeft er ervaring mee? En wat is het voordeel van een slow-juicer t.o.v. een blender??? Alvast bedankt!
Adri, zit je op Facebook? Daar wil ik deze vraag namelijk wel in de groep gooien (op mijn FB pagina van EGVG). Ik denk dat je daar namelijk wel aardig wat goeie tips en dergelijke zal krijgen.
Ja, ik zit op faceboek! Ik kijk uit naar de tips op je FB-pagina, dank je wel.
groetjes,
Adri
Ik gebruik de philips HR 2094, deze kan ook ijsblokjes malen. Ideaal voor noten en hard fruit.
Hij was rond 70 euro. Niet heel goedkoop maar ik gebruik hem dagelijks en vind het een enorm fijn apparaat. Bezuinig niet op een goed snijmes, plank, blender en keukenmachine, het maakt koken en bakken alleen maar leuker. Groet, Sabine
Heel fijn, bedankt. 😀
Ik kan het misschien nog een klein beetje aanvullen.
Agavesiroop—stevia.
boekweitmeel—-amandelmeel.
bakpoeder—–wijnsteenzuur.
haverzemelen—–colonclean.
Handig! Alleen amandelmeel verbrandt volgens mij wel wat sneller dan gewoon meel dus daar kort ik de baktijd altijd wat in.
Fantastisch, dankjewel!
Elske
Printen, lamineren, bewaren in keukenlade, binnenkant keukenkastdeurtje of op mangneetbord. 😀
…. groetjes, Manuela.
Dit lijstje komt nu van de printer en gaat zo mijn koelkast op.
Ik heb zoveel recepten die ik nog om moet zetten naar gezond!
Dit gaat het zeker veel makkelijker maken.
Goh, wat uitgebreid. Dank je wel!!
Super lijstje daar kun je wat mee
Thks Heleen
Grt Annie
Geweldig zo lijstje.
Ik hang het in mijn keuekenkastje.
Ideaal.
Dankjewel.
Groet, Sabine
🙂 Graag gedaan!
Dat is echt een geweldig handig lijstje! Dank je voor dit uitgebreide overzicht.