Vervangers in de Keuken

Vervangers in de Keuken

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer als iemand mij vroeg of ze zus en zo kunnen vervangen door dit of dat, dan zou ik een aardig zakcentje opgespaard hebben 😉 Maar feit is wel dat niet iedereen altijd alle genoemde ingredienten voor een recept in huis heeft en dan graag een vervanger zou willen gebruiken. Ik probeer wel zoveel mogelijk aan te geven waar je iets kan krijgen in een recept, maar soms wil je gewoon direct met iets aan de slag! Daarom vandaag een lijst met vervangers voor het koken en bakken die toe te passen zijn op al mijn recepten en hoogstwaarschijnlijk vele anderen.

Vervangers voor Zoet

25 gram pure chocolade = 3 el cacao poeder en 1 el vet (boter of kokosolie) of 3 el carobe poeder en 2 el water voor een caffeine en vetvrije optie
200 gram suiker = 150 gram ahornsiroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 150 gram honing (voeg minder natte ingrediënten toe en verlaag de baktemperatuur met 10 graden)
200 gram suiker = 200 gram rijststroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 200 gram oerzoet/ sucanat
200 gram suiker = 200 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
200 gram suiker = 1 tl vloeibare stevia (suiker geeft bulk, dus voeg bijvoorbeeld ongezoete appelmoes toe om volume te creëren)
200 gram suiker = 2 el groen stevia poeder

Vervangers voor melkproducten

250 ml melk = 250 ml plantaardige melk naar keuze
250 ml room = 40 gram boter + 210 ml melk (smelt boter, maar verhit het niet te veel)
250 ml zure room = 250 ml yoghurt (werkt beter in zoete, dan in hartige recepten, naar mijn mening)
250 ml karnemelk = 250 ml melkkefir of 250 ml melk met 1 el citroensap (kan ook met plantaardige melk)
1 el boter = 1 el kokosolie

Vervangers voor eieren

1 ei = 2 eidooiers + 1 el water (werkt goed in koekjesrecepten)
1 ei = 2 eidooiers (in custard recepten)
1 ei = 1 rijpe banaan
1 ei = 1 el appelmoes
1 eiwit = 3 el water + 1 el chiazaad (roer door elkaar en laat 10 – 15 minuten staan)
1 eiwit = 1 el gemalen lijnzaad + 2 -3 el water (roer door elkaar en kook kort totdat het een gel vormt)

Vervangers voor meel, verdikkingsmiddelen en rijsmiddelen

2 el bloem (als verdikkingsmiddel) = 1 el maïszetmeel, 1 el aardappelzetmeel, 1 el arrowroot
200 gram meel = 200 gram speltbloem of -meel, amandelmeel, boekweitmeel, rijstemeel of teffmeel
200 gram meel = ongeveer 200 gram kokosmeel + 8 eieren (dit kan per recept verschillen aangezien verschillende merken kokosmeel anders kunnen reageren, houd per 50 gram kokosmeel 2 eieren aan)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 120 ml karnemelk (voeg minder natte ingrediënten toe, werkt goed in cake recepten)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 1 el appelcider azijn of citroensap

Vervangers algemeen

200 gram tomatenblokjes uit blik = 300 gram tomaten, in stukken gesneden en ongeveer 10 minuten zachtjes gekookt
200 gram tomatensaus = 5 el tomatenpuree en 100 ml water
1 knoflookteentje = ¼ tl knoflookpoeder
1 el verse kruiden = 1 – 1,5 tl gedroogde kruiden
4 velletjes gelatine = 1 afgestreken el gelatinepoeder
500 kokosmelk = 100 gram santen + 400 ml heet water

Met deze vervangers kom je in de meeste recepten al een heel eind. Ik weet dat er nog ontzettend veel andere vervangers zijn, maar ik probeer met deze vervangers ook zoveel mogelijk met onbewerkte, echte producten te werken. Dus als jij hier nog een mooie aanvulling op weet, laat het dan hieronder weten!

PS: Gebruik maken van wat je al in huis hebt is ontzettend ‘budget’ ;-). Als jou dit nou ook aanspreekt, doe dan mee met de Give-Away van mijn nieuwste boek ‘Eet Goed voor elk Budget’! Deze Give-Away loopt tot as. vrijdag middernacht!

Bron: Joy of Baking

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

45 reacties

  1. geweldig wat een goed idee van jou om zo’n lijst te maken, ook ik voeg hem toe aan mijn keukenla, vol goede ideetjes enz. dankjewel voor jouw tijd en dat je die voor ons over hebt…..

  2. Francis schreef:

    dank voor deze lijst. Iemand enig idee hoe de verhouding Gelatine – Chiazaad is ter vervanging? Ik kan het nergens vinden….1 blaadje Gelatine is hoeveel chia???
    dank

  3. Ik heb een cake gebakken waarin ik de bloem heb vervangen door boekweitmeel, maar nu valt hij wel erg uit elkaar. Nog tips om dit voor een volgende keer steviger te krijgen?

    1. Ann De Roose schreef:

      Hallo,
      Ik volgde ooit een workshop van broodbakken met biologisch meel en had hetzelfde probleem. Men adviseerde mij om een soeplepel mayonaise toe te voegen als ingrediënt. De Ingrediënten van mayonaise fungeren als meelverbeteraar en bindt het deeg beter. Ik doe dit en vind het zeer doeltreffend.

      1. Wat een grappige tip, deze kende ik nog niet! Ik ken wel vitamine C als broodverbeteraar, maar mayonaise…? Zal een scheutje olie ook werken, of zal er ook echt ei bij moeten, denk je?

  4. Sandra de Jong - Eilers schreef:

    Jij werkt in je recepten veel met amandelmeel. Hier vinden we datniet zo heel lekker. Hoe zet ik dat om naar kokosmeel of rijstemeel?

  5. Marjon Kruik schreef:

    Meteen uitgeprint, erg handig! Dank je wel voor het delen.

    Groetjes, Marjon

  6. Anonymous schreef:

    Super, wat fijn zo’n werkbare lijst. Dank je wel. Marieke

  7. Anonymous schreef:

    Wow! Dit lijstje wordt uitgeprint, vermenigvuldigd en uitgedeeld!
    Dank namens vele vrienden en bekenden!
    Smakelijke groetjes, Marja

  8. Anonymous schreef:

    Kijk eens aan! Dit is nu eens superhandig! Bedankt voor dit fijne lijstje, die ga ik gelijk uitprinten….

    Groetjes,

    Jolanda L.

  9. Jeanette schreef:

    Wow hartstikke goed idee dit!!! Uitprinten en lamineren inderdaad!!

    Ik mis nog de vervanging voor; huttenkase, slagroom, creme fraiche, monchou. Daar worstel ik ook altijd mee. Wat kan voor wat vervangen worden?

    1. De vraag komt misschien niet goed over, maar ik stelde hem om te kunnen bepalen waar jij het door zou kunnen vervangen. Vandaar!

    2. Sandra de Jong - Eilers schreef:

      Ik worstel daar ook mee. Wij gebruiken sinds kort geen melk meer ivm intolerantie voor calcium. Dan blijft er ongeveer alleen rijstmelk en kokosmelk over. Verder nog vervangngstips?

      1. Sojamelk, aan de smaak moet je wennen
        Geitenmelk werd ook aangeraden door homeopathisch kinderarts.

  10. aafke de Vries schreef:

    kan zelf niet tegen paprika, vervang het daarom door wortel.
    werkt goed!!!

  11. Hier ben ik blij mee, vond het een hele puzzel om het zelf allemaal uit te zoeken, dank je wel.

  12. Schapen Wolken Dromen schreef:

    Super!

    En de uitleg meel – kokosmeel+eieren verklaart waarom mijn brood vorige week mislukt uit de broodbakmachine kwam: Mijn speltmeel was op en dus had ik wat kokosmeel toegevoegd. Had ik geweten van die eieren…

    Nou ja, dat vergeet ik nu in ieder geval niet meer!

  13. Damaris schreef:

    Helemaal super, dit soort gegevens moet ik zo vaak googlen, nu heb ik het op een rijtje.. thanks!!

  14. Hallo, ik ben bezig mijn voedingspatroon te veranderen, vooral nadat candida was gekonstateerd. Zo’n dieet is voor een vegetariër nog best een uitdaging. Lees nu veel over goede voeding, en deze site is geweldig!
    Nu heb ik een vraag: ik wil nu een blender aanschaffen, voor smoothies e.d., maar wat is een goeie? Wie heeft er ervaring mee? En wat is het voordeel van een slow-juicer t.o.v. een blender??? Alvast bedankt!

    1. Adri, zit je op Facebook? Daar wil ik deze vraag namelijk wel in de groep gooien (op mijn FB pagina van EGVG). Ik denk dat je daar namelijk wel aardig wat goeie tips en dergelijke zal krijgen.

    2. Ja, ik zit op faceboek! Ik kijk uit naar de tips op je FB-pagina, dank je wel.

      groetjes,
      Adri

    3. Anonymous schreef:

      Ik gebruik de philips HR 2094, deze kan ook ijsblokjes malen. Ideaal voor noten en hard fruit.
      Hij was rond 70 euro. Niet heel goedkoop maar ik gebruik hem dagelijks en vind het een enorm fijn apparaat. Bezuinig niet op een goed snijmes, plank, blender en keukenmachine, het maakt koken en bakken alleen maar leuker. Groet, Sabine

  15. Mieke. schreef:

    Heel fijn, bedankt. 😀
    Ik kan het misschien nog een klein beetje aanvullen.

    Agavesiroop—stevia.
    boekweitmeel—-amandelmeel.
    bakpoeder—–wijnsteenzuur.
    haverzemelen—–colonclean.

  16. Handig! Alleen amandelmeel verbrandt volgens mij wel wat sneller dan gewoon meel dus daar kort ik de baktijd altijd wat in.

  17. Anonymous schreef:

    Printen, lamineren, bewaren in keukenlade, binnenkant keukenkastdeurtje of op mangneetbord. 😀

  18. Annelieke schreef:

    Dit lijstje komt nu van de printer en gaat zo mijn koelkast op.
    Ik heb zoveel recepten die ik nog om moet zetten naar gezond!
    Dit gaat het zeker veel makkelijker maken.

  19. annie laumen schreef:

    Super lijstje daar kun je wat mee
    Thks Heleen
    Grt Annie

  20. Anonymous schreef:

    Geweldig zo lijstje.
    Ik hang het in mijn keuekenkastje.
    Ideaal.
    Dankjewel.
    Groet, Sabine

  21. Dat is echt een geweldig handig lijstje! Dank je voor dit uitgebreide overzicht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »