Vervangers in de Keuken

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer als iemand mij vroeg of ze zus en zo kunnen vervangen door dit of dat, dan zou ik een aardig zakcentje opgespaard hebben 😉 Maar feit is wel dat niet iedereen altijd alle genoemde ingredienten voor een recept in huis heeft en dan graag een vervanger zou willen gebruiken. Ik probeer wel zoveel mogelijk aan te geven waar je iets kan krijgen in een recept, maar soms wil je gewoon direct met iets aan de slag! Daarom vandaag een lijst met vervangers voor het koken en bakken die toe te passen zijn op al mijn recepten en hoogstwaarschijnlijk vele anderen.

Vervangers voor Zoet

25 gram pure chocolade = 3 el cacao poeder en 1 el vet (boter of kokosolie) of 3 el carobe poeder en 2 el water voor een caffeine en vetvrije optie
200 gram suiker = 150 gram ahornsiroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 150 gram honing (voeg minder natte ingrediënten toe en verlaag de baktemperatuur met 10 graden)
200 gram suiker = 200 gram rijststroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 200 gram oerzoet/ sucanat
200 gram suiker = 200 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
200 gram suiker = 1 tl vloeibare stevia (suiker geeft bulk, dus voeg bijvoorbeeld ongezoete appelmoes toe om volume te creëren)
200 gram suiker = 2 el groen stevia poeder

Vervangers voor melkproducten

250 ml melk = 250 ml plantaardige melk naar keuze
250 ml room = 40 gram boter + 210 ml melk (smelt boter, maar verhit het niet te veel)
250 ml zure room = 250 ml yoghurt (werkt beter in zoete, dan in hartige recepten, naar mijn mening)
250 ml karnemelk = 250 ml melkkefir of 250 ml melk met 1 el citroensap (kan ook met plantaardige melk)
1 el boter = 1 el kokosolie

Vervangers voor eieren

1 ei = 2 eidooiers + 1 el water (werkt goed in koekjesrecepten)
1 ei = 2 eidooiers (in custard recepten)
1 ei = 1 rijpe banaan
1 ei = 1 el appelmoes
1 eiwit = 3 el water + 1 el chiazaad (roer door elkaar en laat 10 – 15 minuten staan)
1 eiwit = 1 el gemalen lijnzaad + 2 -3 el water (roer door elkaar en kook kort totdat het een gel vormt)

Vervangers voor meel, verdikkingsmiddelen en rijsmiddelen

2 el bloem (als verdikkingsmiddel) = 1 el maïszetmeel, 1 el aardappelzetmeel, 1 el arrowroot
200 gram meel = 200 gram speltbloem of -meel, amandelmeel, boekweitmeel, rijstemeel of teffmeel
200 gram meel = ongeveer 200 gram kokosmeel + 8 eieren (dit kan per recept verschillen aangezien verschillende merken kokosmeel anders kunnen reageren, houd per 50 gram kokosmeel 2 eieren aan)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 120 ml karnemelk (voeg minder natte ingrediënten toe, werkt goed in cake recepten)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 1 el appelcider azijn of citroensap

Vervangers algemeen

200 gram tomatenblokjes uit blik = 300 gram tomaten, in stukken gesneden en ongeveer 10 minuten zachtjes gekookt
200 gram tomatensaus = 5 el tomatenpuree en 100 ml water
1 knoflookteentje = ¼ tl knoflookpoeder
1 el verse kruiden = 1 – 1,5 tl gedroogde kruiden
4 velletjes gelatine = 1 afgestreken el gelatinepoeder
500 kokosmelk = 100 gram santen + 400 ml heet water

Met deze vervangers kom je in de meeste recepten al een heel eind. Ik weet dat er nog ontzettend veel andere vervangers zijn, maar ik probeer met deze vervangers ook zoveel mogelijk met onbewerkte, echte producten te werken. Dus als jij hier nog een mooie aanvulling op weet, laat het dan hieronder weten!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »