Aankomende vrijdag ga ik lekker een weekje weg met de kids. Ter voorbereiding op de trip ben ik nu alvast een aantal repen aan het maken op basis van noten en gedroogd fruit. Ze blijven lang goed, zijn lekker zoet zonder toegevoegde suiker en voorkomen chagrijnige gezichten op de achterbank vanwege trek aan duidelijk minder gezonde keuzes. Voorheen kon ik de kids nog afpoeieren met een simpele Noot Dadel snack, tegenwoordig willen ze liever iets met wat meer smaak.
Vijg en Vanille
Deze vijg en vanille repen vielen direct in de smaak toen ik ze voor het eerst maakte. De gedroogde vijgen zijn lekker zoet en door de vanille hebben ze een soort van koekjessmaak, aldus dochter. Zeker de moeite van het herhalen waard, dus!
Het recept is heel eenvoudig en bestaat uit vijf (of zes) ingrediënten. De repen bewaar ik altijd in een luchtdichte doos in de koelkast of een andere koele plaats als de kelder. Zeker als het warm is, kan gedroogd fruit nog wel eens gisten. En alcoholische repen worden duidelijk niet gewaardeerd!
Dit mengsel is vrij dik en stevig en de keukenmachine had er soms wat moeite mee. Omdat het eindresultaat afhankelijk is van een stevig mengsel, heb ik geen water toegevoegd zoals ik nog wel eens doe, om het losser te maken. In plaats daarvan heb ik het vijg amandel deeg uit de machine gehaald en met de hand even goed doorgekneed.
Ik heb voor dit recept gekozen voor amandelschaafsel, in plaats van hele noten of amandelmeel. Beiden zijn prima vanwege de smaak, maar met amandelmeel krijg je een duidelijk kleveriger deeg dan met amandelstukjes of hele amandelen. Kies wel voor blanke amandelen omdat het vliesje wat bitter is en dit de smaak wel beïnvloed.
Vijg en Vanille repen - Vegan
Ingrediënten
- 100 gram amandelschaafsel
- 50 gram kokosrasp
- 1/8 tl zeezout
- Vanillepoeder van 1 vanillepeul
- 100 gram gedroogde vijgen 12 uur geweekt
- Optioneel: 5 dadels zonder pit
Instructies
- Doe alles behalve de vijgen in een keukenmachine met messen en pulseer kort.
- Voeg dan de vijgen toe en pulseer tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Optioneel: Voor een zoetere reep voeg je dan ook de ontpitte dadels toe.
- Druk het deeg in een vierkant of rechthoekig plastic bakje en laat opstijven in de koelkast.
- Snijd mooie repen of vierkantjes en serveer.
Ben je op zoek naar nog meer ideeën voor snack repen? Wat denk je dan hier van?
Heb jij een favoriet recept om een lekkere snackreep van te maken? Deel het hieronder!
Laat een reactie achter