Vitamine K2: Gebruik en Gezondheidsvoordelen

vitamine k2

Wel eens van vitamine K2 gehoord? Het is een essentiële vitamine wat betekent dat we het nodig hebben, maar dat het via de voeding binnen moet komen. Vandaag wil ik je iets meer vertellen over deze bijzondere vetoplosbare vitamine.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare stof die in de natuur in twee vormen wordt gevonden: vitamine K1 (phylloquinon) en vitamine K2 (menachinonen). Vitamine K1 komt in de natuur voor in planten, zoals groene bladgroenten en dan vooral in spinazie. De opname uit de voeding is slechts 5 tot 15%. Micro-organismen, zoals onze darmflora, maken verschillende vormen van vitamine K2. De opname van vitamine K2 is vele malen (tot zelfs 10 x) beter dan vitamine K1. (Bron)

Gefermenteerde producten zoals Hollandse kaas, natto en kwark bevatten kleine hoeveelheden van een speciale vorm van vitamine K2 (Bron). Bepaalde vormen van vitamine K2 zijn actiever dan vitamine K1 in het voorkomen van osteoporose en aderverkalking (Bron).

Wat dus bijzonder is, is het feit dat K2 in veelvoorkomende mate voorkomt in kaas. De standaard adviezen vanuit de overheid zijn dat je vet moet vermijden i.v.m. hartgezondheid. Maar kaas – lekker vet – bevat juist een vitamine die bescherming zou bieden bij hart- en vaatziekten! (Bron)

Vitamine K en Bloedstolling

De reden waarom pasgeboren baby’s vitamine K toegediend krijgen, is omdat ze in de risicogroep vallen wanneer ze een bloeding zouden krijgen. Vitamine K helpt namelijk bij bloedstolling. Andere mensen die in de risicogroep horen zijn mensen die bloedverdunners gebruiken, langdurig (breedspectrum) antibiotica nemen en mensen met chronische maag- en darmziekten.

Gelukkig hebben verreweg de meeste mensen een normale bloedstolling. Wel zijn er aanwijzingen dat een chronisch vitamine K tekort wijdverbreid voorkomt, ook onder gezonde kinderen en volwassenen. De lever kan voldoende vitamine K aanmaken om bloedstolling dus te garanderen, maar er blijft dan erg weinig over voor de rest van het lichaam. Een gevolg hiervan kan osteoporose zijn.

Verkalking bij vitamine K2 tekort

Een eenvoudige oplossing zou dus zijn om te zorgen dat je meer vitamine K2 binnenkrijgt. En dan met name de MK-7 variant. Deze variant komt vooral heel veel voor in natto. Dat zijn gefermenteerde sojabonen met een heel – uhm – bijzondere geur en smaak. Maar dit schijnt heel persoonlijk te zijn. Hoe dan ook, natto is dus rijk aan vitamine K2 en dan met name de MK-7 variant.

Mijn vraag aan jullie: Gaan jullie nu massaal aan de natto, omdat het echt kan helpen osteoporose te voorkomen? (Bron)

Dat was een serieuze vraag overigens, want ik hoor jullie denken 🙂 Natto is superieur als het gaat om levering van MK-7 in ons dieet. Ons voedingspatroon bevat weliswaar veel vitamine K1 vanwege de hoeveelheid in groenten die we eten (bron), maar de variant die dus kan beschermen bij botontkalking en aderverkalking, krijgen we naar verhouding dus niet genoeg binnen. Kaas, natto en yoghurt zijn dus de natuurlijke bronnen voor K2, maar natto eten doen we hier nauwelijks en je moet best veel kaas en volle yoghurt eten dagelijks om voldoende K2 binnen te krijgen en dat is niet altijd haalbaar. (Bron)

Vitamine K2 suppletie

Efficiënter en doeltreffender is het dus om te denken aan suppletie wanneer je je botten, aderen en kraakbeen gezond wilt houden. Gelukkig is er geen bovengrens gevonden waarbij vitamine K2 toxisch is. Zelfs bij dagdoseringen van 45mg/ dag zijn er in studies geen nadelige gevolgen gevonden. Om gunstig effect te hebben bij osteoporose is een dagdosering va 10 mg/ dag al voldoende. Klik hier voor een uitstekende kwaliteit supplement met o.a. vitamine A en K2.

Conclusie

Je hoort niet veel over vitamine K en dat is jammer! Botontkalking en aderverkalking zijn serieuze aandoeningen die vaak voorkomen vanwege een voedingspatroon dat onvoldoende voedingsstoffen levert. Meer aandacht voor deze vitamine zou hier een mooie rol in kunnen spelen.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »