Eet meer Vet!

Jazeker, eet meer vet! In mijn artikelen over Verzadigd Vet en Kokosolie heb ik al uitgelegd wat de grote gezondheidsvoordelen van meer vet in een dieet zijn. Ook krijg ik regelmatig vragen van mensen die nog altijd verslaafd zijn aan suiker en daar graag vanaf willen. Mijn antwoord is dan altijd hetzelfde: Eet meer vet! Deze aanpassing in het voedingspatroon zal de meest geliefde zijn, alleen al omdat alles wat er gegeten wordt vele malen smakelijker wordt en beter vult. Vet houdt de bloedsuikerspiegel onder controle (even kort door de bocht), wat er voor zorgt dat de behoefte/ drang naar suiker en granen aanzienlijk minder wordt en zelfs verdwijnt. Het resultaat is dat je meer energie hebt omdat de onvermijdelijke dip na het eten van geraffineerde koolhydraten uitblijft en je langer vol zit.

Probeer de beste kwaliteit in huis te halen die je je kan veroorloven. Waak ervoor geen producten in huis te halen die van bio-industrie dieren afkomstig is en kies voor koud geperste olie als je op zoek gaat naar plantaardige olie. Maar dit zijn slechts details die ieder voor zich kan uitwerken. Laten we gauw verder gaan met het artikel!

Bereid je eten royaal met vet.
Wie kent het niet? De bakpan of braadslee die na gebruik leeggegoten wordt in een plastic bakje om vervolgens in de prullenbak te verdwijnen. Of erger, in de gootsteen. Zo zonde! Bewaar dit vet! In glazen potten in de koelkast. In een kommetje op het aanrecht om bij de volgende maaltijd te gebruiken. Schaam je er niet voor, maar bedenk dat je je huid, haar, immuunsysteem en hersenen juist trakteert!

Als je vlees in de oven bereidt, bedruip het dan royaal met boter, ganzenvet of het vet dat overgebleven is en je bewaard hebt. Het vel van gevogelte wordt zo extra knapperig en is dan nog lekkerder, want wij eten de huid! Het vlees wordt daardoor zo mals en smakelijk dat je in tranen uit zal barsten bij het aansnijden!

Ook groenten doen het erg goed met boter of bakvet. Natuurlijk zijn groenten op zichzelf al heerlijk van smaak, maar de opname van de vitamines en mineralen die ze bevatten zal nog beter gaan, door toevoeging van vet. Dus smelt wat boter voor over de snijbonen of broccoli en maak zelf mayonaise van biologische eitjes en olijfolie om over de salade te schenken.

Ga voor het donkere vlees en orgaanvlees
Hoezo duur? Laat al dat vet-angstige, overheid gelovende volk veel geld uitgeven aan magere kipfilet zonder huid. Dijenvlees, of een hele kip of kalkoen en orgaanvlees zijn stukken goedkoper dan de reguliere, vetarme stukken vlees. Vlees met bot is vaak ook goedkoper, maar juist daardoor ook stukken lekkerder. Bak je vlees in roomboter en olijfolie en fruit er altijd een uitje, wat knoflook, champignons en/ of tomaatjes bij voor een heerlijke saus. Ik raad de Jagerssaus aan!

Vette Vis
Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3 het bevat. Dus ga voor haring, zalm, makreel en sardines. Erg lekker zo als een snack, maar ook heel goed als vulling in een grote salade of in plaats van vlees bij de maaltijd.

Een Ei hoort erbij!
Lang waren eieren in een kwaad daglicht gezet vanwege het zogenaamde hoge cholesterolgehalte dat ze bevatten. Later bleek dat dit een totaal verkeerde aanname was, omdat het cholesterol dat eieren bevat ten eerste wel meevalt qua hoeveelheid en ten tweede juist het ‘goede’ cholesterol is! Dus elke dag een ei of twee, drie is erg gezond, geeft je je proteïne en het o zo belangrijke choline! Kies uiteraard waar mogelijk voor biologische eieren. Anders is vrije uitloop een prima tweede keus.

Laten we niet de plantaardige vetten vergeten
Olijven, avocado, noten, kokosnoten. Olijfolie en macadamia-olie geven rauwe groenten een extra boost. Avocado kan verwerkt worden tot saladedressing of dessert, noten (geen pinda’s) zijn een heerlijk tussendoortje en kokos… Heerlijke kokos! Verwerk het overal in om zo optimaal te kunnen profiteren van de super gezonde eigenschappen!

Vet geeft extra smaak
Dus maak elke maaltijd af met een scheutje extra vergine olijfolie, gesmolten boter of wat vleesvet.

Misselijk door vet?
Zorg dan dat je voldoende proteïne binnenkrijgt. Bekijk deze post hierover. Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 0.8 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht moet eten per dag. Dus als je 100 kilo weegt, nuttig je per dag ongeveer 80 gram proteïne. En zorg uiteraard dat de rest van je voedingspatroon ook al aangepast is.

Volgende week maandag: 8 Misvattingen over Vet weerlegt. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

20 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Vandaag een “vette”andijvie-stamppot gemaakt met vier eieren erdoor, ipv vlees, heerlijk!
    Flinke wat kokosolie erbij ipv jus!
    Je zit er zo vol van!
    Lekker!

  2. Ik gebruik de door stoom ontgeurde kokosolie. Enig idee of dat (bijna) net zo goed is als de koudgeperste?

  3. Ik heb je andere artikelen over vet ook gelezen en ik maak me toch een beetje zorgen dat ik als vegetariër te weinig binnen krijg. Vlees en vis eten is voor mij echt uitgesloten, daar wil ik niet aan.
    Loop je als vegetariër ernstige tekorten op als je alleen de plantaardige vetten, roomboter en eieren eet? Ik geef mijn kinderen zo nu en dan wel wat vlees of vis, maar het zijn geen liefhebbers. Ook roomboter vindt de oudste niet fijn, de jongste kan niet goed tegen zuivel.

    1. Jeanette Korf-Visser schreef:

      Nee je loopt geen ernstige tekorten op. Je zou wel kunnen overwegen om visolie capsules te gaan gebruiken om zo de broodnodige omega 3 en vit. A en D binnen te krijgen. In plaats van boter kun je toch ook kokosolie gebruiken op het brood? Let op , boter is geen zuivel!

    2. Anonymous schreef:

      Boter is wel zuivel en in Nederlandse roomboter zit lactose. In de Franse niet.
      Kokosvet is idd een goede keuze. Voor meer omega 3 kun je gebroken lijnzaad, walnoten, lijnzaadolie (lekker door ketchup) nemen.

      Ik vind dat je je kinderen niet tekort doet. Wel is het verstandig om B12 te supplementeren. Ook bij vegetarische voeding zit je daar al snel laag mee. Vleeseters krijgen dit trouwens ook als supplement want het wordt aan diervoeder toegevoegd.

      Groetjes, VeggieMo
      (die veganistisch eet, en zoons zijn grotendeels vegetarisch/veganistisch opgevoed, ze zijn gezond, slank en 1.90)

    3. Het punt met boter is, is dat als je lactose-intolerant bent, je mogelijk wel boter kan verdragen omdat met het proces van botermaken de meeste lactose verwijderd wordt en je alleen het vet overhoudt. Boter klaren (ghee) produceert een zuiver botervet, helemaal zonder lactose.
      Of je door alleen noten en zaden te eten om Omega-3 binnen te krijgen daar genoeg aan hebt, is maar de vraag. Die omzetting van ALA naar EPA en DHA is namelijk erg moeilijk voor een menselijk lichaam en als er naar verhouding veel omega-6 gegeten wordt, door middel van plantaardige olie en noten, wordt dat proces verder bemoeilijkt. Dus hoewel noten en zaden wel degelijk omega-3 bevatten, betekent dus niet per definitie dat je lichaam het ook daadwerkelijk opneemt.

      De enige manier om erachter te komen of je dit toch goed opneemt, is door het te laten meten. Algen zou dan een betere bron zijn. Jij noemde toch krill olie?

    4. Anonymous schreef:

      Nee, dat ben ik niet geweest. Er zijn wel algensupplementen met omega3. De reden waarom vissen omega3 hebben komt omdat ze algen eten of vissen eten die algen hebben gegeten.

      Ik vind een plantaardige voeding gezonder, diervriendelijker, milieuvriendelijker en beter voor een eerlijke voedselverdeling.

      Groetjes, VeggieMO

    5. Bedankt voor de antwoorden.
      Ik denk dat ik gewoon verder ga zoals ik nu ga en pas bij verdenking van tekorten eens een meting laat doen. Ik kan eens informeren naar die algen. Hopelijk in capsulevorm want ik heb het eens gegeten. Wat was dat vies zeg!
      Omega 3 capsules. Dat kan ik overwegen.
      Kokosolie en lijnzaadolie heb ik trouwens al besteld. Kan ik morgen ophalen. 🙂

  4. Die verborgen transvetten zijn de boosdoeners. Niet die zelfgebakken boterham met roomboter. Groeten Izerina

  5. Retro Vrouw schreef:

    Wat zo leuk is aan ‘onbewerkt voedsel” is dat je ze ook voor andere dingen kan gebruiken dan voor eten. Neem b.v. eieren, naast het gebruiksgemak is ei natuurlijk ook heel goed voor je haar. Het is rijk in proteïnen (eiwitten) en bevat essentiële vitaminen. Ei maakt je haar niet alleen schoon, het zorgt er ook voor dat het steviger wordt en dikker aanvoelt. Zo zijn er nog honderden voorbeelden waar je fruit en groente voor kunt gebruiken. Dit zal je niet snel kunnen doen met een zakje chips 😉

    1. Willemijn schreef:

      Kun je ei dus gebruiken als haarmasker? Dat is nieuw voor me, maar klinkt wel als iets dat ik graag wil proberen!

    2. Anonymous schreef:

      Ik ken het. Moet je wel met koud haar uitspoelen anders heb je omelet in je haar en krijg je het er haast niet meer uit.

      Groetjes, VeggieMo

  6. Silent Lucidity schreef:

    Ik wilde het namelijk eerst even beter bestuderen, maar daar had ik op dat moment geen tijd voor 🙂

  7. Silent Lucidity schreef:

    Ik was in Zweden op vakantie en daar liggen de blokken kokosvet gewoon in de supermarkt. Ben uiteindelijk vergeten er een mee te nemen.

    1. Anonymous schreef:

      Helaas de blokken kokosvet die in de supermarket liggen in scandinavie zijn geen goeie alternative, ze zijn gehard, en vraag mij niet waarom ze kokosolie moeten harden, snap het zelf ook niet? Ze smaken giftig, ze kosten haast niks maar ze zijn net zo veel bewerkt als margarine!

      Groeten Ann-Sofie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde koolzaadolie
Gezond eten

Is Koolzaadolie Gezond? Voordelen & Nadelen Uitgelegd

Koolzaadolie is een populaire keuze in de keuken, vooral vanwege zijn veelzijdigheid en milde smaak. Maar is koolzaadolie eigenlijk gezond? In dit artikel ga ik de voordelen en nadelen voor je op een rij zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Wat is koolzaadolie? Koolzaadolie wordt gemaakt van de

Lees verder »
gezonde maiswafels
Gezond eten

Zijn Maiswafels Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Maiswafels zijn tegenwoordig een populair tussendoortje, vooral voor mensen die op zoek zijn naar iets lichts en caloriearm. Maar zijn ze echt gezond? Laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van dit populaire snackje. Wat zijn maiswafels? Zoals je weet, zijn maiswafels gemaakt van gepofte mais. Ze zijn

Lees verder »