Eet meer Vet!

Jazeker, eet meer vet! In mijn artikelen over Verzadigd Vet en Kokosolie heb ik al uitgelegd wat de grote gezondheidsvoordelen van meer vet in een dieet zijn. Ook krijg ik regelmatig vragen van mensen die nog altijd verslaafd zijn aan suiker en daar graag vanaf willen. Mijn antwoord is dan altijd hetzelfde: Eet meer vet! Deze aanpassing in het voedingspatroon zal de meest geliefde zijn, alleen al omdat alles wat er gegeten wordt vele malen smakelijker wordt en beter vult. Vet houdt de bloedsuikerspiegel onder controle (even kort door de bocht), wat er voor zorgt dat de behoefte/ drang naar suiker en granen aanzienlijk minder wordt en zelfs verdwijnt. Het resultaat is dat je meer energie hebt omdat de onvermijdelijke dip na het eten van geraffineerde koolhydraten uitblijft en je langer vol zit.

Probeer de beste kwaliteit in huis te halen die je je kan veroorloven. Waak ervoor geen producten in huis te halen die van bio-industrie dieren afkomstig is en kies voor koud geperste olie als je op zoek gaat naar plantaardige olie. Maar dit zijn slechts details die ieder voor zich kan uitwerken. Laten we gauw verder gaan met het artikel!

Bereid je eten royaal met vet.
Wie kent het niet? De bakpan of braadslee die na gebruik leeggegoten wordt in een plastic bakje om vervolgens in de prullenbak te verdwijnen. Of erger, in de gootsteen. Zo zonde! Bewaar dit vet! In glazen potten in de koelkast. In een kommetje op het aanrecht om bij de volgende maaltijd te gebruiken. Schaam je er niet voor, maar bedenk dat je je huid, haar, immuunsysteem en hersenen juist trakteert!

Als je vlees in de oven bereidt, bedruip het dan royaal met boter, ganzenvet of het vet dat overgebleven is en je bewaard hebt. Het vel van gevogelte wordt zo extra knapperig en is dan nog lekkerder, want wij eten de huid! Het vlees wordt daardoor zo mals en smakelijk dat je in tranen uit zal barsten bij het aansnijden!

Ook groenten doen het erg goed met boter of bakvet. Natuurlijk zijn groenten op zichzelf al heerlijk van smaak, maar de opname van de vitamines en mineralen die ze bevatten zal nog beter gaan, door toevoeging van vet. Dus smelt wat boter voor over de snijbonen of broccoli en maak zelf mayonaise van biologische eitjes en olijfolie om over de salade te schenken.

Ga voor het donkere vlees en orgaanvlees
Hoezo duur? Laat al dat vet-angstige, overheid gelovende volk veel geld uitgeven aan magere kipfilet zonder huid. Dijenvlees, of een hele kip of kalkoen en orgaanvlees zijn stukken goedkoper dan de reguliere, vetarme stukken vlees. Vlees met bot is vaak ook goedkoper, maar juist daardoor ook stukken lekkerder. Bak je vlees in roomboter en olijfolie en fruit er altijd een uitje, wat knoflook, champignons en/ of tomaatjes bij voor een heerlijke saus. Ik raad de Jagerssaus aan!

Vette Vis
Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3 het bevat. Dus ga voor haring, zalm, makreel en sardines. Erg lekker zo als een snack, maar ook heel goed als vulling in een grote salade of in plaats van vlees bij de maaltijd.

Een Ei hoort erbij!
Lang waren eieren in een kwaad daglicht gezet vanwege het zogenaamde hoge cholesterolgehalte dat ze bevatten. Later bleek dat dit een totaal verkeerde aanname was, omdat het cholesterol dat eieren bevat ten eerste wel meevalt qua hoeveelheid en ten tweede juist het ‘goede’ cholesterol is! Dus elke dag een ei of twee, drie is erg gezond, geeft je je proteïne en het o zo belangrijke choline! Kies uiteraard waar mogelijk voor biologische eieren. Anders is vrije uitloop een prima tweede keus.

Laten we niet de plantaardige vetten vergeten
Olijven, avocado, noten, kokosnoten. Olijfolie en macadamia-olie geven rauwe groenten een extra boost. Avocado kan verwerkt worden tot saladedressing of dessert, noten (geen pinda’s) zijn een heerlijk tussendoortje en kokos… Heerlijke kokos! Verwerk het overal in om zo optimaal te kunnen profiteren van de super gezonde eigenschappen!

Vet geeft extra smaak
Dus maak elke maaltijd af met een scheutje extra vergine olijfolie, gesmolten boter of wat vleesvet.

Misselijk door vet?
Zorg dan dat je voldoende proteïne binnenkrijgt. Bekijk deze post hierover. Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 0.8 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht moet eten per dag. Dus als je 100 kilo weegt, nuttig je per dag ongeveer 80 gram proteïne. En zorg uiteraard dat de rest van je voedingspatroon ook al aangepast is.

Volgende week maandag: 8 Misvattingen over Vet weerlegt. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

CBD oil
Gezondheid Algemeen

Hoe CBD-olie je beter laat voelen op een natuurlijke manier

CBD-olie wint snel aan populariteit als een natuurlijk middel om het algemene welzijn te verbeteren. Veel mensen gebruiken het om beter te slapen, stress te verminderen en hun humeur te verbeteren. Maar hoe werkt CBD-olie precies en op welke manieren kan het je helpen je beter te voelen? In dit

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »