Vlees in de Oven Bereiden – Zo doe je dat

Om je te helpen iedere keer perfect vlees in de de oven te bereiden, heb ik een overzicht gemaakt van alle meest favoriete stukken vlees zoals kalkoen, eend, gans, kip, rund, varken en lam. Op die manier lukt het jou keer op keer om het vlees op de juiste manier te bereiden en een heerlijk pronkstuk op tafel te zetten met feestdagen of op andere speciale dagen.

1.Kwaliteit van het Vlees

Voordat je begint zijn er een paar dingen die je moet overwegen. Allereerst de kwaliteit van het vlees. Koop altijd de beste kwaliteit die je je kan veroorloven. Als je, net als wij, niet een enorm budget hebt voor vlees, kies dan voor een kleiner stuk vlees van betere kwaliteit dan veel vlees van twijfelachtige afkomt. Als je een goeie slager in de buurt hebt, ga daar dan eens langs en wees niet bang om door te vragen over waar het vlees vandaan komt.

2. Vlees moet op Kamertemperatuur zijn

Het tweede is dat je voordat je vlees in de oven wilt bereiden, je het de kans moet geven om op kamertemperatuur te komen. Afhankelijk van hoe groot het stuk vlees is, haal je het één tot twee uur van te voren uit de koelkast. De tijden op het overzicht gaan allemaal uit van vlees op kamertemperatuur, dus hou dat in je achterhoofd. Evenzo belangrijk is de tijd na de oven. Het vlees laten rusten garandeert een heerlijk sappig eindresultaat en zou dus nooit overgeslagen moeten worden.

3. Oventemperatuur

Als derde punt wil ik het even over de oventemperatuur hebben. Regelmatig krijg ik de vraag of een bepaalde temperatuur voor een elektrische, gas of heteluchtoven is. Dit maakt uiteraard verschil, maar zelfs tussen elektrische ovens zit nog wel eens verschil. Check daarom op voorhand altijd even of de oven de gewenste temperatuur heeft of dat je de oven bij moet stellen. Een losse oventhermometer is dan heel erg handig.

4. Gezond verstand

En als laatste doe ik een beroep op jullie nuchtere verstand. Vaar niet blind op het overzicht dat ik je geef, maar blijf alert en besef dat zelfs dingen als afmeting en materiaal van de braadslee van invloed zijn op het eindresultaat. Maar ook of je groenten en/ of extra vocht toevoegt is bepalend. Ik heb hier wat extra informatie over gegeven in het overzicht, maar wees je hier dus bewust van.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezondste granola
Gezond eten

De gezondste granola kies je zo

Granola lijkt gezond, maar schijn bedriegt soms. Veel mensen denken dat alle granola goed voor je is, omdat het haver en noten bevat. Maar als je goed kijkt, zit er vaak veel toegevoegde suiker, siroop of olie in. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Lees verder »
Gezond eten

Venkel: gezond of niet?

Venkel is zo’n groente waar je niet direct aan denkt, maar zodra je het probeert, ben je verkocht. Het heeft een frisse, licht anijsachtige smaak die verrassend goed past in zowel salades als warme gerechten. Maar hoe gezond is venkel eigenlijk? Wat is venkel precies? Venkel is een knolgroente die

Lees verder »
leverworst gezond
Gezond eten

Leverworst gezond of ongezond? Uitleg + tips

Leverworst: je vindt het in veel Nederlandse keukens. Een smeuïg broodbeleg met een kenmerkende smaak. Maar is leverworst eigenlijk wel gezond? Als voedingsdeskundige krijg ik deze vraag vaker dan je denkt. In dit artikel vertel ik je precies wat leverworst is, wat erin zit, en of je het gerust op

Lees verder »