Voedselcollectief voor je Groente en Fruit

groente en fruit

groente en fruitGroente en Fruit

Meer en meer horen we over de toegevoegde waarde van biologisch groente en fruit eten. Oké, een tijdje terug ging er een onderzoek rond dat er qua voedingswaarde weinig verschil in zat, maar als je kijkt naar de belastende stoffen die op reguliere groente en fruit zit, komt biologisch zeker als beste uit de bus. Wat logisch is. Pesticiden, schimmelwerende stoffen en andere chemicaliën worden ook opgenomen in ons lichaam en zijn een belasting voor ons lichaam.

Gelukkig zijn er initiatieven als Gifmeter waarop je kunt zien wat de ‘dirty dozen’ en ‘clean fifteen’ zijn (groente en fruit waar resp. het meeste en het minste tot geen gif op gespoten wordt). Daar kom je al een heel eind mee. Maar ik wil vandaag een stapje verder met jullie gaan. Ik wil vandaag namelijk een mogelijkheid openen om tóch zoveel mogelijk biologische groenten en fruit te eten, zonder daarvoor naar de (dure) supermarkt te hoeven. Denk hierbij aan een voedselcollectief.

Voedselcollectief

Lezers die graag neuzen op Amerikaanse blogs hebben dit concept waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen: CSA oftewel Community Supported Agriculture. Burgers slaan de handen ineen om gezamenlijk een overeenkomst te sluiten met lokale, biologische boeren om daar hun groente en fruit te kopen. Zo krijgen de consumenten verse groente en fruit en de boer een eerlijke prijs terwijl de prijs vaak evengoed nog lager is dan wanneer men diezelfde producten in de supermarkt zou kopen.

Andere bijkomende voordelen zijn dat de consument weet waar de producten vandaan komen en dat deze producten veel eerder bij de consument aankomen en daardoor veel verser en beter van smaak zijn. Maar ook groenten en fruit die ‘cosmetisch’ niet goedgekeurd zouden worden voor verkoop in de supermarkt, kunnen zo bij de consument terecht komen. Plus, je hebt persoonlijk contact met de boer. Iemand die hoogstwaarschijnlijk met veel passie aan het werk is en dat graag met anderen wil delen.

Ik zie dit zelf als de meer persoonlijke en maatschappelijk betrokken tegenhanger van de welbekende boodschappenboxen die nu haast overal te bestellen zijn. Er zijn onderhand al verschillende initiatieven door heel Nederland opgezet op deze gedachtegang.

Biologisch of Milieubewust?

Je kan ook kiezen voor de Odin tas. Ook helemaal biologisch en zoveel mogelijk lokale groente en fruit, maar niet helemaal. Er zitten ook regelmatig producten in die ingevlogen worden. Weliswaar biologisch, maar bij de enorme reisafstand die bepaalde producten afleggen kun je je afvragen of dat het hele idee niet een beetje tegenspreekt.

En daarom ben ik blij met de zogenaamde voedselcollectieven of groenteclubs. Je haalt je producten letterlijk uit je eigen streek. En hierdoor leer je de boer kennen en de mensen die hier ook actief en positief bij betrokken zijn.

Lokaal…

Een aantal voedselcollectieven die actief zijn of binnenkort (weer) van start zullen gaan:

Eindhoven – Rechtstreex
Amersfoort – Voedselkollektief Amersfoort
Utrecht – VoKoUtrecht
Noordoostpolder (Fl) – Pioniers van de Toekomst (PDF)
Ammerzoden – Delen in Overvloed
Texel – Texelse Kost
Zoetermeer – Groenewij
Tilburg – Goei Eete

…en landelijk

Landelijke websites waarop individuele plaatselijke afzet te vinden is:

Bewust Biologisch heeft per provincie een kaartje met biologische bedrijven met boerderijwinkels, biologische tuinders, markten, supermarkten, slagerijen, bakkerijen, gelegenheid vcoor overnachten, restaurants, cateraars, webwinkels
Lekker Biologisch bedrijven op een kaartje per provincie. Biologische bedrijven met directe verkoop of ontvangst van bezoekers. Verkoop via een winkel op het bedrijf, via een Landwinkel, met groente-abonnementen, wijn -abonnementen of directe distributie van vlees en zuivel. Ook recepten.
Van Eigen Erf promoot biologische streekproducten en rechtstreekse verkoop van de biologische boer. Zie kaartje voor verkooppunten en een lijstje van aardig wat verkooppunten van biologische producten, aan huis of in de streek. Adressen vooral in Twente, Noordoostpolder en Flevopolder, Midden Limburg, Oost-Brabant en Zuid Holland.

Je kan ook zelf een groenteclub beginnen! Handig is het dan om wat connecties te maken. Dit kan bijvoorbeeld bij de Groenteclub. Zij kunnen je in contact brengen met boeren en mensen die hier ervaring mee hebben en wellicht zelf ook iets op willen zetten waar jij dan bij in kan stappen.

En jij? Maak jij hier gebruik van om je groente en fruit te kopen? Of is dit iets dat je wel zou overwegen, of juist niet? Deel het hieronder! 

2 reacties

  1. izerina schreef:

    In een stuk van Zuid-West Nederland kun je via een website bestellen bij “de grote verleiding” Bij de producten staat vermeld, waar ze vandaan komen. Ik kies zoveel mogelijk lokaal. Het voordeel is ook, dat brood,zuivel,vlees en houdbare producten ook te bestellen zijn. Gewoon alles in één keer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »